PRUNUS CERASIFERA PISSARDII NIGRA TREE (ΠΡΟΥΝΟΣ Ή ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ ΔΕΝΔΡΩΔΗΣ)

Καλλωπιστική δαμασκηνιά

PRUNUS CERASIFERA PISSARDII NIGRA TREE (ΠΡΟΥΝΟΣ Ή ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ ΔΕΝΔΡΩΔΗΣ)

Η καλλωπιστική δαμασκηνιά είναι μία πρόταση για δέντρο, τόσο για κήπο, όσο και για γλάστρα σε μπαλκόνι. Αγαπημένη πολλών, η καλλωπιστική δαμασκηνιά είναι ένα εύκολο στη συντήρηση δέντρο, που σε ανταμείβει με τα λουλούδια της την άνοιξη, και το όμορφο χρώμα των φύλλων της τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Ένα δέντρο με όμορφο φύλλωμα

Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο δέντρο που εντυπωσιάζει και ξεχωρίζει, λόγω του όμορφου κόκκινου φυλλώματός του. Τα πλούσιο φύλλωμα εμφανίζεται την άνοιξη, και η δαμασκηνιά το διατηρεί μέχρι τον επόμενο χειμώνα που θα το ρίξει. Το δέντρο μπορεί να φτάσει το πολύ σε πλήρη ανάπτυξη τα 8 μέτρα σε ύψος και τα 5 μέτρα σε διάμετρο κόμης. Παρόλα αυτά, συνήθως παραμένει μικρότερο, κάτι που το καθιστά κατάλληλο για μικρούς κήπους ή μπαλκόνι.

Πολύ συχνά, εκτός από ιδιωτικούς κήπους και μπαλκόνια, χρησιμοποιείται σε έργα πρασίνου στον αστικό ιστό. Συγκεκριμένα, την καλλωπιστική δαμασκηνιά τη φυτεύουν κατά κόρον σε πάρκα, νησίδες και δενδροστοιχίες μέσα στις πόλεις. Όχι άδικα, καθώς, εκτός από την μεγάλη αισθητική της αξία, έχει και μικρές απαιτήσεις σε φροντίδα, και τρομερή αντοχή στη μόλυνση του αέρα και τις δύσκολες ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν μέσα στις πόλεις.

Η εντυπωσιακή ανθοφορία

Στο τέλος του χειμώνα με αρχές της άνοιξης, η καλλωπιστική δαμασκηνιά είναι, μαζί με την αμυγδαλιά, από τα πρώτα δέντρα που ανθίζουν και μας φέρνουν το μήνυμα ότι έρχεται η άνοιξη. Γεμίζει με πολλά ροζ μπουμπούκια σε όλα τα κλαδιά της, τα οποία θα δώσουν τη θέση τους σε όμορφα, λευκά άνθη. Τα άνθη τα διατηρεί για αρκετό καιρό, ίσως και για έναν ολόκληρο μήνα. Αφότου, όμως, γεμίσει με άνθη, αρχίζει και η έκπτυξη των φύλλων. Έτσι, η καλλωπιστική δαμασκηνιά έχει ήδη κλέψει τις εντυπώσεις! Αργότερα, περίπου στα μισά του καλοκαιριού αφότου έχει γεμίσει φύλλα, δένει και καρπό που είναι σαν πολύ μικρό δαμάσκηνο. Ο καρπός είναι βρώσιμος, αλλά μόνο αφότου επεξεργαστεί και γίνει γλυκό του κουταλιού.

Φροντίδα και ασθένειες

Η καλλωπιστική δαμασκηνιά χρειάζεται αρκετό νερό το καλοκαίρι. Το χειμώνα μπορούμε να την κλαδέψουμε άφοβα, για να της δώσουμε το επιθυμητό σχήμα. Δεν κινδυνεύει από ασθένειες και εχθρούς. Αυτό, όμως, που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι να μη βρέχεται συνεχώς ο κορμός της, και μάλιστα το καλοκαίρι, γιατί κινδυνεύει να ταλαιπωρηθεί από μυκητίαση.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος Α.Π.Θ.

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση