ΧΕΙΜΩΝΑΣ...

ΧΕΙΜΩΝΑΣ…

ΧΕΙΜΩΝΑΣ...

Η πιο δύσκολη εποχή του χρόνου, όσον αναφορά στα φυτά. Οι Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδη, όπως πάντα, έτσι και τώρα, θα σας προτείνουν τις ελάχιστες καλλιεργητικές φροντίδες που μπορούν να γίνουν το χειμώνα.

  • Κλάδεμα τριανταφυλλιάς: Διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία (δενδρώδεις, αναρριχώμενες, θαμνώδεις). Πάντα προσέχουμε το κλαδευτήρι μας να μην έχει κλαδέψει μολυσμένες τριανταφυλλιές και προσβληθούν οι καλές με κονιοθήριο.
  • Κλάδεμα αμπελώνα: Απομακρύνουμε τα ξυλοποιημένα βλαστάρια, ενώ αφήνουμε αυτά που θα αποτελέσουν τα νέα καρποφόρα όργανα (ανάλογα με την ποικιλία, διαφέρουν τα βλαστάρια καθώς αφήνουμε διαφορετικούς οφθαλμούς).
  • Κλάδεμα ξυλωδών καρποφόρων (π.χ. Ροδακινιές, Βερικοκιές, Αχλαδιές κ.α.): Ανάλογα με το είδος, διαφέρει ο τύπος κλαδέματος και ανάλογα με την περιοχή, ο μήνας. Το κλάδεμα μπορεί να είναι διαμόρφωσης σχήματος στα μικρά δένδρα, ενώ στα μεγάλα μπορεί να είναι κλάδεμα καρποφορίας (σε ανεπτυγμένα που παράγουν καρπούς).

ΧΕΙΜΩΝΑΣ...

  • Κλάδεμα ελιάς: Συνήθως γίνεται το Φεβρουάριο, μαζί με ψέκασμα με χαλκό για την κάλυψη των ανοιχτών τομών που έχουν δημιουργηθεί.
  • Βασική λίπανση: Γίνεται στο τέλος Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου και όχι σε μέρες που υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις.
  • Γίνονται κάποιοι χειμερινοί ψεκασμοί για μείωση αρχικών πληθυσμών και το μόλυσμα από εχθρούς και ασθένειες. Απαγορεύεται να ψεκάσουμε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με βροχές και χιόνια.

Τα κλαδέματα στις παραπάνω περιπτώσεις (πλην της ελιάς) γίνονται το χειμώνα λόγω του λήθαργου, πριν τη διόγκωση των οφθαλμών και χρειάζεται ξηρός καιρός. Τέλος, επαλείφουμε τις πληγές και τις τομές με πάστα εμβολιασμού ή ψεκάζουμε με χαλκό και απολυμαίνουμε τα κλαδευτήρια μας.

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση