Γκαζάνια

Η Γκαζάνια είναι πολυετής πόα που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε κήπους και μπαλκόνια, και όχι άδικα. Μόνο όμορφες εικόνες και πολλά πλεονεκτήματα έχει να μας χαρίσει. Αρχικά, πρόκειται για χαμηλή πόα με μακρόστενα, λεπτά φύλλα που φύονται πυκνά μέσα από το χώμα σα συντριβάνι. Στο κέντρο τους βγαίνουν τα μεγάλα άνθη της Γκαζάνιας, που μοιάζουν με μεγάλα άνθη μαργαρίτας. Τα άνθη έχουν χρώμα κίτρινο, πορτοκαλί, λευκό και μπορντώ. Επιλέγουμε ποικιλίες έρπουσες ή μη, ανάλογα με τις ανάγκες του κήπου μας. Προτιμάει σημεία που στραγγίζουν καλά από το νερό. Η Γκαζάνια μεγαλώνει σε όγκο με την πάροδο των χρόνων, γι’ αυτό η σωστή απόσταση φύτευσης είναι τα 25 εκ. περίπου. Παραμένει ανθισμένη από την άνοιξη μέχρι και αργά το φθινόπωρο. Αφότου τελειώσει η ανθοφορία της, στη θέση των λουλουδιών βγαίνουν σποράκια που συνοδεύονται από λίγο χνούδι. Το χνούδι τα βοηθάει να ταξιδέψουν και να αποικίσουν σε άλλα σημεία του κήπου. Δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκουμε Γκαζάνιες σε τυχαία σημεία μέσα στο γκαζόν! Ο πολλαπλασιασμός της Γκαζάνιας είναι πολύ εύκολος από τον σπόρο, ωστόσο αν θέλουμε ένα άμεσο αποτέλεσμα επιλέγουμε έτοιμα, ανθισμένα φυτά.

Γκάουρα

Ποιος δε θέλει να έχει ένα πλούσιο παρτέρι γεμάτο ανθισμένες Γκάουρες στον κήπο του! Η Γκάουρα είναι ένα ποώδες φυτό που μπορεί να ξεπεράσει το μισό μέτρο σε ύψος, καθώς φτιάχνει πλούσιο φύλλωμα και μακριούς ανθοφόρους βλαστούς. Το φύλλωμά της είναι κοκκινοπράσινο και μπορεί να κλαδευτεί άφοβα μόλις μπούμε στη χειμερινή σεζόν. Έτσι, βοηθάμε την Γκάουρα να πέσει στον χειμωνιάτικο λήθαργο και να αναγεννηθεί την άνοιξη χαρίζοντάς μας πλούσια ανθοφορία. Επιλέγουμε φυτά Γκάουρας με λευκό ή ροζ άνθος, ή ακόμη και ποικιλία των δύο χρωμάτων στο ίδιο παρτέρι. Η Γκάουρα αγαπάει τις ηλιόλουστες θέσεις και έδαφος που στραγγίζει καλά από το νερό.

Διμορφοθήκη

Η Διμορφοθήκη ίσως είναι από τα πολύ γνωστά ποώδη φυτά στους κηπουρούς, οι οποίοι, όμως, συχνά αγνοούν το ασυνήθιστο όνομά της και την αποκαλούν “μαργαρίτα”. Πράγματι, τα άνθη της μοιάζουν με αυτά της μαργαρίτας, αλλά πρόκειται για τελείως διαφορετικά φυτά. Επιλέγουμε όρθια ή έρπουσα Διμορφοθήκη, ανάλογα με το χώρο που θέλουμε να ομορφύνουμε. Και τα δύο είδη κλαδεύονται ώστε να δώσουμε το κατάλληλο σχήμα στα φυτά μας, και να μην τα αφήσουμε να φτιάξουν ξυλώδεις κορμούς. Τα λουλούδια της είναι μονά ή διπλά και έχουν χρώματα λευκό, μοβ, πορτοκαλί, ροζ και φούξια. Η Διμορφοθήκη πολλαπλασιάζεται κι αυτή πολύ εύκολα, με τα σποράκια που φτιάχνει μόλις μαραθούν τα λουλούδια της. Θα γεμίσει γρήγορα με πλούσια ανθοφορία την άνοιξη και το καλοκαίρι τα ηλιόλουστα παρτέρια και μπαλκόνια.

Κείμενο- Φωτογραφίες:
Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Διαβάστε επίσης:

ΑΓΡΩΣΤΩΔΗ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΦΥΤΑ (GRAMINEAE)
Πενισέτο
Μπούζι
ΣΑΛΒΙΑ
Πολυετείς πόες για την άνοιξη και το καλοκαίρι (μέρος 1ο)
Τρία φυτά με μωβ άνθη στην καρδιά της άνοιξης