Τα πέντε δέντρα που θα σας χαρίσουν πλούσια φυσική σκιά

Τα πέντε δέντρα που θα σας χαρίσουν πλούσια φυσική σκιά

Τα πέντε δέντρα που θα σας χαρίσουν πλούσια φυσική σκιά

Αν αναζητάμε ένα δέντρο για τον κήπο μας για να σκιάσει γρήγορα μία μεγάλη επιφάνεια ή το σημείο όπου βρίσκεται το καθιστικό μας, τότε δε μένει παρά να διαλέξουμε ένα από τα παρακάτω δέντρα. Μεγάλα δέντρα με πλατιά φύλλα, πλάγια κλαδιά και απλωμένες φυλλωσιές, που θα μας δροσίσουν το καλοκαίρι!

Κατάλπη

Η κατάλπη είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα δέντρα που χρησιμοποιούνται για δημιουργία σκιάς. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά και μέσα στις πόλεις, σε πάρκα και δενδροστοιχίες, λόγω της μεγάλης αντοχής της στις αστικές συνθήκες και στη ρύπανση. Το καλοκαίρι έχει πολύ πλούσια ανθοφορία με τεράστιους ανθοφόρους βλαστούς που γεμίζουν λευκά άνθη σαν καμπανάκια. Τα φύλλα της είναι πολύ πλατιά και καρδιόσχημα, και σχηματίζουν σφαιρική κόμη. Πρόκειται για πολύ ανθεκτικό φυλλοβόλο δέντρο με μικρές απαιτήσεις και μεγάλες αντοχές.

Πλατάνι

Αγαπημένο δέντρο το πλατάνι από τους περισσότερους. Το συναντάμε στη φύση κοντά σε ρεματιές και τρεχούμενα νερά, καθώς η κύρια απαίτησή του είναι το μπόλικο νερό και το υγρό έδαφος. Γίνεται πολύ μεγάλο δέντρο, καθώς μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 15 μέτρα. Έχει μεγάλα παλαμοσχιδή ανοιχτοπράσινα φύλλα, τα οποία κιτρινίζουν το φθινόπωρο πριν πέσουν. Οι ρίζες του γίνονται μεγάλες και επεκτατικές. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να φυτεύεται κοντά σε τσιμεντένιες κατασκευές, καθώς ο ελλοχεύει ο κίνδυνος να τις καταστρέψει.

Φλαμουριά

Η φλαμουριά είναι ένα πανέμορφο φυλλοβόλο δέντρο με καρδιόσχημα φύλλα, σκουροπράσινα στην πάνω επιφάνεια και γκριζοπράσινα στην κάτω επιφάνεια. Την άνοιξη, μόλις ανθίσει, μοσχοβολάει η γύρω περιοχή από το έντονο άρωμα των λουλουδιών της. Παρομοίως με το πλατάνι, έτσι και η φλαμουριά φτιάχνει μεγάλες και πολύ δυνατές ρίζες που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε παρακείμενες κατασκευές ή υπόγειες σωληνώσεις.

Πλατανομουριά

Η πλατανομουριά ή, όπως αλλιώς μπορεί να τη συναντήσουμε, καλλωπιστική μουριά έχει μεγάλα σκληρά φύλλα που έχουν το σχήμα του πλατανόφυλλου, αλλά την υφή και τη σκληρότητα του φύλλου της μουριάς. Είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο με μεγάλα σκούρα πράσινα φύλλα που τα ρίχνει, σε σχέση με άλλα φυλλοβόλα δέντρα, σχετικά νωρίς το φθινόπωρο. Φτιάχνει γενναιόδωρη σκιά και όταν παραμεγαλώσει πρέπει να κλαδευτεί για να μην ξεφύγει σε μέγεθος.

Ιτιά κλαίουσα

Η κλαίουσα ιτιά είναι ένα πανέμορφο δέντρο κρεμοκλαδές με λεπτά και μακριά φύλλα. Είναι φυλλοβόλο δέντρο, αλλά αργεί να ρίξει μέσα στο φθινόπωρο τα φύλλα της. Μπορεί να δημιουργήσει, αφότου μεγαλώσει αρκετά, θόλο κάτω από την κόμη της! Έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και χρειάζεται αρκετό πότισμα, ιδίως το καλοκαίρι.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος Α.Π.Θ.

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση