Αν βρίσκεστε σε αναζήτηση θάμνου για το μπαλκόνι ή τον κήπο όπου θα περάσετε τα καλοκαιρινά βράδια σας στην πόλη ή την εξοχή, δεν έχετε παρά να επιλέξτε κάποιον από τους παρακάτω. Θάμνοι με πυκνό, πράσινο φύλλωμα και συνάμα έντονο άρωμα μόλις σουρουπώσει.

Νυχτολούλουδο

Ορθόκλαδος θάμνος με πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Μπορεί να ντύσει πέργκολες και κάγκελα ή να σταθεί μόνος του σε γλάστρα ή στο κέντρο ενός παρτεριού. Έχει μακριά φύλλα σε χρώμα ανοιχτό πράσινο και αγαπάει ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις. Το χειμώνα θα χάσει όλο ή μέρος του φυλλώματός του, ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο. Υπάρχει κίνδυνος να παγώσει ολοσχερώς με παρατεταμένες παγωνιές. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να μην προτιμάται η φύτευσή του σε ψυχρά κλίματα και μεγάλα υψόμετρα. Μόλις τελειώσει ο χειμώνας, καλό είναι να κλαδευτεί ώστε να φύγουν τα ξερά κλαδιά και τα ταλαιπωρημένα φύλλα. Έτσι, βοηθάμε το Νυχτολούλουδο να βγάλει πληθώρα νέων φύλλων και να γίνει και πάλι ένας πράσινος, φουντωτός θάμνος μόλις έρθει η άνοιξη και ανέβουν οι θερμοκρασίες. Βοηθάμε το φυτό με παραπάνω νερό το καλοκαίρι, καθώς μόλις του λείψει η υγρασία θα μας το δείξει κατεβάζοντας τα φύλλα του.

Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Νυχτολούλουδου είναι η έντονη, νοσταλγική μυρωδιά που αναδίδουν τα άνθη του κάθε βράδυ. Το Νυχτολούλουδο ανθίζει στις αρχές του καλοκαιριού και τα μικρά, υπόλευκα έως κίτρινα άνθη του παραμένουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μόλις σουρουπώσει, ανοίγουν τα μικρά πέταλα στην άκρη του άνθους και αρχίζει να ευωδιάζει “γλυκό” άρωμα σε μεγάλη ακτίνα γύρω  του.

Φούλι

Το Φούλι είναι ένας ορθόκλαδος, επίσης, θάμνος με σχετικά αργή ανάπτυξη. Τα κλαδιά του είναι σκληρότερα από του Νυχτολούλουδου και έχει στρογγυλά φύλλα με σκούρο πράσινο χρώμα. Ένα κοινό που έχει με το Νυχτολούλουδο είναι ότι ταλαιπωρείται πολύ από το βαρύ χειμώνα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγωνιές. Αν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς του σε εσωτερικό χώρο, είναι προτιμότερο από το να προστατευτεί απλά εξωτερικά με αντιπαγετικό φλις.

Το Φούλι θα δυσαρεστηθεί από το παραπάνω νερό, και θα το δείξει με φυλλόπτωση ή μαρασμό. Καλό είναι να μεσολαβούν μεγάλα διαστήματα ανάμεσα στα ποτίσματα και να ελέγχουμε ότι στέγνωσε καλά το χώμα του. Θα μας ανταμείψει για τη φροντίδα που του παρέχουμε, καθώς από την άνοιξη και μέχρι όλο το καλοκαίρι ανθίζει ασταμάτητα. Το λευκό άνθος του με τα πυκνά πέταλα ευωδιάζει “γλυκά” τις καλοκαιρινές βραδιές και αυτός είναι ο λόγος που το επιλέγουν οι περισσότεροι για μπαλκόνι ή κήπο.

Κείμενο- Φωτογραφίες:
Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Διαβάστε επίσης:

Η ΚΟΥΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΑΣΣΙΑ
ΝΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ
ΣΧΙΝΟΣ
ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ
Δράκαινα ή Κορδελίνη
ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΚΡΑΤΑΙΓΟΣ
Φυτά για χαμηλές μπορντούρες
Τα φούξια και τα ροζ!
Οι τροπικές Μπρουγκμάνσια και Πλουμέρια
Δύο ιδιαίτεροι γκρι θάμνοι: Τεύκριο και Φεζόια
Φυτά της μεσογειακής χλωρίδας στον κήπο μας!
Θάμνοι που αντέχουν κοντά στη θάλασσα
Η υπέροχη Βουτλέια
Κόκκινες και ροζ πινελιές στον χειμωνιάτικο κήπο: Ναντίνα, Κυδωνίαστρο, Καμέλια
Μαόνια και κίτρινο Γιασεμί: κίτρινη έκπληξη μέσα στο χειμώνα
Τριανταφυλλιές με πελώριο άνθος και τρομερό άρωμα!