Πώς κλαδεύουμε καρποφόρα φυλλοβόλα δέντρα;

Πώς κλαδεύουμε καρποφόρα φυλλοβόλα δέντρα;

Πώς κλαδεύουμε καρποφόρα φυλλοβόλα δέντρα;

Έξι απλές συμβουλές για το κλάδεμα των φυλλοβόλων καρποφόρων, ώστε ακόμη και ο ερασιτέχνης κηπουρός να απολαμβάνει πλούσια βλάστηση και γενναιόδωρη σοδειά.

  1. Κλαδεύουμε αχλαδιές, βερικοκιές, ροδακινιές, μηλιές, δαμασκηνιές, αμυγδαλιές στην καρδιά του χειμώνα, τότε που τα δέντρα έχουν ρίξει τα φύλλα τους και βρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Δεν το αναβάλουμε για μετά το Φεβρουάριο, γιατί θα χάσουμε σημαντικό μέρος της ανθοφορίας τους που αρχίζει περίπου τον Μάρτιο.
  2. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε κλαδεύοντας, είναι ο καθαρός αέρας να διαπερνά την κόμη και το φως του ήλιου να φτάνει απρόσκοπτα σε όλα τα κλαδιά του δέντρου.
  3. Θα χρειαστούμε κλαδευτήρι χειρός για λεπτά κλαδιά, τηλεσκοπικό κλαδευτήρι για τα “μακρινά” κλαδιά, πριόνι για τα χοντρά και αποξυλωμένα κλαδιά.
  4. Κόβουμε κλαδιά ώστε να μειώσουμε την κόμη σε όγκο, φροντίζοντας να μείνει ομοιόμορφη.
  5. Απομακρύνουμε λαίμαργα, ξερά και πλεγμένα μεταξύ τους κλαδιά.
  6. Μετά το κλάδεμα, φροντίζουμε τις τομές που έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 3εκ., αλείφοντάς τις με ειδική προστατευτική πάστα.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση