Κλάδεμα τριανταφυλλιάς

Κλάδεμα τριανταφυλλιάς

Κλάδεμα τριανταφυλλιάς

Πάρε ζεστά το θέμα κλαδέματος των τριανταφυλλιών σου αυτή την εποχή, ώστε να απολαύσεις αργότερα την άνοιξη πλουσιότερη ανθοφορία και έντονη βλάστηση νέων φύλλων. Διάβασε τις συμβουλές μας και μη χάνεις χρόνο να εξοπλιστείς με το κατάλληλο κλαδευτήρι και γερά γάντια, για να προστατευτείς από τα αγκάθια.

Κλαδεύεις και απομακρύνεις όλα τα ξερά κλαδιά, κλαδιά με ασθένειες και όλους τους ανθοφόρους βλαστούς. Δεν ξεχνάς τα λαίμαργα άγρια κλαδιά που φύονται από σημεία πολύ κοντά στη ρίζα και κάτω από τον κόμπο του εμβολιασμού του φυτού. Μη φοβάσαι αν δεν έχεις την εμπειρία του κλαδέματος και αν το κλαδευτήρι πάρει… και λίγο παραπάνω καταλάθος! Αν είναι κάτι από το οποίο δεν κινδυνεύει η τριανταφυλλιά σου είναι από το παραπάνω αυστηρό κλάδεμα.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να προσέξεις, κηπουρέ, είναι το σημείο και ο τρόπος που θα κάνεις τις τομές στα κλαδιά. Το κάθε κλαδί το κόβεις σε σημείο λίγο πιο πάνω (1- 2εκ.) από το μάτι από όπου θα πετάξει φύλλα. Η τομή στο κλαδί θα πρέπει να γίνει καθαρή και όχι να αφήνει το κλαδί “μασημένο”. Η γωνία της τομής έχει σημασία, καθώς δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη ώστε να δημιουργεί μεγάλη ανοιχτή πληγή στο κλαδί. Αλλά δεν θα είναι ούτε και κάθετη. Μία ενδιάμεσης κλίσης πλάγια τομή είναι ό,τι χρειάζεται το κλαδί.

Η άνοιξη έρχεται!

Τέλος, μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της τριανταφυλλιάς όταν την κλαδέψεις απαιτεί και εφαρμογή σκευάσματος χαλκού, ώστε να αποφύγουμε την προσβολή από ασθένειες στις ανοιχτές τομές των κλαδιών.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση