Τεύκριο

Αν κάποιος θέλει να πρωτοτυπήσει στον κήπο του και να δώσει μία άλλη χρωματική νότα, τότε μία ασφαλής επιλογή είναι η φύτευση τεύκριου. Το τεύκριο είναι αειθαλής θάμνος γρήγορης ανάπτυξης με κλαδιά να αναπτύσσονται προς όλες τις κατευθύνσεις και φύλλα σε χρώμα γκρι. Φυτεύεται μόνο του ή σε ομάδες και ακόμη καλύτερα μπορεί να δημιουργήσει χαμηλό φράχτη ή διαχωριστική μπορντούρα ανάμεσα σε παρτέρια. Κάνει την έκπληξη καθώς ανθίζει τους χειμερινούς μήνες και γεμίζει μικρά μοβ λουλούδια.

Τα ατίθασα κλαδιά του κλαδεύονται και έτσι ο θάμνος διαμορφώνεται κατά πώς προτιμά ο ιδιοκτήτης του κήπου. Το σύνηθες είναι το τεύκριο να διατηρεί ένα σφαρικό σχήμα αλλά δεν αποκλείεται όταν πρόκειται για μπορντούρα να δώσουμε ένα πιο τετραγωνισμένο. Αποτελεί ιδανική επιλογή για κήπο κοντά στη θάλασσα, καθώς αντέχει στην αλατότητα του εδάφους και του άερα και συνάμα δεν έχει πρόβλημα μα ένα φτωχό και ελαφρύ έδαφος, όπως το αμμώδες. Προτιμάει την καλή αποστράγγιση και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους αν παραμελήσετε λίγο το πότισμά του.

Φεζόϊα

Η φεζόϊα είναι ένας αειθαλής θάμνος αργής σχετικά ανάπτυξης με στρόγγυλα φύλλα χρώματος πρασινογκρί. Αποτελεί πρωτότυπη και ιδιαίτερη επιλογή για έναν κήπο ή ένα μπαλκόνι καθώς δημιουργεί θάμνο με όμορφο σχήμα και υφή και αν μη τι άλλο πανέμορφα λουλούδια. Μπορεί να φυτευτεί μόνη της στο κέντρο ενός παρτεριού ή ακόμη σε σειρά ώστε να δημιουργήσει φράχτη. Από την άλλη, θα αναπτυχθεί πολύ καλά και σε γλάστρα ομορφαίνοντας ένα μπαλκόνι. Μπορούμε να επιλέξουμε μικρό δεντράκι φεζόϊας σε γλάστρα για να δώσουμε έμφαση την είσοδο ενός σπιτιού.

Η φεζόϊα ανθίζει το καλοκαίρι και τα ιδιαίτερα εντυπωσιάκα της άνθη έχουν πυκνούς κόκκινους στήμονες και λευκά πέταλα. Τα άνθη μετατρέπονται σε μικρούς βρώσιμους καρπούς με ωραίο άρωμα. Η φεζόϊα θα χρειαστεί προσεκτικό περιποιητικό κλάδεμα, ώστε να διατηρήσει το συμπαγές της σχήμα, αλλιώς θα ρίχνει τα παλιά φύλλα της και κινδυνεύει να μένει γυμνή σε χαμηλότερα σημεία. Αν και μπορεί να εγκλιματιστεί πολύ καλά σε βόρειες περιοχές της χώρας και να έχει μία άριστη ανάπτυξη, καλό θα ήταν να μεριμνήσουμε για την προστασία της σε περίπτωση παγετού, ντύνοντάς την με παγοπροστατευτικό φλις.

Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ