Καλλιεργητικές συμβουλές Νοεμβρίου

Καλλιεργητικές συμβουλές Νοεμβρίου

Καλλιεργητικές συμβουλές Νοεμβρίου

Πότισμα

Επιτέλους ήρθε η εποχή του χρόνου που δε χρειάζεται να ποτίζουμε τον κήπο μας και φεύγει αυτή η έγνοια από το καθημερινό πρόγραμμα κηπουρικής. Είναι ο μήνας που οι βροχές γίνονται όλο και πιο συχνές και ακόμη και τις πιο ηλιόλουστες μέρες η υγρασία διατηρείται μέσα στο χώμα. Σε αυτό βοηθάει και η πρωινή υγρασία που πέφτει σε πολλές περιοχές και βοηθάει το χώμα να είναι δροσερό και υγρό συνέχεια.

Είναι, λοιπόν, μία πολύ καλή ευκαιρία μέσα στο Νοέμβριο να αδειάσουμε το δίκτυο αυτόματου ποτίσματος ώστε να προετοιμαζόμαστε σιγά- σιγά για κάποια πιθανή επερχόμενη παγωνιά αργότερα μέσα στο χειμώνα. Ακόμη, αν στη στάγδην άρδευση έχουμε καρφωτούς σταλάκτες, καλό είναι να τους καθαρίσουμε από άλατα και χώμα. Αυτό το κάνουμε εύκολα αν τους βγαλουμε, τους βουτήξουμε σε λευκό ξύδι και τους ξεπλύνουμε.

Διαχωρισμός βολβών

Για λίγες μέρες ακόμη θα μπορούμε να μεταφυτέψουμε, να διαχωρίσουμε και να φυτέψουμε τους βολβούς ανοιξιάτικης άνθισης: τουλίπες, ζουμπούλια, μούσκαρι κτλ. Αυτό αφορά βολβούς που φυτεύτηκαν παλαιότερες χρονιές σε κήπο ή γλάστρα και πλέον τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα στο χώμα. Έτσι, μπορούμε να τους διαχωρίσουμε και να τους μοιράσουμε σε διάφορα σημεία του κήπου.

Λαχανόκηπος

Τα μπρόκολά μας έχουν μεγαλώσει και τα μαρούλια μας έχουν πυκνώσει τα φύλλα τους! Σίγουρα έχουν φυτρώσει και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σκάνε μύτη παντζάρια που σπείραμε νωρίτερα. Σε λίγο θα αρχίσουμε να τρώμε τις πρώτες σαλάτες, αν τα φυτά τα φυτέψαμε αρχές- μέσα Σεπτεμβρίου. Αν τα φυτέψαμε νωρίτερα, τότε είμαστε από τους τυχερούς που ήδη έχουν πάρει την πρώτη σοδειά.

Προσοχή πρέπει να δώσουμε σε πιθανή επιδρομή από κάμπιες, αν ο καιρός παραμένει ζεστός και υγρός. Αρχικά, εντοπίζουμε τους μικρούς αδηφάγους καταστροφείς και τους συλλέγουμε με το χέρι. Αν, πάλι, η προβολή είναι μεγάλη, εφαρμόζουμε σκεύασμα Βάκιλλου της Θουριγγίας με επίπαση ή ψεκασμό, το οποίο ενδείκνυται και για βιολογικές καλλιέργειες, καθώς δε θέλουμε σε καμία περίπτωση οι κάμπιες να εξαφανίσουν τα φυλλώματα στα κηπευτικά μας!

Γκαζόν

Ήρθε η εποχή να δώσουμε μία μικρή βοήθεια στο χλοοτάπητά μας! Μπορούμε να λιπάνουμε με λίπασμα ταχείας ή βραδείας αποδέσμευσης και έτσι να πρασινίσουμε το γκαζόν μας ξανά! Αν εφαρμόσουμε κοκκώδες λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης, τότε θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να δούμε τα αποτελέσματα μετά από λίγο καιρό. Παράλληλα, δε μας ανησυχεί το ότι οι κόκκοι του λιπάσματος δεν λιώνουν γρήγορα. Αντίθετα, με το λίπασμα ταχείας αποδέσμευσης, οι κόκκοι θα λιώσουν πολύ γρήγορα και θα δούμε άμεσο αποτέλεσμα. Οι βροχές θα βοηθήσουν την καλύτερη απορρόφηση του λιπάσματος από τα φυτά.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση