Καλλιεργητικές εργασίες Οκτωβρίου

Καλλιεργητικές εργασίες Οκτωβρίου

Καλλιεργητικές εργασίες Οκτωβρίου

Το φθινόπωρο έχει έρθει, το καλοκαίρι έφυγε και άφησε στο πέρασμά του ξερά φυτά, λαίμαργα κλαδιά σε δέντρα και θάμνους, προβλήματα στο γκαζόν και ξερά άνθη. Τώρα που η ζέστη κόπασε και οι κηπουρικές εργασίες γίνονται ακόμη πιο εύκολα, δε χάνουμε στιγμή: φοράμε γάντια και πιάνουμε κλαδευτήρια!

Φυτεύσεις- μεταφυτεύσεις

Επιτέλους, ήρθε η εποχή με τις ιδανικές συνθήκες και μπορούμε να φυτέψουμε θάμνους, δέντρα, πόες χωρίς να ανησυχούμε μήπως αποτύχει η φύτευση λόγω ζέστης ή παγωνιάς. Φροντίζουμε πάντα να εμπλουτίσουμε το υπόστρωμα με οργανική ουσία, τύρφη και χώμα καλής αποστράγγισης.

Στους κήπους, το χώμα πια δεν είναι ξερό και σκληρό λόγω ζέστης και ανομβρίας, σκάβεται εύκολα, και έτσι μπορούμε να δουλέψουμε το πατόφτυαρο άνετα και με λιγότερο κόπο. Μας δίνεται, έτσι, η ευκαιρία να μεταφυτεύσουμε φυτά σε άλλες θέσεις μέσα στον κήπο. Βγάζοντάς τα δεν καταστρέφεται η μπάλα χώματος, η οποία λόγω της υγρασίας που πλέον έχει το χώμα θα βγει αυτούσια χωρίς να διαλυθεί.

Κλαδεύσεις

Ο ζεστός Σεπτέμβριος σε συνδυασμό με τα πρωτοβρόχια δίνει πάντα την ευκαιρία στα φυτά να έχουν έντονη ανάπτυξη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, ξεπετάγονται και πολλά λαίμαργα κλαδιά: τα κλαδιά που αναπτύσσονται υπέρ το δέον και πάντα εις βάρος του υπόλοιπου φυτού. Τώρα είναι η ευκαιρία να τα ξεφορτωθούμε κλαδεύοντάς τα ακριβώς στο σημείο όπου φύονται.

Δεν αμελούμε να κόψουμε από τα πολυετή και εποχιακά ανθοφόρα τα ξερά άνθη. Έτσι, βοηθάμε το φυτό να βγάλει νέα λουλούδια. Δεν ξεχνάμε να συλλέξουμε τους σπόρους τους και να δοκιμάσουμε -γιατί όχι;- να τους σπείρουμε την άνοιξη για να φτιάξουμε τα δικά μας φυτά! Κλαδεύουμε και τα ταλαιπωρημένα από τη ζέστη φύλλα και κλαδιά. Τέλος, μπορούμε να τριμάρουμε τους φράχτες και να διαμορφώσουμε σχήματα και μορφές.

Λαχανόκηπος

Αν βρισκόμαστε στη Νότια Ελλάδα, μπορούμε για λίγες μέρες ακόμη να σκαρώσουμε ένα χειμερινό λαχανόκηπο με μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, λάχανα, κρεμμυδάκια και σπανάκι. Ο χειμερινός λαχανόκηπος είναι πολύ πιο εύκολος στη φροντίδα από τον καλοκαιρινό, καθώς, εκτός από τις πρώτες μέρες μετά τη φύτευση, δε χρειάζεται πότισμα, και επίσης, τα φυτά δεν ταλαιπωρούνται από ακραίες συνθήκες ζέστης. Δεν ανησυχούμε για χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό, αφού μπρόκολα και κουνουπίδια δεν κινδυνεύουν. Καλό θα είναι, όμως, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να καλύψουμε με αντιπαγετικό φλις τα μαρούλια που είναι πιο ευαίσθητα.

Λουλούδια

Ο πιο περιποιημένος και γεμάτος ζωντάνια κήπος θα είναι πάντα ελλειπής αν δεν έχει όμορφα λουλούδια με έντονα χρώματα να του προσδίδουν φρεσκάδα και… τσαχπινιά. Διαλέγουμε εποχιακά ανθοφόρα φυτά όπως κυκλάμινο ή πανσέ. Αν, πάλι, θέλουμε να έχουμε και εκπλήξεις μέσα στην άνοιξη, προετοιμαζόμαστε από τώρα φυτεύοντας βολβούς ανοιξιάτικης άνθισης.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση