Οινοθήρας

Πολυετής πόα που το χειμώνα χάνει το φύλλωμά της και ξαναπρασινίζει την άνοιξη. Αγαπάει τον ήλιο και το καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Στις αρχές Μαΐου αρχίζει η ανθοφορία και διαρκεί μέχρι και το καλοκαίρι. Πολλαπλασιάζεται πανεύκολα με σπόρο και με παραφυάδες, γι’ αυτό και αν φυτέψουμε λίγα μόνο φυτά στο παρτέρι μας, τις επόμενες χρονιές θα γεμίσει με Οινοθήρες όλο το παρτέρι! Τη συναντάμε σε τρία χρώματα: ροζ, λευκό και κίτρινο (με το ροζ να είναι το πιο διαδεδομένο).

Αρμέρια

Η Αρμέρια είναι μία μικρή πόα που μπορεί να φυτευτεί σε μικρό παρτέρι ή σε γλάστρα. Αν πρόκειται να καλυφθεί μεγαλύτερη επιφάνεια, θα χρησιμοποιήσουμε πολλά φυτά Αρμέριας. Χρειάζεται προσοχή να μη φυτευτεί δίπλα σε φυτά που αναπτύσσονται πολύ σε όγκο και ύψος, καθώς θα την επισκιάσουν, και η Αρμέρια θα χαθεί. Χαμηλά έχει τα λεπτεπίλεπτα φύλλα της που μοιάζουν σε φυλλαράκια γρασιδιού. Λίγο ψηλότερα μεγαλώνουν οι ανθοφόροι βλαστοί, με ανθάκια σε μικρές φουντίτσες, σε χρώματα ροζ και φούξια.

Αγάπανθος

Ο Αγάπανθος είναι πολυετής πόα που εμφανίζεται κάθε άνοιξη και εξαφανίζεται το χειμώνα. Μπορεί να φυτευτεί τόσο σε ηλιόλουστες όσο και σε ημισκιερές θέσεις. Την άνοιξη θα τον δούμε να γεμίζει κοντά στο χώμα με ευλύγιστα, μακριά, λογχοειδή φύλλα, που σχηματίζουν ένα “συντριβάνι”. Στις αρχές του καλοκαιριού θα βγάλει ψηλούς ανθοφόρους βλαστούς, γεμάτους μπλε- μωβ ή λευκά μπουμπούκια, που συνθέτουν μία σφαίρα. Με το πέρασμα του χρόνου ανοίγουν συνέχεια ένα- ένα τα μπουμπούκια και έτσι ο αγάπανθος παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα ανθισμένος. Αποτελεί ιδανική επιλογή για καλοκαιρινά παρτέρια κοντά στη θάλασσα και όχι μόνο.

PEROVSKIA ABROTANOIDES (ΠΕΡΟΒΣΚΙΑ) Ποώδη| Φυτώρια/Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης: γλάστρες, φυτά, καρποφόρα, αειθαλή, φυτοχώματα, λιπάσματα, εργαλεία και είδη κήπου | Horomidis Agronomic Corp. Flower pots, plants, garden utensils and supplies, evergreens, fruit trees, fertilizer, soil

Περόβσκια

Η Περόβσκια ανεβαίνει συνέχεια στις προτιμήσεις των κηπουρών, λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς της και της εύκολης φροντίδας της. Πρόκειται για πολυετή πόα που μεγαλώνει αρκετά σε ύψος και μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο. Έχει γκρίζα, δαντελωτά φύλλα. Στην όψη μοιάζει αρκετά με τη λεβάντα. Η ανθοφορία της ξεκινάει την άνοιξη και παραμένει ανθισμένη μέχρι και αργά το φθινόπωρο, οπότε και κλαδεύεται χαμηλά. Τα άνθη της φύονται σε μακριούς ανθοφόρους βλαστούς και έχουν χρώμα μωβ.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Φωτογραφίες:
Αιμιλία Ροδοπούλου, Γεωπονικές Επιχειρήσεις “Χορομίδης”

Διαβάστε επίσης:

ΑΓΡΩΣΤΩΔΗ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΦΥΤΑ (GRAMINEAE)
Πενισέτο
Μπούζι
ΣΑΛΒΙΑ
Πολυετείς πόες για την άνοιξη και το καλοκαίρι (μέρος 2ο)
Τρία φυτά με μωβ άνθη στην καρδιά της άνοιξης