Αλιοτζίν

Το Αλιοτζίν είναι είδος ανθοφόρου θάμνου, ενδημικού στην Αυστραλία. Είναι αειθαλές φυτό και μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τα άνθη του μένουν φρέσκα και ζωντανά μόνο για μία μέρα και μετά αρχίζει ο μαρασμός τους. Το μεγάλο του άνθος, σε απόχρωση του μπλε και του μωβ, μοιάζει με το άνθος του ιβίσκου, και γι’αυτό το φυτό ονομάζεται και Μπλε Ιβίσκος. Τα δε δαντελωτά φύλλα του θυμίζουν αυτά της αρμπαρόριζας. Η ομοιότητα με τα δύο αυτά φυτά, άλλωστε, δεν είναι τυχαία, αφού και τα τρία φυτά μαζί και με τις μολόχες ανήκουν στην οικογένεια των Μαλαχοειδών. Το Αλιοτζίν δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, αλλά προτιμάει θερμά κλίματα και δεν αντέχει στον παγετό. Διαλέξτε το δικό σας ανθισμένο Αλιοτζίν στα Φυτώρια Χορομίδη!

Ακουιλέγκια

Η Ακουιλέγκια είναι ένα πολυετές, ποώδες, ανθοφόρο φυτό που θα το βρείτε, επίσης, ανθισμένο αυτή την εποχή στα Φυτώρια Χορομίδη. Έχει περίτεχνο άνθος με λευκά πέταλα και μωβ σέπαλα. Ανθίζει στα τέλη της άνοιξης και στην αρχή του καλοκαιριού. Τα φύλλα της μοιάζουν με του μαϊντανού αλλά και του τριφυλλιού. Τα άνθη της θυμίζουν τα νύχια του αετού όταν ετοιμάζεται να αρπάξει τη λεία του. Από εκεί προκύπτει και το όνομά της, καθώς “aquila” είναι ο αετός στα λατινικά. Προτιμάει ημισκιερές θέσεις και ασβεστούχα εδάφη.

Θουμπέργκια

Η Θουμπέργκια ή Μανδύας του Βασιλιά είναι ένα ταχυαυξές αναρριχώμενο φυτό, αειθαλές σε θερμότερα κλίματα και φυλλοβόλο σε ψυχρότερα. Ανθίζει την άνοιξη και μας χαρίζει τα όμορφα, μωβ άνθη της μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Η ιδιαιτερότητα των λουλουδιών της έχει να κάνει και με την έκθεση του φυτού στον ήλιο. Σε μικρότερη έκθεση στον ήλιο τα άνθη είναι σκούρο μπλε, ενώ σε ηλιόλουστες θέσεις είναι μωβ. Μπορούμε να βοηθήσουμε τη Θουμπέργκια να έχει ακόμη πιο πλούσια ανθοφορία, φυτεύοντάς τη σε πολύ ηλιόλουστη θέση. Αγαπάει την ελεγχόμενη υγρασία στο έδαφος, αρκεί να αποστραγγίζει καλά. Διαλέξτε τη δική σας Θουμπέργκια στη μεγάλη ποικιλία των Φυτωρίων Χορομίδη.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ
Φωτογραφίες:
Γεωπονικές Επιχειρήσεις “Χορομίδης”

Διαβάστε επίσης:

Η ΚΟΥΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΑΣΣΙΑ
ΝΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ
ΣΧΙΝΟΣ
ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ
Δράκαινα ή Κορδελίνη
ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΑ ΦΥΤΑ
ΒΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑ
ΡΥΓΧΟΣΠΕΡΜΑ
ΡΟΛΟΓΙΑ ή ΠΑΣΙΦΛΟΡΑ
ΚΙΣΣΟΣ
ΑΓΙΟΚΛΗΜΑ
ΑΓΡΩΣΤΩΔΗ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΦΥΤΑ (GRAMINEAE)
Πενισέτο
Μπούζι
ΣΑΛΒΙΑ
Πολυετείς πόες για την άνοιξη και το καλοκαίρι (μέρος 1ο)
Πολυετείς πόες για την άνοιξη και το καλοκαίρι (μέρος 2ο)