Φτιάχνω σπορείο βήμα- βήμα

Φτιάχνω σπορείο βήμα- βήμα

Στο φυτώριό μας βρίσκουμε αυτή την εποχή πληθώρα σπόρων ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής άνθισης. Τους σπόρους αυτούς τους σπέρνουμε αυτή την εποχή, θα βλαστήσουν την άνοιξη και θα ανθίσουν στα μέσα ή στο τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι. Είναι πανεύκολο να φτιάξουμε το δικό μας σπορείο, και μπορούμε να δούμε τη διαδικασία βήμα- βήμα. Διαλέγουμε τους σπόρους λουλουδιών που μας εντυπωσίασαν και πιάνουμε δουλειά!

Φτιάχνω σπορείο βήμα- βήμα
1. Γεμίζουμε με φυτόχωμα μίγμα Α μικρά κυπελλάκια που έχουμε κρατήσει από εποχιακά φυτά ή οποιοδήποτε άλλο εύκαμπτο μικρό δοχείο έχουμε (π.χ. κεσεδάκι από γιαούρτι). Τοποθετούμε 2- 3 σπόρους στην επιφάνεια και καλύπτουμε με λίγο χώμα. Είναι σημαντικό να σπείρουμε παραπάνω από 1 σπόρους, ώστε αν αποτύχει να φυτρώσει το ένας, να φυτρώσει ο άλλος.

Φτιάχνω σπορείο βήμα- βήμα

2. Αν μπορούμε να βρούμε σε κάποιο φυτώριο τη θήκη από τα κυπελάκια θα ήταν καλό, καθώς μέσα στη θήκη τα κυπελάκια μένουν σταθερά, μεταφέρονται και ποτίζονται εύκολα.

Φτιάχνω σπορείο βήμα- βήμα Φτιάχνω σπορείο βήμα- βήμα

3. Αφότου γεμίσουμε όλα τα κυπελάκια και τα βάλουμε μέσα στη θήκη, τα τοποθετούμε ή σε εξωτερικό χώρο ηλιόλουστο και απάνεμο ή σε εσωτερικό χώρο κοντά σε παράθυρο. Αν, πάλι, έχουμε τη δυνατότητα ενός μικρού θερμοκηπίου στο μπαλκόνι μας, αυτό θα ήταν το ιδανικό, ώστε τα σποράκια μας να φυτρώσουν ακόμα πιο γρήγορα και εύκολα.

Φτιάχνω σπορείο βήμα- βήμα

4. Τοποθετούμε στα κυπελάκια ταμπέλες όπου αναγράφουμε ποιο φυτό σπείραμε.

Φτιάχνω σπορείο βήμα- βήμα

5. Ψεκάζουμε με νερό τις επιφάνειες του χώματος στα κυπελάκια. Έτσι θα γίνεται από εδώ και πέρα το πότισμά τους και όχι με ποτιστήρι ή καταβρέχοντας με το λάστιχο. Τα σποράκια μας θέλουν λίγη μόνο υγρασία για να φυτρώσουν και ελάχιστη για να αναπτυχθούν. Η παραπάνω υγρασία θα σαπίσει τους σπόρους και θα έχουμε αποτυχία φύτρωσης. Στο επόμενο στάδιο που οι σπόροι θα φυτρώσουν και θα βγουν τα πρώτα βλαστάρια, η περιττή υγρασία θα σαπίσει γρήγορα τα νεαρά φυτάρια. 

Οι σπόροι θα φυτρώσουν σε 15 μέρες με 1 μήνα ή και παραπάνω, ανάλογα με τις συνθήκες και τη συμπεριφορά του κάθε είδους σπόρου. Τα μεταφυτεύουμε μόλις φτιάξουνε πυκνή ρίζα και βγαίνουν εύκολα από το κύπελο χωρίς να διαλύεται το χώμα.

Κείμενο- Φωτογραφίες:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση