Έλατο Νορντμανιάνα

Πολύ συνηθισμένο Έλατο που φυτεύεται στους κήπους σε κεντρικό σημείο, ώστε μεγαλώνοντας να μπορέσει να αναπτύξει πλήρως τα κλαδιά του σε πλάτος. Οι βελόνες του έλατου αυτού είναι μαλακές και δεν τσιμπάνε ιδιαίτερα, γι’ αυτό και τα κλαδιά του χρησιμοποιούνται για ανθοστολισμούς και κατασκευές στεφανιών. Το όνομά του το πήρε προς τιμήν του Φινλανδού ζωολόγου Alexander von Nordmann και όχι από τη Νορμανδία, όπως πιστεύεται ευρέως. Επιλέξτε ένα έλατο για τον κήπο σας από τα Φυτώρια Χορομίδη, που είναι η καλύτερη επιλογή για να στολίζετε κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα!

Τούγια

Η Τούγια είναι αγαπημένο κωνοφόρο με εύκολη φροντίδα και μέτριας ταχύτητας ανάπτυξη. Επιλέγουμε ανάμεσα σε πυραμιδοειδή (aurea) και έμεραλντ (emeraud). Η aurea έχει κωνικό σχήμα και μπορεί να φυτευτεί ακόμη και μεμονωμένα, στο κέντρο ενός παρτεριού. Θα δείξει πολύ όμορφα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι και δεν κινδυνεύει τόσο από μυκητιάσεις όσο άλλα κωνοφόρα σε γλάστρα. Η έμεραλντ θα φτιάξει συμπαγή φράχτη και έχει πιο γρήγορη ανάπτυξη. Και οι δύο ποικιλίες θα δείξουν πολύ εντυπωσιακές, αν στολιστούν με γιορτινά λαμπιόνια! Διαλέξτε το δικό σας φυτό από την μεγάλη ποικιλία των φυτωρίων μας.

Τάξος ή Ίταμος

Στα φυτώρια Χορομίδη θα βρείτε Ίταμο κυλινδροειδή (Taxus baccata ‘Fastigiata’) και Ίταμο πυραμίδα με κωνική μορφή (Taxus baccata ‘Pyramidalis’). Πρόκειται για δασικό είδος που χρησιμοποιείται συχνά στην κηποτεχνία για την ιδιαίτερη μορφή του, τους κόκκινους καρπούς του και την αντοχή του στο κρύο και τη λίγη φροντίδα. Έχει μικρά, βελονοειδή φύλλα σκούρου πράσινου χρώματος, ενώ τα νέα φύλλα βγαίνουν σε ανοιχτό πράσινο χρώμα. Λόγω της πολύ πυκνής βλάστησης των φύλλων του, θα φτιάξει αντίστοιχα και πυκνό φράχτη.

Αροκάρια

Η αγαπημένη, εδώ και πολλές δεκαετίες, Αροκάρια έχει τη μορφή ενός έλατου, καθώς φτιάχνει κλαδιά με βελονοειδή φύλλα σε μορφή πυραμίδας, όπως το έλατο. Έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις καθώς ζητά υψηλή ατμοσφαιρική και εδαφική υγρασία και προστασία από την παγωνιά. Δεν είναι τυχαίο που ευδοκιμεί στην Κέρκυρα, καθώς πρόκειται για νησί καταπράσινο με πολλή υγρασία.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ
Φωτογραφίες:
Αιμιλία Ροδοπούλου, Γεωπονικές Επιχειρήσεις “Χορομίδης”

Διαβάστε επίσης:

Αροκάρια
Τάξος ή Ίταμος
Σπάνια κωνοφόρα