CAMELLIA SASANQUA (ΚΑΜΕΛΙΑ ΣΑΣΑΝΚΟΥΑ Ή ΑΓΡΙΟΚΑΜΕΛΙΑ)

6 μήνες ανθοφορίας με δύο καμέλιες!

CAMELLIA SASANQUA (ΚΑΜΕΛΙΑ ΣΑΣΑΝΚΟΥΑ Ή ΑΓΡΙΟΚΑΜΕΛΙΑ)

Ο χειμώνας και η αρχή της άνοιξης, που οι θερμοκρασίες ακόμη δεν έχουν ανέβει, είναι η περίοδος μέσα στο έτος που ο κήπος και το μπαλκόνι παρουσιάζουν μία εικόνα ήρεμη, με λιγότερα χρώματα, ίσως λιγότερο ενδιαφέρουσα, και όχι τόσο εντυπωσιακή. Σχεδιάζοντας έναν κήπο, είμαστε πάντα σε αναζήτηση τρόπων να βελτιώσουμε και να ανανεώσουμε την εικόνα ενός χειμερινού κήπου, όπου τα περισσότερα ανθοφόρα φυτά είναι κλαδεμένα, τα αγρωστώδη κουρεμένα και οι ανθισμένες επιλογές λιγοστές.

Αναζητώντας τη λύση για χειμερινή ανθοφορία, ας γνωρίσουμε δύο καμέλιες, οι οποίες (αν φυτευτούν στον ίδιο κήπο ή στο ίδιο μπαλκόνι), η μία σε συνδυασμό με την άλλη, θα μας χαρίσουν 6 μήνες ανθοφορίας! Ανθισμένες, ανάλογα με τον καιρό, την περιοχή και το υψόμετρο, από τον Οκτώβριο μέχρι και περίπου το Μάρτιο. Πρόκειται για δύο είδη από καμέλιες: την καμέλια σασάνκουα και την ιαπωνική καμέλια. Ας τις γνωρίσουμε, και είναι σίγουρο ότι θα ψάχνουμε αμέσως θέση για να τις φυτέψουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας.

 

Καμέλια σασάνκουα

Η καμέλια σασάνκουα είναι αειθαλής θάμνος. Μοιάζει με τη γιαπωνέζικη καμέλια, αλλά διαφέρει λίγο στα φύλλα. Η σασάνκουα έχει μικρότερα φύλλα από τη γιαπωνέζικη, αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι παρυφές των φύλλων είναι πριονωτές. Τα φύλλα της είναι γυαλιστερά, σκούρα πράσινα, και συνθέτουν ένα φουντωτό θάμνο. Έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, οπότε είναι ίσως καλύτερα να επιλέξουμε ένα μεσαίου μεγέθους φυτό, ώστε να έχουμε άμεσα ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Ανθοφορία

Το κύριο χαρακτηριστικό της καμέλιας σασάνκουα είναι η πολύ πλούσια ανθοφορία της. Ανθίζει ασταμάτητα, και μάλιστα σε πυκνά μπουκετάκια, από τον Οκτώβριο και μέχρι και το τέλος του χειμώνα. Φτιάχνει λουλούδια μονά και διπλά, σε γλυκά χρώματα ροζ, φούξια, σομόν, λευκό και κίτρινο. Όσο κλαδεύουμε τα ξερά άνθη της, τόσο την ενθαρρύνουμε να βγάζει συνέχεια νέα! Υπάρχουν και ποικιλίες με αρωματικά λουλούδια, για να διαλέξει και ο πιο απαιτητικός κηπουρός!

Φροντίδα

Η καμέλια σασάνκουα αγαπάει τις σκιερές ή ημισκιερές θέσεις και θα προτιμήσετε να τη φυτέψετε σε έδαφος ή χώμα με καλή αποστράγγιση, καθώς οι ανάγκες της σε νερό είναι μικρές. Καλό είναι να προστατευτεί από τους δυνατούς ανέμους, αλλά δε χρειάζεται να προστατευτεί από το κρύο το χειμώνα. Δεν ξεχνάμε κατά της φύτευσή της να χρησιμοποιήσουμε ειδικό χώμα για οξύφιλα φυτά, όπως είναι οι καμέλιες. Σε γενικές γραμμές, έχει πολύ πιο εύκολη φροντίδα από τη γιαπωνέζικη καμέλια.

Εχθροί και ασθένειες

Η κακή αποστράγγιση και η υπερβολική υγρασία στη γλάστρα ή στο έδαφος θα την ταλαιπωρήσουν με μυκητίαση και, ίσως, τελικά, την οδηγήσουν σε σήψη ρίζας και ξήρανση.

 

Καμέλια γιαπωνέζικη

Η ιαπωνική καμέλια είναι παρόμοια με τη σασάνκουα, αλλά τα φύλλα της είναι πιο σκούρα και πιο σκληρά. Έχει αργή ανάπτυξη και για να ευδοκιμήσει θέλει να είμαστε προσεκτικοί στο πότισμα, στην αποστράγγιση και στο σημείο που θα τη φυτέψουμε. Είναι ευαίσθητο φυτό και ζητά συνέχεια την προσοχή μας!

Ανθοφορία

Ανθίζει στο τέλος του χειμώνα, και φτιάχνει μονά και διπλά λουλούδια, σε χρώματα ροζ, φούξια και λευκό. Τα άνθη της μοιάζουν με μικρά τριαντάφυλλα, και είναι πολύ όμορφα.

Φροντίδα

Ως οξύφιλο φυτό, και αυτή χρειάζεται ειδικό όξινο χώμα για τη φύτευσή της. Το νερό που θέλει είναι λιγοστό, και σίγουρα πρέπει να φυτευτεί σε σκιερή ή ημισκιερή θέση. Καλό είναι να την προστατέψουμε από τους ανέμους.

Εχθροί και ασθένειες

Στην καμέλια μπορεί να συναντήσουμε κοκκοειδή, όπως η ισέρυα, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα, για να μην εξαπλωθεί στο ίδιο ή σε κοντινά φυτά. Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος είναι να καθαρίσουμε τοπικά το φυτό από τα έντομα, με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με καθαρό οινόπνευμα.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος Α.Π.Θ.

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση