CALENDULA OFFICINALIS (ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ)

Φτιάχνω λουλουδάτα παρτέρια με βολβούς και σπόρους

CALENDULA OFFICINALIS (ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ)

Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψετε βολβούς και να σπείρετε σπόρους ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής άνθισης. Μπορείτε να τους φυτέψετε κατευθείαν στο χώμα ή τη γλάστρα ή να ετοιμάσετε σπορείο, σπέρνοντας σε μικρά κυπελάκια και μεταφυτεύοντας αργότερα. Αν λαχταρούσατε πάντα ένα πλούσιο και πολύχρωμο κήπο, μη χάνετε καιρό και διαλέξτε από την τεράστια ποικιλία που μόλις κατεύθασαν στα Φυτώρια Χορομίδη!

Φτιάχνω ανοιξιάτικο λουλουδάτο παρτέρι

Κλασικό και αγαπημένο φυτό είναι η λευκή μαργαρίτα, που θα την σπείρετε τώρα και θα ανθίσει στα τέλη της άνοιξης. Μπορεί να γεμίσει και ολόκληρο παρτέρι, καθώς κάθε χρόνο πολλαπλασιάζεται μόνη της. Καλή “παρέα” με την μαργαρίτα στο ανοιξιάτικο παρτέρι θα κάνει και ο κατιφές, ο οποίος επίσης μπορεί να φυτευτεί αυτή την εποχή. Τον συναντάμε με μονά ή διπλά λουλούδια, απλά ή “γκοφρέ”, σε αποχρώσεις του κίτρινου και του πορτοκαλί.

Τέλος, η γλυκιά καλέντουλα είναι από τα πρώτα ανοιξιάτικα λουλούδια που ανθίζουν, γι’ αυτό μην καθυστερήσετε διόλου την σπορά της. Πολλαπλασιάζεται γρήγορα και κάθε χρόνο καλύπτει ολοένα και μεγαλύτερη επιφάνεια στο παρτέρι σας, χαρίζοντάς σας πορτοκαλί λουλούδια σα μαργαρίτες.

GAZANIA SPLENDENS OR RIGENS (ΓΚΑΖΑΝΙΑ)

Φτιάχνω καλοκαιρινό λουλουδάτο παρτέρι

Σας παρουσιάζουμε συνδυασμούς βολβών και σπόρων, για να δημιουργήσετε ένα καλοκαιρινό παρτέρι. Τα φυτά που θα προκύψουν, έχουν διαφορετικά χρώματα και είδη λουλουδιών, και μεγαλώνοντας φτάνουν σε διαφορετικά ύψη.

Ο αγάπανθος, λατρεμένος μπλε ή ακόμη και λευκός, θα φτιάξει χαμηλά πρασινάδα και θα μας χαρίσει πολλά λουλούδια καμπανάκια σε ψηλό ανθοφόρο βλαστό. Τον συνδυάζετε τέλεια με χαμηλότερα ανθισμένα φυτά όπως οι γκαζάνιες που είναι χαμηλές πόες και φτιάχνουν μεγάλα λουλούδια σα μαργαρίτες, σε κίτρινο, πορτοκαλί και μπορντώ. Τις γκαζάνιες τις σπέρνετε κατευθείαν στο χώμα, και πολλαπλασιάζονται τόσο γρήγορα (με σπόρο και διαίρεση), που δεν αφήνουν ούτε εκατοστό γυμνό χώμα.

Άλλο ένα αγαπημένο και πολύ old school ανθοφόρο φυτό είναι η ρομαντική γλαδιόλα. Ποιος κήπος σε χωριό δεν είχε κάθε καλοκαίρι γλαδιόλες; Ακόμη σε παλιές ελληνικές ταινίες βλέπουμε τους υποψήφιους γαμπρούς να κρατούν μία αγκαλιά γλαδιόλες για να ζητήσουν τις νύφες από τους αυστηρούς μπαμπάδες! Πανεύκολη στην καλλιέργειά της, η γλαδιόλα πρέπει να φυτευτεί τώρα, ώστε το καλοκαίρι να φτιάξει πανύψηλους βλαστούς, που φτάνουν το ένα μέτρο και στην άκρη τους να ξετυλιχτούν στη σειρά τα λουλούδια σε ποικιλία χρωμάτων: ροζ, κόκκινα, λευκά, κίτρινα, μωβ. Πιθανόν οι βλαστοί να χρειαστούν στήριγμα, καθώς μπορεί να λυγίσουν από το βάρος.

AGAPANTHUS AFRICANUS 'BLUE' (ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ ΜΠΛΕ)

Φτιάχνω σκιερό λουλουδάτο παρτέρι

Αν έχετε σκιερό κήπο και ψάχνετε πώς να τον φτιάξετε εντυπωσιακό, η αστίλβη είναι η απάντηση. Φυτεύετε τώρα πολλούς βολβούς της, και το καλοκαίρι θα έχετε μία συστάδα με μεγάλους, εντυπωσιακούς θάμνους, με πλούσια πρασινάδα και γενναιόδωρη ανθοφορία. Τα άνθη της είναι μικρά, σε χρώματα ροζ, φούξια, μωβ και άσπρο, και φύονται πυκνά πάνω σε μακριούς ανθοφόρους βλαστούς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η αστίλβη χρησιμοποιείται ως δρεπτό άνθος σε στολισμούς και ανθοδέσμες.

Μικρό αλλά γλυκό και ντελικάτο είναι το μιγκέ που δεν πρέπει να λείψει από κανένα σκιερό κήπο. Την άνοιξη θα γεμίσει φύλλα και θα βγάλει πολύ μικρά, λευκά ανθάκια, σαν καμπανάκια στη σειρά. Αργότερα, το φθινόπωρο, θα χαθεί, αλλά θα ξαναζωντανέψει και πάλι την επόμενη άνοιξη.

Τέλος, την ομορφιά του σκιερού παρτεριού ολοκληρώνει η βολβώδης βιγόνια. Τη συναντάμε κλασικά στους Πηλιορείτικους κήπους, όπου, φυσικά, λόγω του κλίματος και της “μαγικής αύρας” του βουνού, γίνεται πελώρια και φτιάχνει πληθώρα λουλουδιών σε ζεστά χρώματα, σε αποχρώσεις του κόκκινου και του έντονου φούξια.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση