SYRINGA VULGARIS (ΠΑΣΧΑΛΙΑ)

Τρεις φυλλοβόλοι θάμνοι που ανθίζουν τώρα

Βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης και είναι η εποχή που μπορούμε να δούμε τα περισσότερα φυτά ανθισμένα, στην πιο όμορφη στιγμή της ανάπτυξής τους! Είναι η τέλεια ευκαιρία να επισκεφτούμε το ηλεκτρονικό ή φυσικό κατάστημα των επιχειρήσεων Χορομίδη και να κάνουμε μία ανοιξιάτικη βόλτα, για να επιλέξουμε τον ανθισμένο φυλλοβόλο θάμνο που μας αρέσει πιο πολύ και ταιριάζει στον κήπο μας και στο μπαλκόνι μας.

 

SYRINGA VULGARIS (ΠΑΣΧΑΛΙΑ)

Πασχαλιά

Πανέμορφη, αγαπημένη, κλασική και τόσο μα τόσο αρωματική που μας γεμίζει νοσταλγία! Και ποιος δεν έχει χαρεί κατά καιρούς μία όμορφη πλουμιστή πασχαλιά στον κήπο του σπιτιού, του χωριού ή του εξοχικού του! Η πασχαλιά είναι φυλλοβόλος θάμνος. Ανάλογα με τη θέση που έχει στον κήπο μας και με τα γούστα μου, μπορούμε να την χαρούμε σαν θάμνο ή σα δέντρο.

  • Μπορούμε να την διατηρήσουμε σα φουντωτό θάμνο που θα τον διαμορφώνουμε με ελαφρύ κλάδεμα κάθε χειμώνα.
  • Αν διαμορφωθεί με κατάλληλο κλάδεμα, μετά από πολλά χρόνια μπορεί να γίνει μικρό δέντρο με πυκνές διακλαδώσεις.

Έχει μικρά σκουροπράσινα φύλλα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες, παγωνιά, αλλά και στη ζέστη. Θα τα καταφέρει σε όλα τα εδάφη και προτιμάει μία ηλιόλουστη θέση. Την άνοιξη που ανθίζει φτιάχνει μεγάλα τσαμπιά με μωβ, λιλά, λευκά ή πολύ σπάνια δίχρωμα άνθη. Πριν αρχίσει να ανθίζει, στις αρχές της άνοιξης, μπορούμε να τη βοηθήσουμε με λίπασμα. Το καλοκαιράκι με τις πολλές ζέστες δεν πρέπει να αμελήσουμε το πότισμά της, που πρέπει να είναι μπόλικο.

Μία μικρή έκπληξη θα μας περιμένει το φθινόπωρο! Τότε συχνά οι πασχαλιές κάνουν και μία ακόμη σύντομη ανθοφορία – έκπληξη! Ο ζεστός καιρός που πλέον επικρατεί φθινόπωρο και χειμώνα είναι σύμμαχος στην ανθοφορία αυτή.

 

PHILADELPHUS VIRGINALIS (ΦΙΛΑΔΕΛΦΟΣ)

Φιλάδελφος

Επιλέγουμε τον ήσυχο φιλάδελφο με τα λευκά άνθη.

  • Ένας όμορφος φυλλοβόλος θάμνος με σφαιρικό σχήμα που είναι ό,τι πρέπει για φύτευση σε κεντρικό σημείο παρτεριού.
  • Έχει πράσινα φύλλα και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2,5 μέτρα.
  • Ανθίζει νωρίς το καλοκαίρι και γεμίζει με λευκά λουλούδια, μονά ή διπλά, που ευωδιάζουν.
  • Έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης και αντέχει πολύ καλά στο κρύο.
  • Το καλοκαίρι ζητάει αρκετό νερό και την άνοιξη καλό είναι να λιπανθεί με ένα πλήρες λίπασμα, ώστε να ενθαρρύνουμε την ανθοφορία και την ανάπτυξή του.

BUDDLEJA DAVIDII (ΒΟΥΔΛΕΪΑ Ή ΜΠΟΥΤΛΕΪΑ Η ΔΑΒΙΔΕΙΟΣ)

Βουτλέια

Η μαγική βουτλέια που ανθίζει όλο το καλοκαίρι και προσελκύει κάθε λογής πεταλούδες και έντομα είναι μία ακόμη πρότασή μας για τον κήπο σας. Η βουτλέια είναι:

  • Φυλλοβόλος θάμνος πολύ γρήγορης ανάπτυξης.
  • Έχει λεπτά και μακριά γκρίζα φύλλα.
  • Γίνεται πολύ μεγάλη και φουντωτή, εξαιτίας των πολλών ευλύγιστων κλαδιών της. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να γεμίσει ολόκληρο παρτέρι ή ένα μεγάλο κενό που ποτέ δεν βρίσκαμε τρόπο πώς να το διαμορφώσουμε και να το αναδείξουμε..
  • Είναι μελισσοτροφικό φυτό, αφού στα μωβ ή λευκά άνθη της μαζεύονται μέλισσες ένα σωρό!
  • Χρειάζεται κάθε χειμώνα αυστηρό κλάδεμα για να γίνει πιο εύκολα διαχειρίσιμος ο μεγάλος όγκος του φυτού. Αν χρειαστεί, κόβουμε και μεγάλα αποξυλωμένα χοντρότερα κλαδιά. Δε φοβόμαστε καθώς πολύ γρήγορα θα βγάλει νέα και θα φουντώσει και πάλι.
  • Αρχίζει να ανθίζει στο τέλος της άνοιξης και η ανθοφορία της διαρκεί μέχρι και το φθινόπωρο.
  • Ζητάει άφθονο νερό όλο το καλοκαίρι.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση