Επιλογή Σελίδας

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που γίνεται η συλλογή των περισσότερων φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών. Είτε πρόκειται για αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα και για αφεψήματα, είτε για άλλα βότανα που προορίζονται σε άλλες οικιακές και φαρμακευτικές χρήσεις.

Για το λόγο αυτό αν είστε λάτρεις δύο πολύ αγαπημένων αρωματικών φυτών, βιαστείτε να τα φυτέψετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας ώστε φέτος το καλοκαίρι να πάρετε την πρώτη σοδειά σας! Πρόκειται για το τσάι του βουνού και το φασκόμηλο. Δύο αγαπημένα αφεψήματα που δε λείπουν από κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Κατέχουν περίοπτη θέση στο ντουλάπι με τα τσάγια καθώς όλοι τα αναζητούν κάθε χειμώνα. Ας τα γνωρίσουμε καλύτερα.

Το τσάι του βουνού ή σιδερίτης είναι ενδημικό φυτό της Κρήτης. Το συναντάμε να φύεται σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1000 μέτρων. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να καλλιεργηθεί και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Μεγαλώνει αρκετά γρήγορα και γίνεται χαμηλός θάμνος. Τα γκρίζα φύλλα του έχουν χαρακτηριστικό χνούδι. Ανθίζει το καλοκαίρι και βγάζει κίτρινα άνθη το ένα πάνω από το άλλο πάνω στον ανθοφόρο βλαστό. Φυτέψτε το σε μία ηλιόλουστη θέση προσέχοντας να μην παραποτίζεται και να αποστραγγίζει καλά το χώμα. Το φθινόπωρο αφότου ολοκληρωθεί η ανθοφορία κλαδέψτε τον θάμνο και έχετε ήδη την πρώτη σοδιά στα χέρια σας! Δε μένει παρά να δέσετε σε ματσάκια το κλαδιά και να τα αφήσετε κρεμασμένα ανάποδα να αποξηρανθούν. Για να φτιάξετε ένα καταπραϋντικό και ευεργετικό για τα κρυολογήματα αφέψημα βράστε νερό και μετά βυθίστε μέσα τμήματα του φυτού. Χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού: τα κλαδιά, τα φύλλα και φυσικά τα άνθη.

Άλλο ένα αγαπημένο αφέψημα είναι το φασκόμηλο. Εξίσου αγαπημένο είναι και το φυτό φασκόμηλο για την αισθητική του αξία, αλλά και  για τις ξηρανθεκτικές του ιδιότητες. Το φασκόμηλο έχει γκριζοπράσινα μακρόστενα φύλλα και το καλοκαίρι ανθίζει και εντυπωσιάζει με την πλούσια ανθοφορία του με μοβ λουλούδια. Φυτέψτε το σε μία ηλιόλουστη θέση και μην ανησυχήσετε για την φροντίδα του καθώς δε ζητάει παρά μόνο λίγο νερό κάπου κάπου, καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία σαν φρύγανο που είναι. Κλαδέψτε το αποξηράνετε τα κλαδιά του για να φτιάχνετε ζεστά αφεψήματα τον επόμενο χειμώνα.

Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc.Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ