Έλατο Νορντμανιάνα

Πολύ συνηθισμένο έλατο που φυτεύεται στους κήπους σε κεντρικό σημείο, ώστε μεγαλώνοντας να μπορέσει να αναπτύξει πλήρως τα κλαδιά του σε πλάτος. Οι βελόνες της ελάτης αυτής είναι μαλακές και δεν τσιμπάνε ιδιαίτερα, γι’ αυτό και τα κλαδιά του χρησιμοποιούνται για ανθοστολισμούς και κατασκευές στεφανιών. Το όνομά της το πήρε προς τιμήν του Φινλανδού ζωολόγου Alexander von Nordmann και όχι από τη Νορμανδία, όπως πιστεύεται ευρέως. Επιλέξτε ένα έλατο για τον κήπο σας από τα Φυτώρια Χορομίδη και είναι η καλύτερη επιλογή για να στολίζετε κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα!

Τούγια

Η τούγια είναι αγαπημένο κωνοφόρο με εύκολη φροντίδα και μέτριας ταχύτητας ανάπτυξη. Επιλέγουμε ανάμεσα σε πυραμιδοειδή (aurea) και έμεραλντ (emeraud). Η aurea έχει κωνικό σχήμα και μπορεί να φυτευτεί ακόμη και μεμονωμένα στο κέντρο ενός παρτεριού. Θα δείξει πολύ όμορφα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι και δεν κινδυνεύει τόσο από μυκητιάσεις όσο άλλα κωνοφόρα σε γλάστρα. Η έμεραλντ θα φτιάξει συμπαγή φράχτη και έχει πιο γρήγορη ανάπτυξη. Και οι δύο ποικιλίες θα δείξουν πολύ εντυπωσιακές αν στολιστούν με γιορτινά λαμπιόνια! Διαλέξτε το δικό σας φυτό από την μεγάλη ποικιλία των φυτωρίων μας.

Τάξος ή Ίταμος

Στα φυτώρια Χορομίδη θα βρείτε ίταμο κυλινδροειδή (Taxus baccata ‘Fastigiata’) και ίταμο πυραμίδα με κωνική μορφή (Taxus baccata ‘Pyramidalis’). Πρόκειται για δασικό είδος που χρησικοποιείται συχνά στην κηποτεχνία για την ιδιαίτερη μορφή του, τους κόκκινους καρπούς του και την αντοχή του στο κρύο και την λίγη φροντίδα. Έχει μικρά βελονοειδή φύλλα σκούρου πράσινου χρώματος, ενώ τα νέα φύλλα βγαίνουν σε ανοιχτό πράσινο χρώμα. Λόγω της πολύ πυκνής βλάστησης των φύλλων θα φτιάξει αντίστοιχα και πυκνό φράχτη.

Αροκάρια

Αγαπημένη η αροκάρια εδώ και πολλές δεκαετίες έχει τη μορφή ενός έλατου, καθώς φτιάχνει κλαδιά με βελονοειδή φύλλα σε μορφή πυραμίδας, όπως το έλατο. Εχει ιδιαίτερες απαιτήσεις καθώς ζητά υψηλή ατμοσφαιρική και εδαφική υγρασία και προαστασία από την παγωνιά. Δεν είναι τυχαίο που ευδοκιμεί στην Κέρκυρα, καθώς πρόκειται για νησία καταπράσινο με πολύ υγρασία.

Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ