Τσιντόνια και κίτρινο γιασεμί: ένας έντονος συνδυασμός

Τσιντόνια και κίτρινο γιασεμί: ένας έντονος συνδυασμός

Τσιντόνια και κίτρινο γιασεμί: ένας έντονος συνδυασμός

Αν θέλετε ο κήπος σας να παρουσιάζει ενδιαφέρον όλο το χρόνο και η κάθε εποχή να αφήνει το στίγμα της, δεν έχετε παρά να επιλέξετε μεγάλη ποικιλία φυτών με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Φυτά που ανθίζουν σε διαφορετικές εποχές, που ρίχνουν ή όχι τα φύλλα τους, που καρπίζουν σε διαφορετικές στιγμές μέσα στο χρόνο, που έχουν εντυπωσιακή καρποφορία κ.α.. Καθώς, όμως, τα περισσότερα φυτά ανθίζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε φυτά που ανθίζουν το χειμώνα.

Η τσιντόνια και το κίτρινο γιασεμί είναι δύο από τα φυτά που δεν πρέπει να λείπουν από κανέναν κήπο «τεσσάρων εποχών». Αν, μάλιστα, φυτευτούν κοντά, η αντίθεση των χρωμάτων τους θα δείξει υπέροχα. Ας γνωρίσουμε με λεπτομέρειες το κάθε φυτό.

Η τσιντόνια πρώτα ανθίζει και αργότερα ξεκινάει η έκπτυξη των φύλλων. Την υπόλοιπη χρονιά θα παραμείνει ένας πράσινος θάμνος. Κάποια άνθη θα δέσουν καρπούς που μοιάζουν με μικρά κυδώνια.

Το κίτρινο γιασεμί είναι η σωστή επιλογή αν αναζητάτε φυτό για την άκρη του μπαλκονιού ή για να κρέμεται από κάποιο ψηλό παρτέρι στον κήπο σας. Πρόκειται για κρεμοκλαδές, αειθαλές φυτό με μαλακούς βλαστούς, με μικρά, πράσινα φυλλαράκια.

Ανθοφορία

Η τσιντόνια είναι φυλλοβόλος θάμνος με σκληρά κλαδιά και αγκάθια, που ανθίζει στα τέλη του χειμώνα. Γεμίζει με μικρά άνθη (μονά ή διπλά) σε παλ χρώματα, όπως λευκό, κοραλλί, ροζ αλλά και έντονα, όπως φούξια και κόκκινο. Αν έχετε μεγάλο θάμνο τσιντόνιας στον κήπο σας, μπορείτε όταν είναι ανθισμένη να κόψετε μερικά κλαδιά και να τα στολίσετε σε βάζο με νερό μέσα στο σπίτι.

Το κίτρινο γιασεμί, όπως άλλωστε προδίδει και το όνομά του, όλο το χειμώνα ντύνεται στα κίτρινα, καθώς γεμίζει κίτρινα μικρά ανθάκια σε όλο το μήκος των βλαστών του. Δένει υπέροχα με την τσιντόνια, αν φυτευτούν μπροστά οι τσιντόνιες και από πίσω τους να κρέμονται τα γεμάτα κίτρινα άνθη κλαδιά του γιασεμιού.

Φροντίδα

Η τσιτσόνια χρειάζεται ένα μέρος ηλιόλουστο για να φυτευτεί, αλλά δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος. Όπως και να έχει όμως, φροντίζουμε κατά τη φύτευση να εμπλουτίσουμε το υπάρχον έδαφος με τυρφώδες υπόστρωμα. Έτσι, θα ενισχυθεί τόσο η ανθοφορία, όσο και η ανάπτυξη του φυτού. Οι ανάγκες της τσιντόνιας σε πότισμα είναι μέτριες. Το καλοκαίρι, βέβαια, δεν θα πρέπει να μένει απότιστη. Μπορεί να κλαδευτεί για να περιοριστεί ο όγκος της και να μην εμποδίζει την ανάπτυξη κοντινών φυτών. Έτσι κι αλλιώς, το σχήμα της τσιντόνιας δεν είναι απόλυτα σφαιρικό ή επιτηδευμένο, αλλά περισσότερο ελεύθερο.

Τις ίδιες ανάγκες έχει και το κίτρινο γιασεμί. Δύο με τρεις φορές το χρόνο καλό είναι να το κλαδεύουμε για να μειώνεται ο όγκος του και να μην ξεφεύγει σε μέγεθος και ενοχλεί άλλα φυτά. Προσοχή όμως: δεν πρέπει να κλαδευτεί νωρίς το χειμώνα ή αργά το φθινόπωρο. Σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύει να μειωθεί δραματικά η ανθοφορία του ή να τη χάσει τελείως. Το κλάδεμα θα πρέπει να γίνει την άνοιξη και αφότου τελειώσει η χειμερινή του ανθοφορία.

Εχθροί και ασθένειες

Η τσιντόνια και το κίτρινο γιασεμί δεν αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα με έντομα και ασθένειες.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος Α.Π.Θ.

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση