MYRTUS COMMUNIS 'ΤARENTINA' (ΜΥΡΤΙΑ ΝΑΝΑ)

Μυρτιά νάνα: ευωδιάζει και ομορφαίνει

MYRTUS COMMUNIS 'ΤARENTINA' (ΜΥΡΤΙΑ ΝΑΝΑ)

Περιγραφή

Η μυρτιά νάνα, με λατινική ονομασία Myrtus communis ‘Microphylla’ nana, είναι μία ποικιλία μυρτιάς με παρόμοια χαρακτηριστικά με την κοινή μυρτιά, αλλά όλα μικρότερα σε μέγεθος. Συγκεκριμένα, είναι ένας μικρός, πολυετής θάμνος χαμηλής ανάπτυξης με πράσινα φύλλα όλο το χρόνο. Είναι ορθόκλαδη, με πυκνή βλάστηση που δημιουργεί συμπαγές φύλλωμα και με τελικό ύψος που δεν ξεπερνάει το ένα μέτρο. Έχει μικρά, μυτερά φύλλα σε σκούρο πράσινο χρώμα, που ευωδιάζουν δροσερό άρωμα.

Ανθοφορία

Η ανθοφορία της είναι κάτι που περιμένουμε στους κήπους με μεγάλη αγωνία κάθε καλοκαίρι, καθώς είναι εντυπωσιακή, διαρκεί αρκετούς μήνες και μας χαρίζει μεθυστικά αρώματα. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η μυρτιά μάς δίνει ένα ιδιαίτερο αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιούνταν από παλιά στην παρασκευή αρωμάτων. Τα λουλούδια της μυρτιάς νάνας τα απολαμβάνουμε σε έναν κήπο από τον Ιούνιο μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου, περίπου τον Οκτώβριο.

Τα μικρά υπόλευκα άνθη της αποτελούνται από μία μικρή φουντίτσα από μπόλικους κοντούς στήμονες. Φύονται άφθονα πάνω σε κάθε φυτό και το ντύνουν ολο το καλοκαίρι στα λευκά! Όλοι θαυμάζουν την μικρή μυρτιά που χαρίζει ομορφιά μέσα από την απλότητά της. Γι’ αυτό και είναι αγαπητή στους κηπουρούς και θέλουν να τη φυτεύουν!

Αφότου ολοκληρώσει την ανθοφορία της και αρχίσουν τα πρώτα φθινοπωρινά κρύα, η μυρτιά νάνα περνάει στη διαδικασία της καρποφορίας. Τα λευκά λουλούδια της μετατρέπονται σε μικρούς, σφαιρικούς καρπούς σε χρώμα σκούρο μωβ. Ακόμη και έτσι, η μυρτιά διατηρεί το ενδιαφέρον της, συνεχίζει να έχει αισθητική αξία και μοιάζει και πάλι απλή και δροσερά στολισμένη. Τους μικρούς καρπούς θα τους διατηρήσει αρκετούς μήνες, και έτσι θα παραμένη εντυπωσιακή καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Τη χαιρόμαστε και προσδίδει αξία και ομορφιά στο μπαλκόνι ή στο μικρό κήπο μας τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Αξίζει να τη διαλέξουμε και να τη φυτέψουμε, προσμένοντας την αρχή του καλοκαιριού!

Απαιτήσεις σε ήλιο, νερό και ζέστη

Φυτεύουμε τη μυρτιά νάνα σε μία ηλιόλουστη θέση, όπου το χώμα φροντίζουμε να έχει καλή αποστράγγιση, να μην είναι αργιλοπηλώδες και να μην επηρεάζεται από αλατότητα. Οι ανάγκες της μυρτιάς νάνας σε νερό είναι μικρές, και έτσι αυτό την καθιστά να είναι ένα εύκολο στη συντήρηση φυτό. Το ζεστό καλοκαίρι και οι περίοδοι με αυξημένη ηλιοφάνεια είναι κάτι που η μυρτιά αγαπάει και την ευνοεί για πλούσια ανθοφορία.

Κλάδεμα

Η μυρτιά είναι ένα φυτό που επιδέχεται συνεχές κλάδεμα διαμόρφωσης και τριμάρισμα όλο το χρόνο. Μπορούμε να της δώσουμε με προσοχή το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος που μας αρέσει και που ταιριάζει στον κήπο ή τη γλάστρα μας. Διατηρούμε το σχήμα που θέλουμε, κάνοντας διορθωτικά μικρά κλαδέματα, όταν είναι απαραίτητο. Για το κλάδεμά της χρησιμοποιούμε μπορντουροψάλιδο που μπορεί να κόψει ομοιόμορφα και σταθερά.

Ασθένειες

Στην περίπτωση της μυρτιάς νάνας είμαστε τυχεροί, καθώς δεν απειλείται από ασθένειες και εχθρούς. Όπως προαναφέρθηκε, είναι καλό πάντα να φροντίζουμε να μην την παραποτίζουμε, να μη μένει παραπανίσιο νερό στο χώμα της γλάστρας και να μην είναι βαρύ το χώμα του κήπου που τη φιλοξενεί, έτσι ώστε να στραγγίζει καλά.

Αν, πάλι, σε αντίθετη περίπτωση δούμε να εμφανίσει καμένες άκρες στα φύλλα της, αυτό μάλλον οφείλεται σε παρατεταμένη ξηρασία, σε συνδυασμό με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Το αντιμετωπίζουμε ποτίζοντάς τη πολύ καλά, πολύ νωρίς το πρωί, ώστε να ενυδατωθεί επαρκώς.

Χρήσεις

Η μικρή και ντελικάτη μυρτιά νάνα είναι ένα υπέροχο φυτό για γλάστρα, ακόμη και σε ένα μικρό μπαλκόνι, όπου δεν υπάρχει η άνεση χώρου. Δε θα μεγαλώσει πολύ σε ύψος και όγκο, και έτσι μπορεί σε φυτευτεί και σε μικρή γλάστρα και να διακοσμήσει μία γωνίτσα ενός μπαλκονιού.

Όσον αφορά στη χρήση της σε κήπους, η μυρτιά νάνα μπορεί να δημιουργήσει μία μικρή, φουντωτή συστάδα στο κέντρο ενός παρτεριού. Ακόμη, συνθέτει μία όμορφη, χαμηλή μπορντούρα γύρω από ένα παρτέρι ή στην άκρη ενός μονοπατιού.

Λόγω της μεγάλης ανθοφορίας της, η μυρτιά είναι μελισσοτροφικό φυτό. Οι μικρές απαιτήσεις της σε νερό την κάνουν κατάλληλη και για χρήση σε βραχόκηπο, σε συνδυασμό με άλλα μικρά και χαμηλά φυτά.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση