CORNUS ALBA 'SIBIRICA' (ΚΟΡΝΟΣ)

Κόκκινες πινελιές στον κήπο με Cornus sibirica

CORNUS ALBA 'SIBIRICA' (ΚΟΡΝΟΣ)

Φυτέψτε από τώρα τον Cornus alba ‘Sibirica’, για να τον έχετε έτοιμο για τα Χριστούγεννα, να σας στολίσει τον κήπο! Πάμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα, να μάθουμε τι ανάγκες έχει σε πότισμα και φροντίδα και γιατί είναι και αυτός ιδιαίτερης αισθητικής αξίας.

Τα εντυπωσιακά κόκκινα κλαδιά του

Ο Cornus alba ‘sibirica’ είναι φυλλοβόλος θάμνος με όρθια κλαδιά και γρήγορη ανάπτυξη. Μπορεί να φτάσει σε ύψος και σε διάμετρο τα 2- 2,5 μέτρα. Τους περισσότερους μήνες του χρόνου το φυτό διατηρεί το φύλλωμά του. Τα φύλλα του είναι πράσινα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όμως, που ρίχνει τα φύλλα του, τα κλαδιά που μένουν γυμνά έχουν λαμπερό κόκκινο χρώμα. Έτσι, ο θάμνος δείχνει από μακριά πολύ εντυπωσιακός και τραβάει τα βλέμματα μέσα στο- συνήθως- μουντό χειμωνιάτικο κήπο.

Όταν περάσει ο χειμώνας, θα γεμίσει και πάλι με φύλλα, και στα μέσα της άνοιξης θα αρχίσει να ανθίζει. Βγάζει μικρά μπουκετάκια από λευκά άνθη. Το καλοκαίρι, τα λουλούδια θα δώσουν τη θέση τους σε μικρούς σφαιρικούς καρπούς μωβ χρώματος, που είναι επίσης καλλωπιστικής αξίας. Συν τοις άλλοις, οι καρποί του προσελκύουν πουλιά, καθώς αποτελούν πρώτης τάξης τροφή γι’ αυτά.

Φροντίδα

Ο Cornus alba ‘sibirica’ έχει μεγάλη αντοχή στο κρύο. Όσον αφορά στο πότισμά του, ο διακοσμητικός αυτός θάμνος ζητάει αρκετό νερό, ιδίως το καλοκαίρι, οπότε φροντίζουμε να μην τον αφήσουμε απότιστο. Θα αναπτυχθεί γρήγορα και άνετα σε υπόστρωμα ή έδαφος με καλή αποστράγγιση. Δεν έχει απαιτήσεις όσον αφορά στη σύσταση του εδάφους. Έχει μέτριες ανάγκες σε ήλιο, άρα άνετα μπορεί να φυτευτεί και να ομορφύνει ένα ημισκιερό, ένα σκιερό ή ένα ηλιόλουστο παρτέρι.

Χρήσεις, εχθροί και ασθένειες

Ο κόρνος δεν απειλείται εύκολα και συχνά από έντομα και δεν κινδυνεύει από ασθένειες. Αν του παρέχουμε τις σωστές συνθήκες σε φως, νερό και αποστράγγιση εδάφους θα μας χαρίσει γρήγορα τα όμορφα, λαμπερά, κόκκινα κλαδιά του.

Μπορούμε να τον φυτέψουμε στο κέντρο ενός παρτεριού (ως κεντρικό φυτό που θα τραβάει τα βλέμματα με τα κόκκινα κλαδιά του) ή να δημιουργήσουμε μία συστάδα με κόρνους σε ένα μεγάλο κήπο ή ένα πάρκο. Μπορούμε ένα να τον χαρούμε στο μπαλκόνι, φυτεύοντάς τον σε γλάστρα, σε ένα υπόστρωμα καλής αποστράγγισης.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση