COTONEASTER FRANCHETII (ΚΥΔΩΝΙΑΣΤΡΟ ΦΡΑΝΚΕΤΕΙΟ)

Κόκκινες και ροζ πινελιές στο χειμωνιάτικο κήπο: ναντίνα, κυδωνίαστρο, καμέλια

Αν θέλουμε να δώσουμε έντονες κόκκινες και ροζ πινελιές στον κήπο μας τους χειμωνιάτικους μήνες που η φύση κοιμάται, προτείνουμε 3 επιλογές που θα λατρέψετε! Πινελιές με 3 αειθαλή φυτά, που το χειμώνα χρωματίζουν τον κήπο με τα άνθη τους, το φύλλωμά τους ή τους καρπούς τους. Ας μάθουμε, λοιπόν, λεπτομέρειες για τη Ναντίνα, το Κυδωνίαστρο και την Καμέλια.

NANDINA DOMESTICA (ΝΑΝΤΙΝΑ)

Ναντίνα

Η Ναντίνα είναι ένας αειθαλής θάμνος με μικρά, επιμήκη, σύνθετα φύλλα, που χρωματίζονται κόκκινα στα μέσα του χειμώνα. Ανθίζει το καλοκαίρι με πλούσιες ταξιανθίες από μικρά, λευκά άνθη, τα οποία το χειμώνα μετατρέπονται σε κόκκινους, μικρούς, σφαιρικούς καρπούς. Οι κόκκινοι αυτοί καρποί παραμένουν στο φυτό μέχρι και την άνοιξη, οπότε και πρέπει να κλαδευτούν ώστε να ανανεωθεί το φυτό και να ετοιμαστεί για την ανθοφορία του καλοκαιριού. Η Ναντίνα έχει σχετικά αργή ανάπτυξη και σε βάθος χρόνου μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει σε ύψος το 1 μέτρο. Φυτεύεται σε κεντρικό σημείο παρτεριού ή σε συστάδα ή σε σειρά. Προσοχή χρειάζεται όταν προσβληθεί από κοκκοειδή (συνήθως ισέρυα), καθώς απαιτείται άμεση αντιμετώπιση ώστε να μην προχωρήσει η προσβολή σε μεγάλο τμήμα του φυτού.

COTONEASTER FRANCHETII (ΚΥΔΩΝΙΑΣΤΡΟ ΦΡΑΝΚΕΤΕΙΟ)

Κυδωνίαστρο

Το γένος του Κυδωνίαστρου περιλαμβάνει αειθαλείς θάμνους που αποτελούν ασφαλή επιλογή για δημιουργία πυκνής εδαφοκάλυψης ή αδιαπέραστου φράχτη. Δύο είδη Κυδωνίαστρου με όμορφα χαρακτηριστικά είναι το Cotoneaster Franchetii και το Cotoneaster Salicifolius.

Το Cotoneaster Franchetii είναι ορθόκλαδος θάμνος με σκληρά, μακριά κλαδιά με μικρά, γκριζωπά φύλλα. Τα μικρά, λευκά άνθη του προσελκύουν κάθε άνοιξη τις μέλισσες και εντυπωσιάζουν με το πλήθος τους. Μετατρέπονται το φθινόπωρο σε μικρούς, πορτοκαλοκόκκινους, σφαιρικούς καρπούς που διατηρούνται πάνω στο φυτό όλο το χειμώνα.

Το Cotoneaster Salicifolius είναι χαμηλός, πλαγιόκλαδος θάμνος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εδαφοκαλυπτικούς σκοπούς. Τα φύλλα του είναι λίγο μεγαλύτερα σε σχέση με άλλα είδη Κυδωνίαστρου και οι καρποί του κόκκινοι και σφαιροειδείς σε τσαμπιά. Οι καρποί εμφανίζονται το φθινόπωρο και χαρίζουν όμορφες, κόκκινες πινελιές στο Κυδωνίαστρο μέχρι το τέλος του χειμώνα.

CAMELLIA SASANQUA (ΚΑΜΕΛΙΑ ΣΑΣΑΝΚΟΥΑ Ή ΑΓΡΙΟΚΑΜΕΛΙΑ)

Καμέλια σασάνγκουα

Η Camellia Sasanqua είναι ένας αειθαλής θάμνος που ανήκει στην κατηγορία των οξύφυλλων φυτών, δηλαδή απαιτεί όξινο έδαφος για την ανάπτυξή του. Έχει σκουροπράσινα, γυαλιστερά φύλλα, μικρότερα από τα φύλλα της ιαπωνικής καμέλιας, με ελαφρώς πριονωτές παρυφές. Το φθινόπωρο αρχίζει η ανθοφορία της που διαρκεί όλο το χειμώνα. Φτιάχνει μονά ή διπλά λουλούδια με μεγάλα πέταλα σε κόκκινο, ροζ, φούξια ή λευκό χρώμα. Κάποιες ποικιλίες έχουν αρωματικά άνθη. Απαιτεί σκιερές ή ημισκιερές θέσεις, καθώς η απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ήλιου θα δημιουργήσουν εγκαύματα στα φύλλα της. Μία θέση όπου θα λούζεται με τον πρωινό ήλιο είναι εξίσου καλή. Το χώμα της, εκτός από τις όξινες ιδιότητές του, θα πρέπει να προσφέρει εύκολη αποστράγγιση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η μόνιμη υγρασία στο χώμα της καμέλιας θα τη δυσαρεστήσει και πιθανόν θα την οδηγήσει σε μαρασμό. Αν αγαπάει κάποιος τις καμέλιες αλλά διστάζει να τις φυτέψει στο μπαλκόνι του, ας επιλέξει την Καμέλια Σασάνγκουα που έχει σαφώς πιο εύκολη φροντίδα από την -πιο γνωστή- γιαπωνέζικη καμέλια.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση