ECHINACEA PURPUREA 'MAGNUS' (ΕΧΙΝΑΤΣΙΑ Ή ΕΧΙΝΑΚΕΙΑ)

Πέντε αγαπημένα φυτά για να φτιάξετε αφεψήματα

Αν έχετε ένα άδειο παρτέρι στον κήπο ή μία μεγαλούτσικη ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι και αναζητάτε έναν εποικοδομητικό τρόπο για να τα αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα, σας έχουμε μία ενδιαφέρουσα πρόταση! Φυτεύουμε φυτά που μας μας δίνουν αναζωογονητικά και θεραπευτικά αφεψήματα. Ας τα γνωρίσουμε ένα- ένα και να ετοιμαζόμαστε για τη φετινή συγκομιδή μας νωρίς το καλοκαίρι.

MELISSA OFFICINALIS (ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ)

Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο είναι πολυετής πόα και έχει πράσινα φύλλα με οδοντωτές παρυφές και ένα δροσερό λεμονάτο άρωμα που μοιάζει με τη μέντα. Ευδοκιμεί στην Ελλάδα και θα τα πάει περίφημα σε μία ηλιόλουστη θέση στον κήπο σας. Ανθίζει το καλοκαίρι με άνθη κίτρινα και ροζ.

Χρήσεις

Η χρήση του μελισσόχορτου είναι πολύ διαδεδομένη σε διάφορους τομείς: στη μαγειρική, στην κηπουρική, στην ιατρική. Αρχικά, φτιάχνουμε ευεργετικό ρόφημα που έχει ηρεμιστική και αντικαταθλιπτική δράση. Επίσης, η χρήση του είναι διαδεδομένη στην αρωματοθεραπεία και τα ξερά του φύλλα δρουν ως αντικουνουπικό, αν τριφτούν πάνω στο δέρμα. Ένα διάλυμα μέσα στο οποίο έχουμε μουλιάσει φύλλα μελισσόχορτου είναι ό,τι πρέπει για να ψεκάσουμε προληπτικά τα κηπευτικά μας για προστασία από έντομα. Λόγω του δροσερού αρώματός του χρησιμοποιείται ως αρωματική ύλη σε παγωτά, ροφήματα κρύα ή ζεστά και σε συνταγές με ψάρι.

ORIGANUM DICTAMNUS (ΔΙΚΤΑΜΟ Ή ΕΡΩΝΤΑΣ)

Δίκταμο

Ο δίκταμος είναι αυτοφυές φρύγανο της Κρήτης, από όπου άλλωστε πήρε και το όνομά του, από το όρος Δίκτη. Έχει μικρά γκρίζα φύλλα με απαλό πίλημα και ανθίζει όλο το καλοκαίρι με ροζ άνθη. Ως φρύγανο έχει ξηρανθεκτικές ιδιότητες και είναι πολύ ταιριαστό να φυτευτεί σε ένα βραχόκηπο.

Χρήση

Από την αρχαία Ελλάδα η χρήση του δίκταμου στην Κρήτη ήταν πολύ διαδεδομένη, καθώς το θεωρούσαν κορυφαίο φαρμακευτικό φυτό. Είναι, πράγματι, ευεργετικό στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων του κρυολογήματος, όπως συνάχι, πονοκέφαλος κ.α.

SIDERITIS SYRIACA (ΤΣΑΪ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ Ή ΜΑΛΟΤΗΡΑΣ Ή ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ)

Σιδερίτης ή τσάι του βουνού

Το αγαπημένο και πλέον πολυχρησιμοποιημένο τσάι του βουνού μπορεί να μεγαλώσει στον κήπο μας και να έχουμε τη δική μας σοδειά. Έχει γκριζοπράσινα φύλλα και ανθίζει το καλοκαίρι με κιτρινοπράσινα λουλούδια. Μπορεί να φυτευτεί σε παρτέρι με καλή εδαφική αποστράγγιση και να γεμίσει με άνθη τον Ιούλιο, οπότε και θα το συλλέξουμε.

Χρήση

Το τσάι του βουνού έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αναλγητικές ιδιότητες. Είναι συνήθως το πρώτο “γιατρικό” που σκεφτόμαστε όταν μας χτυπάει την πόρτα κάποιο κρυολόγημα.

SALVIA OFFICINALIS (ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑ)

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο ανήκει, όπως και το δίκταμο, στα φρύγανα και είναι μελισσοτροφικό φυτό. Έχει μακριά γκρίζα φύλλα. Γίνεται όμορφος σφαιρικός θάμνος και κλαδεύεται ανάλογα με τις ανάγκες μας και τον ελεύθερο χώρο που έχει διαθέσιμο. Ανθίζει στο τέλος της άνοιξης ή νωρίς το καλοκαίρι και φτιάχνει μακριούς όρθιους ανθοφόρους βλαστούς με μωβ άνθη.

Χρήση

Το φασκόμηλο καταναλώνεται ως αφέψημα για τις ευεργετικές του ιδιότητες, όπως: αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, όμως, καθώς απαγορεύεται η κατανάλωσή του από εγκυμονούσες γυναίκες, αφού μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αποβολή.

ECHINACEA PURPUREA 'MAGNUS' (ΕΧΙΝΑΤΣΙΑ Ή ΕΧΙΝΑΚΕΙΑ)

Εχινάκεια

Η εχινάκεια είναι μία πανέμορφη πολυετής πόα που μαγνητίζει τα βλέμματα με τα υπέροχα άνθη της. Παραμένει ανθισμένη όλο το καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο. Γεμίζει μεγάλα εντυπωσιακά άνθη που αποτελούνται από ένα κωνικό κεφάλι γεμάτο πορτοκαλί στήμονες και γύρω- γύρω γυρτά προς τα κάτω τα φούξια πέταλα.

Χρήση

Είναι γνωστό ότι η εχινάκεια βοηθάει στο ανοσοποιητικό σύστημα και έχει και αντιμικροβιακή δράση. Δεν είναι, άλλωστε, λίγα τα παραφαρμακευτικά σκευάσματα βιταμινών που είναι εμπλουτισμένα με εχινάκεια.

Συλλογή και ξήρανση

Η συλλογή των φυτών που προορίζονται για ξήρανση και κατανάλωση πρέπει να γίνεται λίγο πριν ή αμέσως μόλις ανθίσει το κάθε φυτό. Τότε τα αιθέρια έλαια και τα χρήσιμα συστατικά είναι σε πληθώρα μέσα στους ιστούς των φυτών. Αφότου συλλεχθούν, δένονται σε δεμάτια και κρεμιούνται σε μέρος χωρίς υγρασία και με καλό αερισμό, μέχρι να αποξηρανθούν και να είναι έτοιμα για αποθήκευση σε γυάλινα βαζα.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση