Καλλιεργητικές συμβουλές Ιανουαρίου

Καλλιεργητικές συμβουλές Ιανουαρίου

Καλλιεργητικές συμβουλές Ιανουαρίου

Μπήκε ο καινούριος χρόνος και ελπίζουμε να σας βρήκε όλους πολύ καλά, γεμάτους αγάπη, υγεία και όρεξη για… κηπουρική! Ξεκινάμε δυνατά και αυτή τη χρονιά, με όλη την απαραίτητη πληροφόρηση από τα πάντα ενημερωμένα άρθρα και social media των Φυτωρίων Χορομίδη, την επικοινωνία με εμάς με πολλούς τρόπους και τη μεγαλύτερη ποικιλία σε φρέσκα και όμορφα φυτά. Ας δούμε τι φυτεύουμε τον Ιανουάριο, τι κλαδεύουμε και πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα φυτά μας από πιθανές παγωνιές.

Τι φυτεύουμε;

Οι χειμερινοί μήνες είναι οι καταλληλότεροι για φύτευση γυμνόριζων δέντρων και φυτών. Τα γυμνόριζα δέντρα που μπορείτε να προμηθευτείτε είναι τα καρποφόρα, όπως μηλιές, αμυγδαλιές, βερικοκιές, ροδακινιές, δαμασκηνιές κ.α. Τα γυμνόριζα φυτά που θα βρείτε αυτή την εποχή είναι, βέβαια, οι τριανταφυλλιές, από τις οποίες μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε χρώματα λουλουδιών και αρώματα στο φυτώριό μας.

Σιγά- σιγά μπορούμε να παραχώσουμε και τους βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης που θα αρχίζουν να ανθίζουν από τις αρχές του καλοκαιριού. Τέτοιοι βολβοί είναι οι κάννες, οι κάλλες, οι γλαδιόλες, τα λίλιουμ, οι ντάλιες και ποικιλία βιγόνιας. Τέλος, αν θέλουμε να φτιάξουμε φυτοφράχτη με κωνοφόρα ή να φυτέψουμε μεμονωμένα κωνοφόρα δέντρα και φυτά, τώρα είναι η ευκαιρία, καθώς τα κωνοφόρα το χειμώνα έχουν πολύ μικρές πιθανότητες αποτυχίας κατά τη μεταφύτευση, αφού πέφτουν σε χειμερινό λήθαργο.

Τι κλαδεύουμε;

Κλαδεύουμε και διαμορφώνουμε τα πάντα! Είναι η κατάλληλη εποχή, αφού τα φυτά είναι σε λήθαργο και δεν κινδυνεύουν να σοκαριστούν ή να ταλαιπωρηθούν από την αναστάτωση του κλαδέματος. Ας δούμε με λεπτομέρειες τι εννοούμε.

Διαμορφώνουμε φράχτες, διορθώνουμε σχηματισμένα φυτά και κλαδεύουμε καρποφόρα δέντρα. Προσοχή, όμως, γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε για τελευταία στιγμή το κλάδεμα των καρποφόρων που ανθίζουν νωρίς την άνοιξη, όπως οι κερασιές και οι βερικοκιές. Ακόμη, κόβουμε αυστηρά και πολύ χαμηλά τις πολυετείς πόες, όπως γκάουρες, αργυράνθεμα και αγρωστώδη όπως στίπες κ.α.

Τι προστατεύουμε;

Το κρύο μπορεί να είναι τσουχτερό τώρα το χειμώνα και οι θερμοκρασίες να πέσουν κάτω από το μηδέν. Αν οι αρνητικές θερμοκρασίες κρατήσουν για πολλές μέρες, τότε τα φυτά αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να φροντίσουμε να προστατεύσουμε τα ευπαθή στον παγετό φυτά μας.

Ακόμη πιο υποψιασμένοι είμαστε αν ο κήπος μας βρίσκεται σε υψόμετρο ή σε βόρειες περιοχές της χώρας. Έτσι, λοιπόν, προστατεύουμε τα παχύφυτα, τα φυτά εσωτερικού χώρου, τα τροπικά φυτά και τους κάκτους. Αν έχουμε χώρο μέσα στο σπίτι, η καλύτερη λύση είναι να βάλουμε τα «κρυουλιάρικα» φυτά μέσα, κοντά σε ένα παράθυρο, για να μην τους λείψει το φως. Τα φυτά που δεν μπορούν να μεταφερθούν τα καλύπτουμε με αντιπαγετικό φλις.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση