Ομαλή μετάβαση από τον καλοκαιρινό λαχανόκηπο στο χειμωνιάτικο

Ομαλή μετάβαση από τον καλοκαιρινό λαχανόκηπο στο χειμωνιάτικο

Ομαλή μετάβαση από τον καλοκαιρινό λαχανόκηπο στο χειμωνιάτικο

Εδώ και λίγες μέρες τα καλοκαιρινά λαχανικά μάς αποχαιρετούν. Οι κολοκυθιές και οι περισσότερες ντοματιές, ακόμα και οι όψιμες, έχουν ήδη σταματήσει να αναπτύσσονται και ίσως έχουν κιόλας ξεραθεί. Οι πιπεριές και οι μελιτζανιές κρατούν ακόμη καλά, και ανάλογα με τον καιρό συνεχίζουν να καρποφορούν. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να θυσιάσουμε λίγες πιπεριές και να προτιμήσουμε να μαζέψουμε την τελευταία σοδειά, για να περάσουμε σιγά- σιγά στο χειμωνιάτικο λαχανόκηπο.

Αρχικά, ξηλώνουμε τα καλοκαιρινά κηπευτικά και τα ρίχνουμε στον κάδο κομποστοποίησης. Συλλέγουμε τα καλάμια ή τους πασσάλους όπου στερεώναμε τις ντοματιές και τα τα αποθηκεύουμε σε εσωτερικό χώρο. Αν ο λαχανόκηπος ήταν καλυμμένος με ύφασμα εδαφοκάλυψης το αφαιρούμε.

Αμέσως μετά, σκαλίζουμε επιφανειακά και αφαιρούμε με το χέρι τα ζιζάνια που φύτρωσαν, ολόκληρα με τη ρίζα τους. Αφού το χώμα μας είναι πλέον καθαρό, μπορούμε να αρχίσουμε να φρεζάρουμε. Φρεζάρουμε το χώμα για να σπάσουμε τα κομμάτια εκεί που έγινε σκληρό, για να εμπλουτιστεί με αέρα και για να αφρατέψει. Φρεζάρουμε σταυρωτά, δηλαδή μία φορά ίσια και μία φορά κάθετα. Ρίχνουμε την οργανική ουσία επιλογής μας και φρεζάρουμε και πάλι για να ενσωματωθεί η οργανική ουσία.

Αφήνουμε το περιβολάκι μας να ξεκουραστεί λίγες μέρες και όταν είμαστε έτοιμοι στρώνουμε το ύφασμα εδαφοκάλυψης και αρχίζουμε να φυτεύουμε: μπρόκολο, μαρούλι, σγουρή, λάχανο, κουνουπίδι, σπανάκι, παντζάρι, ραπανάκι, ρόκα, φρέσκο κρεμμυδάκι! Καλές σοδειές!

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση