Διαφυλλική λίπανση και σίδηρος για ζωηρές πρασινάδες και άνθη

Διαφυλλική λίπανση και σίδηρος για ζωηρές πρασινάδες και άνθη

Διαφυλλική λίπανση και σίδηρος για ζωηρές πρασινάδες και άνθη

Η άνοιξη είναι η εποχή που ο κήπος αρχίζει να ξυπνάει και η βλάστηση είναι στα φόρτε της. Σιγά- σιγά αρχίζουμε τα ποτίσματα και τα φυτά βάζουν τα δυνατά τους για να γίνουν και πάλι πράσινα και ζωηρά. Από εμάς ζητάνε να τους δώσουμε ένα χέρι βοηθείας ρίχνοντάς τους το κατάλληλο λίπασμα, και θα μας ανταμείψουν με πρασινάδες και λουλούδια.

Λιπαίνουμε τα φυτά μας με πλήρες λίπασμα, για να βοηθήσουμε την ανάπτυξή τους και τη βλάστηση νέων φύλλων. Βοηθάμε τα ανθοφόρα φυτά δίνοντάς τους λίπασμα με κάλιο για πλούσια ανθοφορία. Εφαρμόζουμε διαφυλλική λίπανση για γρήγορα αποτελέσματα.

Αρχικά, παρασκευάζουμε το διάλυμα διαλύοντας σε νερό το λίπασμα που προορίζεται για τη χρήση αυτή. Τηρούμε κατά γράμμα τις οδηγίες και τις δοσολογίες που αναγράφονται στη συσκευασία, και έχοντας πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας: φοράμε γάντια, ολόσωμη φόρμα ψεκασμού, μάσκα. Ψεκάζουμε όλο το φυτό και το λούζουμε με το διάλυμα για να γίνει σωστή κάλυψη. Προσοχή: δεν ψεκάζουμε ποτέ αν φυσάει, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία μας και συν τοις άλλοις ξοδεύουμε διάλυμα χωρίς να το εφαρμόζουμε σωστά. Ψεκάζουμε πρωινές ώρες, χωρίς να επικρατεί ομίχλη ή υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής υγρασίας και γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να βρέξει.

Τέλος, δεν ξεχνάμε να βελτιώσουμε το χώμα προσθέτοντας χηλικό σίδηρο. Τα φυτά θα προσλάβουν τον σίδηρο και θα αποκτήσουν ζωηρό πράσινο χρώμα στα φύλλα τους. Δεν ξεχνάμε ότι πρακτικές όπως τοποθέτηση σκουριασμένων καρφιών μέσα στο χώμα για τον εμπλουτισμό με σίδηρο δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και συν τοις άλλοις ελλοχεύει ο κίνδυνος να τραυματιστούμε στο μέλλον, αν πιάσουμε με τα χέρια το χώμα αυτό.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

2 Σχόλια

  1. 1 Απριλίου, 2022 στο 10:02 πμ

    Ραβάνης Κώστας

    Καλημέρα και συγχαρητήρια για την αποστολή των τόσο χρήσιμων newsletters! Είμαι λίγο μπερδεμένος ποιο είναι καλύτερο για ανθοφορία το κάλιο ή το φώσφορο; Το κάλιο από αυτά που έχω διαβάσει είναι για καλύτερο καρπό περισσότερο, ισχύει; Πχ για ανθοφορία ρίχνω το λίπασμα Miller 12-48-8 και για γενική λίπανση το Miller 20-20-20, έχω μια πλήρη λίπανση; Τι είναι η διαφυλλική λίπανση;

    Απάντηση
    1. 3 Μαΐου, 2022 στο 6:08 μμ

      maitouar

      Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια! Το 20-20-20 είναι από τα πιο πλήρη λιπάσματα και σωστά το χρησιμοποιείτε, όπως επίσης ο φώσφορος είναι αυτός που βοηθά καλύτερα στην ανθοφορία και στην καλύτερη ανάπτυξη της ρίζας. Μπορείτε να το εφαρμόσετε είτε με ριζοπότισμα, είτε διαφυλλικά (πάνω στα φύλλα δηλαδή) με ψέκασμα, όπου διαφυλλικά το παίρνει άμεσα. Επίσης, πρέπει να προσέξετε γιατί άλλη δοσολογία έχει για διαφυλλική λίπανση και άλλη για ριζοπότισμα. Διαβάστε καλά τις οδηγίες πριν την εφαρμογή.

      Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση