EUPHORBIA MILII (ΑΓΚΑΘΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ)

Το κακτοειδές θαμνάκι Αγκάθι του Χριστού

EUPHORBIA MILII (ΑΓΚΑΘΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ)

Μία ιδιαίτερη πρόταση για να διακοσμήσουμε το μπαλκόνι μας ή ένα πολύ μικρό παρτέρι στον κήπο μας είναι το αγκάθι του Χριστού ή ευφόρμπια μίλι, με επιστημονική ονομασία Euphorbia milii.

Περιγραφή

Το αγκάθι του Χριστού είναι παχύφυτο που παίρνει τη μορφή μικρού, χαμηλού θάμνου. Το μέγιστο ύψος που θα φτάσει είναι1 – 1,5 μέτρα, και η διάμετρός του δε θα ξεπεράσει τα 80 εκατοστά. Τα κλαδιά του είναι γεμάτα αγκάθια, γι’ αυτό θέλει μεγάλη προσοχή όταν το φυτεύουμε, το περιποιούμαστε ή το αλλάζουμε γλάστρα. Φοράμε γάντια κηπουρικής με ενίσχυση νιτριλίου, ή ακόμη καλύτερα μπορούμε να αγκαλιάσουμε τα ακανθώδη κλαδιά του με μερικά φύλλα χαρτιού, το οποίο δε θα τρυπήσει από τα αγκάθια ώστε να μας πληγώσει.

Ανθοφορία

Το ιδιαίτερο αυτό κακτοειδές μάς εκπλήσσει ευχάριστα, καθώς μας χαρίζει απλόχερα ανθοφορία όλο το χρόνο! Απολαμβάνουμε τα λουλούδια του, που είναι μικρά με στρογγυλά πέταλα, και φύονται πολλά μαζί σε μικρά μπουκετάκια. Τα συναντάμε πιο συχνά σε ζεστό κόκκινο χρώμα, αλλά μπορούμε να βρούμε και ευφόρμπιες με κίτρινα, ροζ, πορτοκαλί, λευκά και δίχρωμα λουλούδια.

Απαιτήσεις σε νερό, ήλιο και εδαφικές απαιτήσεις

Το αγκάθι του Χριστού, ως παχύφυτο που είναι, αγαπάει την ηλιοφάνεια και προτιμάει να φυτευτεί σε μία ηλιόλουστη θέση. Καλό είναι να μη βρίσκεται σε βορινό σημείο ή θέση όπου ταλαιπωρείται από τον αέρα, ώστε να μη δυσκολευτεί κατά τους χειμερινούς μήνες.

Δε θα δυσαρεστηθεί από την έλλειψη νερού, όπως συμπεριφέρονται, άλλωστε, όλα τα παχύφυτα. Αντίθετα, αντέχει αρκετά στην ξηρασία, και αυτό το καθιστά φυτό που μπορεί άνετα να καλλιεργηθεί από κάποιον πολυάσχολο κηπουρό με έλλειψη χρόνου, που ίσως λείπει και μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι του. Μέσες- άκρες, ένα τυπικό πρόγραμμα ποτίσματος είναι μια φορά κάθε 7- 10 μέρες, ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες. Και πάλι, αυτό αποτελεί μόνο έναν μπούσουλα, καθώς θα πρέπει πριν ξαναποτίσουμε να κάνουμε έλεγχο αν έχει στεγνώσει το χώμα και βαθύτερα μέσα στη γλάστρα, όχι μόνο επιφανειακά.

Το φυτεύουμε σε αφράτο, ελαφρύ χώμα, εμπλουτισμένο με τύρφη και άμμο, ώστε να έχει γρήγορη και εύκολη αποστράγγιση. Καλό θα είναι στον πάτο της γλάστρας να στρώσουμε μία στρώση ελαφρόπετρας, ώστε να περνάει ακόμη πιο εύκολα το περιττό νερό του ποτίσματος. Ας μην προτιμήσουμε κασπώ, αλλά γλάστρα με τρύπες, ώστε να μη μένει υγρασία μέσα στο χώμα.

EUPHORBIA MILII (ΑΓΚΑΘΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ)

Λίπανση

Το φυτό μας ανθίζει όλο το χρόνο, και έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι “κουράζεται” ασταμάτητα! Για να το βοηθήσουμε και να το εμπλουτίσουμε με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που ενισχύουν την ανθοφορία, προσθέτουμε λίπασμα ανθοφορίας πλούσιο σε κάλιο μια φορά το μήνα.

Κλάδεμα

Μπορούμε να διαμορφώνουμε το μικρό αυτό κακτοειδές θαμνάκι μας κλαδεύοντάς το ελαφρά όποτε χρειάζεται. Κάθε τόσο, ελέγχουμε και κόβουμε τα ξερά άνθη, τόσο για αισθητικούς λόγους, όσο και για να δώσουμε ώθηση στο φυτό να βγάζει συνέχεια φρέσκα.

Αν έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο και θέλουμε να τον αξιοποιήσουμε ευχάριστα και δημιουργικά, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα κομμένα κλαδάκια που προέκυψαν και να τα χρησιμοποιήσουμε ως μοσχεύματα για τον πολλαπλασιασμό της ευφόρμπιας! Πριν τα φυτέψουμε στο τυρφώδες υπόστρωμα, μπορούμε να τα βουτήξουμε σε ορμόνη ριζοβολίας με μορφή σκόνης. Ποτίζουμε ελάχιστα μέχρι να ριζώσουν τα μοσχεύματα, αλλιώς θα σαπίσουν πολύ γρήγορα.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος Α.Π.Θ.

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση