AGAVE AMERICANA (ΑΘΑΝΑΤΟΣ Ή ΑΓΑΥΗ)

Ανθεκτικά φυτά στην ξηρασία που δε χρειάζονται συχνό πότισμα

AGAVE AMERICANA (ΑΘΑΝΑΤΟΣ Ή ΑΓΑΥΗ)

Πέντε μοναδικές επιλογές για τελείως ξηρικό κήπο, από τα Φυτώρια Χορομίδη! Πέντε φυτά- έκπληξη, που αν μη τι άλλο μας φέρνουν στο νου τις δεκαετίες ‘60 και ‘70. Τότε που, όπως βλέπουμε και στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, όλοι οι κήποι στις πλούσιες μονοκατοικίες είχαν αγαύες φυτεμένες! Ας νοσταλγήσουμε, λοιπόν, και να μάθουμε για τα πέντε ξηρανθεκτικά φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε σε άνυδρο κήπο σε κάποιο νησί, κοντά στη θάλασσα, σε θέση όπου η άρδευση είναι αδύνατη ή σε κήπο σπιτιού που δεν κατοικείται συχνά, όπου δεν μπορεί να εγκατασταθεί αυτόματο πότισμα.

Αγαύη αμερικάνα και αγαύη ατενουάτα

Δύο αγαύες με μοναδική ομορφιά η καθεμιά. Είναι παχύφυτα και έχουν και οι δύο χοντρά σαρκώδη φύλλα που φύονται από τη ρίζα ή από πολύ μικρό κορμό.

Την πιο γνωστή, την αγαύη αμερικάνα, τη συναντάμε με μονόχρωμα γκρι φύλλα ή δίχρωμα (πανασέ) κίτρινα και γκρι που έχουν στις άκρες τους αγκάθια. Βρίσκεται φυτεμένη στα νησιά και σε τελείως ξερά εδάφη. Ανθίζει μετά από πολλά χρόνια ζωής, και μόλις τελειώσει την ανθοφορία της… ξεραίνεται! Το άνθος της είναι πολύ ψηλό, ίσως και 4- 5 μέτρα, και σίγουρα το έχουμε συναντήσει και έχουμε αναρωτηθεί κοιτώντας από μακριά “ποιο είναι αυτό το πολύ ψηλό φυτό σαν έλατο;”. Δεν πρόκειται, βέβαια, για φυτό, αλλά για το άνθος της αγαύης που έχει πολλά κλαδιά σε πολλά επίπεδα με φουντωτές τις άκρες τους. Η ίδια η αγαύη αμερικάνα γίνεται πολύ μεγάλη, με ύψος ακόμη και τα 2 μέτρα.

Η αγαύη ατενουάτα είναι σαφώς μικρότερη σε μέγεθος και έχει κοντύτερα φύλλα, σε χρώμα ανοιχτό πράσινο. Μπορεί να γεμίσει γωνίες σε άδεια παρτέρια ή να τοποθετηθεί στο κέντρο ενός παρτεριού με άλλα ξηρικά φυτά γύρω- γύρω.

Αλόη βέρα και αλόη αρμπορέσενς

Δύο αλόες κλασικές και αγαπημένες από τους περισσότερους, όχι μόνο για τα χαρακτηριστικά τους, αλλά και για τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης βέρα. Η αλόη βέρα έχει μακριά και σαρκώδη φύλλα με μικρά αγκάθια στις άκρες τους. Έχει χρώμα ανοιχτό πράσινο ή γκρίζο. Πολλαπλασιάζεται πανεύκολα, καθώς πάνω στο μητρικό φυτό δημιουργεί νέα μωρά- φυτά τα οποία, αφού αναπτυχθούν λίγο, μπορούν να αποκοπούν με ένα κοφτερό μαχαίρι και να φυτευτούν μόνα τους σε άλλη γλάστρα. Μετά από λίγο καιρό θα βγάλουν ρίζες και θα αρχίσουν να αναπτύσσονται. Από την άλλη, η αλόη αρμπορέσενς έχει λεπτά και μακριά φύλλα με αγκάθια στις άκρες. Έχει πολύ εντυπωσιακή ανθοφορία, με μακριούς ανθοφόρους βλαστούς, γεμάτους κίτρινα και πορτοκαλοκόκκινα άνθη.

Εχεβέρια

Η εχεβέρια είναι μία αειθαλής πόα μικρή σε μέγεθος, με γλαυκά σαρκώδη φύλλα που φύονται από τη βάση του φυτού. Είναι μία πολύ καλή επιλογή για γλάστρες σε μπαλκόνι, μικρές και μεγάλες. Ανθίζει πολλές φορές το χρόνο και βγάζει ένα μικρό ανθοφόρο βλαστό με μικρά κιτρινο- ροζ άνθη, σα μικρά καμπανάκια.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση