Τεύκριο

Αν κάποιος θέλει να πρωτοτυπήσει στον κήπο του και να δώσει μία άλλη χρωματική νότα, τότε μία ασφαλής επιλογή είναι η φύτευση Τεύκριου. Το Τεύκριο είναι αειθαλής θάμνος γρήγορης ανάπτυξης, με κλαδιά που αναπτύσσονται προς όλες τις κατευθύνσεις, και φύλλα σε χρώμα γκρι. Φυτεύεται μόνο του ή σε ομάδες και, ακόμη καλύτερα, μπορεί να δημιουργήσει χαμηλό φράχτη ή διαχωριστική μπορντούρα ανάμεσα σε παρτέρια. Κάνει την έκπληξη, καθώς ανθίζει τους χειμερινούς μήνες και γεμίζει μικρά, μοβ λουλούδια.

Τα ατίθασα κλαδιά του κλαδεύονται, και έτσι ο θάμνος διαμορφώνεται κατά πώς προτιμά ο ιδιοκτήτης του κήπου. Το σύνηθες είναι το Τεύκριο να διατηρεί ένα σφαιρικό σχήμα, αλλά δεν αποκλείεται -όταν πρόκειται για μπορντούρα- να δώσουμε κι ένα πιο τετραγωνισμένο. Αποτελεί ιδανική επιλογή για κήπο κοντά στη θάλασσα, καθώς αντέχει στην αλατότητα του εδάφους και του αέρα και συνάμα δεν έχει πρόβλημα με ένα φτωχό και ελαφρύ έδαφος, όπως το αμμώδες. Προτιμάει την καλή αποστράγγιση και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους αν παραμελήσετε λίγο το πότισμά του.

Φεζόια ή Φεγόια

Η Φεζόια είναι ένας αειθαλής θάμνος αργής, σχετικά, ανάπτυξης, με στρογγυλά φύλλα χρώματος πρασινογκρί. Αποτελεί πρωτότυπη και ιδιαίτερη επιλογή για έναν κήπο ή ένα μπαλκόνι, καθώς δημιουργεί θάμνο με όμορφο σχήμα και υφή, και -αν μη τι άλλο- πανέμορφα λουλούδια. Μπορεί να φυτευτεί μόνη της στο κέντρο ενός παρτεριού ή ακόμη και σε σειρά, ώστε να δημιουργήσει φράχτη. Από την άλλη, θα αναπτυχθεί πολύ καλά και σε γλάστρα, ομορφαίνοντας ένα μπαλκόνι. Μπορούμε να επιλέξουμε μικρό δεντράκι φεζόιας σε γλάστρα, για να δώσουμε έμφαση στην είσοδο ενός σπιτιού.

Η Φεζόια ανθίζει το καλοκαίρι, και τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά της άνθη έχουν πυκνούς, κόκκινους στήμονες και λευκά πέταλα. Τα άνθη μετατρέπονται σε μικρούς, βρώσιμους καρπούς με ωραίο άρωμα. Η φεζόια θα χρειαστεί προσεκτικό περιποιητικό κλάδεμα, ώστε να διατηρήσει το συμπαγές της σχήμα, αλλιώς θα ρίχνει τα παλιά φύλλα της και κινδυνεύει να μένει γυμνή σε χαμηλότερα σημεία. Αν και μπορεί να εγκλιματιστεί πολύ καλά σε βόρειες περιοχές της χώρας και να έχει μία άριστη ανάπτυξη, καλό θα ήταν να μεριμνήσουμε για την προστασία της σε περίπτωση παγετού, ντύνοντάς τη με παγοπροστατευτικό φλις.

Κείμενο- Φωτογραφίες:
Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Διαβάστε επίσης:

Η ΚΟΥΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΑΣΣΙΑ
ΝΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ
ΣΧΙΝΟΣ
ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ
Δράκαινα ή Κορδελίνη
ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΚΡΑΤΑΙΓΟΣ
Φυτά για χαμηλές μπορντούρες
Τα φούξια και τα ροζ!
Οι τροπικές Μπρουγκμάνσια και Πλουμέρια
Θάμνοι με άνθη που ευωδιάζουν τις νύχτες!
Φυτά της μεσογειακής χλωρίδας στον κήπο μας!
Θάμνοι που αντέχουν κοντά στη θάλασσα
Η υπέροχη Βουτλέια
Κόκκινες και ροζ πινελιές στον χειμωνιάτικο κήπο: Ναντίνα, Κυδωνίαστρο, Καμέλια
Μαόνια και κίτρινο Γιασεμί: κίτρινη έκπληξη μέσα στο χειμώνα
Τριανταφυλλιές με πελώριο άνθος και τρομερό άρωμα!