THYMUS PRAECOX MINOR (ΘΥΜΑΡΙ ΕΡΠΟΝ)

Αφιέρωμα στα αρωματικά φυτά (μέρος 1ο)

ORIGANUM VULGARE (ΡΙΓΑΝΗ)

Ρίγανη και Μαντζουράνα

Πρόκειται για δύο πολύ αγαπημένα αρωματικά φυτά με ξηρανθεκτικές ιδιότητες, που ανήκουν στη μεγάλη κατηγορία των φρυγάνων. Στη φύση τη Ρίγανη τη βρίσκουμε σε ηλιόλουστα, ξηρικά εδάφη να ευδοκιμεί με ελάχιστο νερό. Και τα δύο φυτά καλλιεργούνται σε γλάστρα ή σε παρτέρι σε κήπο. Έχουν πράσινα, μικρά φύλλα και ανθίζουν το καλοκαίρι. Το άρωμα των φύλλων τους είναι χαρακτηριστικό και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη μαγειρική, φρέσκα ή αποξηραμένα. Κινδυνεύουν να σαπίσουν εύκολα από κακή αποστράγγιση και υπερβολική υγρασία.

THYMUS PRAECOX MINOR (ΘΥΜΑΡΙ ΕΡΠΟΝ)

Θυμάρι, Λεμονοθύμαρο, Θρούμπι

Τρία αγαπημένα αρωματικά φυτά που μπορεί να καλλιεργήσει κάποιος εύκολα, ακόμη και σε γλάστρα στο μπαλκόνι του. Το Θυμάρι και το Θρούμπι έχουν μικρά, βελονοειδή, πράσινα φυλλαράκια και ανθίζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι, φτιάχνοντας μικρά, μωβ λουλούδια. Το Λεμονοθύμαρο έχει μικρά, στρογγυλά, κιτρινοπράσινα φύλλα και έχει δροσερή, λεμονάτη γεύση. Και τα τρία αρωματικά φυτά ανήκουν, επίσης, στα φρύγανα και μπορούν να αρωματίσουν και να δώσουν ιδιαίτερη γεύση (φρέσκα ή αποξηραμένα) σε σαλάτες ή μαγειρευτά φαγητά όπως κρέατα, πατάτες, ψάρι κλπ. Λόγω του ξηρανθεκτικού χαρακτήρα τους απαιτούν ελάχιστο νερό και καλή αποστράγγιση.

ROSMARINUS OFFICINALIS 'PROSTRATUS' (ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΕΡΠΟΝ)

Δενδρολίβανο όρθιο ή έρπον

Το Δενδρολίβανο το βρίσκουμε σε δύο είδη: όρθιο ή έρπον. Στο όρθιο, τα κλαδιά αναπτύσσονται προς τα πάνω και δημιουργούν ένα μικρό, μακρόστενο θάμνο. Το έρπον Δενδρολίβανο είναι πλαγιόκλαδο και αναπτύσσεται παράλληλα με το έδαφος. Το μεγάλο πλεονέκτημα του έρποντος Δενδρολίβανου είναι ότι χρησιμοποιείται για εδαφοκαλυπτικούς σκοπούς και για να ντύσει τοίχους, καθώς θα κρέμεται από ψηλότερο παρτέρι. Και τα δύο είδη έχουν μικρά, πράσινα, βελονοειδή φυλλαράκια και ανθίζουν από τα μέσα του χειμώνα μέχρι και την άνοιξη, γεμίζοντας τον κήπο με πολλά, μικρά, μωβ λουλούδια. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική αρωματίζοντας συνήθως ψητά, κρέατα και πατάτες. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα όσον αφορά στο πότισμα, αλλά καλό θα είναι να κλαδεύεται κάθε χειμώνα ώστε να δίνουμε το επιθυμητό σχήμα, ιδίως στο έρπον Δενδρολίβανο.

LAVANDULA ALLARDI (ΛΕΒΑΝΤΑ)

Λεβάντα

Η Λεβάντα αποτελεί αγαπημένο αρωματικό φυτό στους κήπους όλου του κόσμου, πόσο μάλλον στους μεσογειακούς. Στη Γαλλία καλλιεργείται σε ατέλειωτες εκτάσεις, για τη χρήση των λουλουδιών της στη δημιουργία αρωμάτων, στην προστασία και αρωματισμό των ρούχων, αλλά και σε στολισμούς. Η λεβάντα έχει γκρίζο φύλλωμα και εντυπωσιακά, μωβ άνθη σε ταξιανθίες, στην άκρη μακριών, ανθοφόρων βλαστών. Είναι μικρός, χαμηλός θάμνος με σφαιρικό σχήμα, το οποίο για να διατηρείται απαιτεί κατάλληλο κλάδεμα 1- 2 φορές το χρόνο. Παραμένει ανθισμένη από τα τέλη της άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο. Το φθινόπωρο γίνεται η συλλογή των λουλουδιών μαζί με τους ανθοφόρους βλαστούς, και ακολουθεί η αποξήρανση σε δεμάτια για μετέπειτα χρήση.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση