Φροντίδα των φυτών μας μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές

Φροντίδα των φυτών μας μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές

Φροντίδα των φυτών μας μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές

Αν λείπατε πολύ καιρό από το σπίτι σας λόγω καλοκαιρινών διακοπών, σίγουρα επιστρέφοντας θα βρήκατε στον κήπο σας πολλά ξερά φυτά, προβλήματα στο αυτόματο πότισμα και ένα δάσος από ζιζάνια! Διαβάστε πώς πρέπει να κινηθείτε ώστε να αναζωογονηθεί ο κήπος σας και να αρχίσει πάλι να σας χαρίζει όμορφα λουλούδια και πλούσιες πρασινάδες.

Φροντίδα φυτών

  • Συνεχίζουμε το τακτικό και γενναιόδωρο πότισμα όπως κάναμε όλο το καλοκαίρι, μέχρι να φθινοπωριάσει και οι θερμοκρασίες να παρουσιάσουν αξιόλογη πτώση. Προτιμάμε πάντα βραδινές ώρες αφού πέσει η ήλιος ή ακόμη καλύτερα πολύ νωρίς το πρωί.
  • Κατά πάσα πιθανότητα θα βρούμε ξερά φυτά ολόκληρα ή τμήματά τους. Τι κάνουμε; Δεν απογοητευόμαστε και κλαδεύουμε όλα τα ξερά κλαδιά και φύλλα, μέχρι το σημείο όπου θα συναντήσουμε χλωρό – πράσινο τμήμα. Αν πρόκειται για μεγάλο ξεραμένο μέρος του φυτού, τότε κλαδεύουμε όλο το φυτό αυστηρά και περιμένουμε 1-2 εβδομάδες να δούμε αν θα επανέλθει βγάζοντας νέα φύλλα.
  • Ενθαρρύνουμε τα φυτά να συνεχίσουν την ανθοφορία τους. Κλαδεύουμε όλα τα ξερά άνθη μαζί με τους ανθοφόρους βλαστούς τους. Αυτό άλλωστε είναι μία συμβουλή που ακολουθούμε έτσι κι αλλιώς στα ανθοφόρα φυτά μας.
  • Είναι πολύ συνηθισμένο τους καλοκαιρινούς μήνες να ταλαιπωρούνται τα κωνοφόρα από μυκητιάσεις. Σε αυτό βοηθάνε οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία εδάφους. Αν η ξήρανση έχει φτάσει σε μεγάλο ποσοστό του φυτού μας, τότε μάλλον η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Αν βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο ξήρανσης, τότε μπορούμε να επέμβουμε με μυκητοκτόνο, καθώς επίσης και να φροντίσουμε να αερίζεται καλά το χώμα γύρω από τα φυτά μας σκαλίζοντάς το τακτικά.

Έλεγχος αρδευτικού

Το άλφα και το ωμέγα στη συντήρηση του κήπου ή των φυτών σε μπαλκόνι τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το πότισμα. Αν λείπαμε πολύ καιρό από το σπίτι μας και είχαμε προγραμματίσει το αυτόματο πότισμα να κάνει αυτή τη δύσκολη δουλειά, τότε είναι πιθανό να συναντήσουμε κάτι από τα παρακάτω μόλις επιστρέψουμε. Για να κάνουμε τον πλήρη έλεγχο του αρδευτικού δικτύου το θέτουμε χειροκίνητα σε λειτουργία και παρακολουθούμε αν κάτι δεν πάει καλά.

  • Βουλωμένοι σταλάκτες από άλατα, χώματα ή μικρά πετραδάκια. Εντοπίζουμε τους προβληματικούς σταλάκτες, τους ξεβιδώνουμε και τους βουτάμε σε ένα δοχείο με νερό και ξύδι για λίγη ώρα.
  • Βουλωμένες/ μπλοκαρισμένες ηλεκτροβάνες: είναι σύνηθες οι ηλεκτροβάνες να μπλοκάρουν και να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση νερού αν γεμίσουν χώμα ή μικρά πετραδάκια. Τις ξεβιδώνουμε με προσοχή και τις καθαρίζουμε.
  • Τρύπες στους λεπτούς σταλακτηφόρους σωλήνες (Φ16, Φ20) από πτηνά. Υπάρχουν πτηνά που μπορεί να καταφέρουν να κάνουν ζημιά στους σωλήνες με το ράμφος τους και να δημιουργήσουν τρύπες, από όπου θα έχουμε μόνιμη διαρροή. Εντοπίζουμε τις τρύπες, κόβουμε το προβληματικό σημείο και ενώνουμε με έναν σύνδεσμο.
  • Η διαφορά πίεσης μπορεί να βγάλει ξαφνικά τις λήψεις από τον κεντρικό σωλήνα ποτίσματος. Αυτό και πάλι δημιουργεί μεγάλη διαρροή και πρέπει να επανατοποθετηθούν οι λήψεις άμεσα.

Φροντίδα κήπου

  • Καθαρίζουμε παρτέρια και γλάστρες από τα ζιζάνια που φύτρωσαν όλο το διάστημα που λείπαμε. Τα ζιζάνια που θα βρούμε πρέπει να τα ξεριζώσουμε και να απομακρύνουμε μαζί με ολόκληρο το ριζικό τους σύστημα. Δεν αρκεί να τα κόψουμε μόνο χαμηλά στη ρίζα. Μετά από μία μεγάλη απουσία μας θα βρούμε πολλά είδη ζιζανίων όπως: κύπερη, γλυστρίδα, λουβουδιά, τριβόλι, γερμανό κτλ.
  • Αποφεύγουμε να λιπάνουμε τα παρτέρια, καθώς κατά πώς φαίνεται οι θερμοκρασίες θα αργήσουν να πέσουν και το καλοκαίρι παρατείνεται λίγο ακόμη. Με τις πρώτες δροσιές φροντίζουμε να λιπάνουμε παρτέρια και χλοοτάπητες φροντίζοντας ταυτόχρονα να ποτίζεται επαρκώς ο κήπος.

Φροντίδα μπαλκονιού

  • Στο μπαλκόνι μας είναι πολύ σημαντική, πέρα από τις εργασίες φροντίδας και αναζωογόνησης των φυτών, και η καθαριότητά του. Μετά από μεγάλη απουσία μας θα βρούμε πίσω από τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες μαζεμένα φύλλα, χώματα και διάφορα σκουπίδια που έφερε ο αέρας. Είναι καλό να μετακινήσουμε τις γλάστρες και να απομακρύνουμε όλα τα παραπάνω.
  • Αφού απομακρύνουμε όλα τα παραπάνω, πριν επαναφέρουμε τις γλάστρες στις αρχικές τους θέσεις, φροντίζουμε να καθαρίσουμε τις στάμπες από άλατα που δημιουργήθηκαν στο δάπεδο του μπαλκονιού γύρω γύρω από τις γλάστρες μας. Είναι μία χρονοβόρα και κοπιαστική δουλειά, αλλά καλό είναι να γίνεται τακτικά, καθώς αν την αμελήσουμε θα είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν οι στάμπες αποτελεσματικά. Ο βοηθός μας σε αυτό θα είναι φυσικά ένα σφουγγάρι με τραχιά υφή και μπόλικο ξύδι.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση