Καλλιεργητικές συμβουλές Δεκεμβρίου

Καλλιεργητικές συμβουλές Δεκεμβρίου

Καλλιεργητικές συμβουλές Δεκεμβρίου

Εργασίες κηπουρικής για το Δεκέμβριο

Ο Δεκέμβριος είναι ο πρώτος μήνας του χειμώνα και ακόμη οι θερμοκρασίες, συνήθως, δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Μπορούμε άνετα, λοιπόν, να κάνουμε κάποιες τελευταίες εργασίες στο μπαλκόνι και στον κήπο, για να υποδεχτούν τα φυτά μας το χειμώνα, χωρίς να έχουμε απώλειες και «παρατράγουδα».

Φροντίζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου

Αν δεν το έχουμε κάνει ακόμη, είναι η τελευταία μας ευκαιρία, πριν πέσουν οι θερμοκρασίες, για να μεταφέρουμε σε προστατευμένο χώρο τα φυτά εσωτερικού χώρου. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για περιοχές με θερμότερο χειμώνα, όπως π.χ. η Νότια Ελλάδα και η Κρήτη.

Τα μεταφέρουμε σε εσωτερικό χώρο και τα βοηθάμε παρέχοντάς τους ατμοσφαιρική υγρασία. Καλό είναι να περνάμε κάπου- κάπου με ένα βρεγμένο πανί τα φύλλα τους. Έτσι, απομακρύνουμε τη σκόνη και ενισχύουμε την υγρασία. Ακόμη καλύτερα, μπορούμε να καταβρέχουμε τα φυλλώματά τους μέσα στο χώρο του ντους και να τα αφήνουμε εκεί μέχρι να στεγνώσουν οι εναπομείνασες σταγόνες.

Μην ξεχνάμε να τους δώσουμε τον απαραίτητο χώρο για να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα και συνεπώς να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν σε ύψος και πλάτος! Ο χειμώνας είναι μία καλή περίοδος να αλλάξουμε γλάστρα στα φυτά που «δε χωράνε» πλέον στις γλάστρες τους. Ελέγχουμε τα φυτά μας και σε όσα φυτά βλέπουμε ότι είναι πλέον μικρές οι γλάστρες τους και δεν υπάρχει άλλος χώρος για ανάπτυξη, επιλέγουμε μία νέα γλάστρα με διάμετρο μεγαλύτερη κατά 2- 3 εκατοστά.

Συγυρίζουμε το μπαλκόνι!

Διαλέγουμε μία ζεστή μέρα με ήλιο και χωρίς αέρα για να καθαρίσουμε κάποια σημεία στο μπαλκόνι μας. Μετακινούμε λίγο τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες και καθαρίζουμε από πίσω τους, όπου συνήθως μαζεύονται πεσμένα φύλλα και ξερά λουλούδια. Δεν ξεχνάμε: συλλέγουμε τα φύλλα και τα κλαδιά που μαζέψαμε και τα συγκεντρώνουμε σε ένα μεγάλο άδειο κουβά ή γλάστρα. Εκεί θα ρίξουμε, επίσης, κομμένα σε κομμάτια ό,τι προκύψει από τα κλαδέματα, καθώς και φλούδες φρούτων και λαχανικών και σιγά- σιγά θα φτιάχνεται το κομπόστ μας!

Συγυρίζουμε το σπιτάκι του κήπου!

Τώρα το χειμώνα είναι μία καλή ευκαιρία να ανανεώσουμε τα εργαλεία του κήπου, να πετάξουμε άχρηστο και χαλασμένο εξοπλισμό και να προμηθευτούμε υλικά και αναλώσιμα. Αρχικά, πετάμε παλιές γλάστρες και κασπώ που έχουν φθαρεί από το χρόνο και τον ήλιο και δεν επιδέχονται επαναχρησιμοποίηση. Επίσης, δεν ξεχνάμε να έχουμε πάντα διαθέσιμα αναλώσιμα, όπως καρούλι πετονιάς για τη μεσινέζα, λίπασμα, σχοινί δεσίματος φυτών, αντιπαγετικό ύφασμα κ.α.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Α.Π.Θ.

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση