FORTUNELLA MARGARITA MINI FUSTO (ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ ΜΙΝΙ ΚΟΡΜΟΣ)

Χαρίστε σε Στέλλα, Στέλιο και Κατερίνα ντελικάτα εσπεριδοειδή!

FORTUNELLA MARGARITA MINI FUSTO (ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ ΜΙΝΙ ΚΟΡΜΟΣ) CITRUS LIMON BONSAI (ΛΕΜΟΝΙΑ ΠΙΑΤΕΛΑ ΜΠΟΝΣΑΪ)

Τώρα είναι καλή στιγμή για να οργανωθείτε και να ετοιμάσετε την παραγγελία σας στο e-shop των Φυτωρίων Χορομίδη, ώστε να έχετε εγκαίρως έτοιμα τα δώρα σας για τους εορτάζοντες των ημερών. 25 και 26 Νοεμβρίου γιορτάζουν η Κατερίνα, η Στέλλα και ο Στέλιος και είναι σίγουρο ότι ακόμη κι αν η κηπουρική δεν είναι το φόρτε τους, θα εκτιμήσουν και θα χαρούν με ένα δεντράκι κουμ κουάτ ή μία λεμονιά μπονσάι.

Ας γνωρίσουμε, όμως, καλύτερα τα δύο αυτά εσπεριδοειδή, ώστε να πείτε όλα τα μυστικά φροντίδας τους στους φίλους σας που θα τα αποκτήσουν.

Πρόκειται για δύο εσπεριδοειδή με μεγάλη αισθητική αξία, καθώς και τα δύο ανθοφορούν παραπάνω από μία φορές το χρόνο, έχουν μικρά, πολύ αρωματικά άνθη και φτιάχνουν καλλωπιστικής αξίας καρπούς. Οι καρποί τους είναι, βέβαια, και βρώσιμοι, καθώς τα κουμ κουάτ μπορούν να γίνουν γλυκό ή λικέρ.

Σε υψόμετρα και στη Βόρεια Ελλάδα η λεμονιά θα χρειαστεί προστασία από το κρύο και τον παγετό το χειμώνα, γι’ αυτό φροντίστε να τη μεταφέρετε σε ένα μέρος απάνεμο και ζεστό, καθώς και να την καλύψετε με αντιπαγετικό φλις. Αντίθετα, το κουμ κουάτ, αν και επίσης εσπεριδοειδές, είναι πολύ ανθεκτικό στο κρύο και τον παγετό και θα τα καταφέρει μια χαρά ακόμη και σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Στη φύτευσή τους καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μίγμα με απλό φυτόχωμα και χώμα για εσπεριδοειδή. Κατά την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους βοηθήστε με ανάλογο λίπασμα για εσπεριδοειδή και φροντίστε κατά την καρπόδεση να είστε προσεκτικοί με το πότισμα, ώστε να μην παραποτίζονται τα φυτά.

Όσον αφορά στην προστασία τους από ασθένειες και προσβολές, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα έντομα κοκκοειδή. Τα δύο αυτά φυτά προσβάλονται συχνά από κοκκοειδή, και μάλιστα από το έντομο ισέρυα. Η ισέρυα είναι ένα λευκό έντομο που μοιάζει να βεντουζάρει πάνω στα κλαδιά του φυτού και απομυζά τους χυμούς του. Σε μεγάλες προσβολές, τα κλαδιά καλύπτονται ολόκληρα με το έντομο που δημιουργεί πυκνές άσπρες αποικίες. Πριν καταφύγετε στην καταπολέμηση με εντομοκτόνο από επαγγελματία, μπορείτε με μεγάλη επιτυχία να απομακρύνετε τα λευκά έντομα από τα κλαδιά με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με καθαρό οινόπνευμα. Η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί ώστε να φύγουν και τα αυγά και να είστε προσεκτικοί στο μέλλον να επέμβετε παρομοίως μόλις ξαναεμφανιστούν.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση