Αν βρίσκεστε σε αναζήτηση θάμνου για το μπαλκόνι ή τον κήπο όπου θα περάσετε τα καλοκαιρινά βράδια σας στην πόλη ή την εξοχή, δεν έχετε παρά να επιλέξτε κάποιο από τους παρακάτω. Θάμνοι με πυκνό πράσινο φύλλωμα και συνάμα έντονο άρωμα μόλις σουρουπώσει.

Νυχτολούλουδο

Ορθόκλαδος θάμνος με πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Μπορεί να ντύσει πέργκολες και κάγκελα ή να σταθεί μόνος του σε γλάστρα ή στο κέντρο ενός παρτεριού. Έχει μακριά φύλλα σε χρώμα ανοιχτό πράσινο και αγαπάει ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις. Το χειμώνα θα χάσει όλο ή μέρος του φυλλώματός του, ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο. Υπάρχει κίνδυνος να παγώσει ολοσχερώς με παρατεταμένες παγωνιές. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να μην προτιμάται η φύτευσή του σε ψυχρά κλίματα και μεγάλα υψόμετρα. Μόλις τελειώσει ο χειμώνας καλό είναι να κλαδευτεί ώστε να φύγουν ξερά κλαδιά και ταλαιπωρημένα φύλλα. Έτσι βοηθάμε το νυχτολούλουδο μόλις έρθει η άνοιξη και ανέβουν οι θερμοκρασίες να βγάλει πληθώρα νέων φύλλων και να γίνει και πάλι ένας πράσινος φουντωτός θάμνος. Βοηθάμε το φυτό με παραπάνω νερό το καλοκαίρι, καθώς μόλις του λείπει η υγρασία θα μας το δείξει κατεβάζοντας τα φύλλα του.

Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του νυχτολούλουδου είναι η έντονη νοσταλγική μυρωδιά που αναδύουν τα άνθη του κάθε βράδυ. Το νυχτολούλουδο ανθίζει αρχές καλοκαιριού και τα μικρά υπόλευκα εως κίτρινα άνθη του παραμένουν κλειστά όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μόλις σουρουπώσει ανοίγουν τα μικρά πέταλα στην άκρη του άνθους και αρχίζει να ευωδιάζει γλυκό άρωμα σε μεγάλη ακτίνα γύρω  του.

Φούλι

Το φούλι είναι ένας ορθόκλαδος, επίσης, θάμνος με σχετικά αργή ανάπτυξη. Τα κλαδιά είναι σκληρότερα από του νυχτολούλουδου και έχει στρογγυλα φύλλα με σκούρο πράσινο χρώμα. Έχει κοινό με το νυχτολούλουδο ότι ταλαιπωρείται πολύ από τον βαρύ χειμώνα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγωνιές. Αν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς του σε εσωτερικό χώρο είναι προτιμότερο από το να προστατευτεί απλά εξωτερικά με αντιπαγετικό φλις.

Το φούλι θα δυσαρεστηθεί από το παραπάνω νερό, και θα το δείξει με φυλλόπτωση ή μαρασμό. Καλό είναι να μεσολαβούν μεγάλα διαστήματα ανάμεσα στα ποτίσματα και αν ελέγχουμε ότι στέγνωσε καλά το χώμα του. Θα μας ανταμείψει για τη φροντίδα που του παρέχουμε καθώς από την άνοιξη και μέχρι όλο το καλοκαίρι ανθίζει ασταμάτητα. Το λευκό άνθος του με τα πυκνά πέταλα ευωδιάζει γλυκά τις καλοκαιρινές βραδιές και αυτός είναι ο λόγος που το επιλέγουν οι περισσότεροι για μπαλκόνι ή κήπο.

Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ