Επιλογή Σελίδας

ουλος εχθρός του καλοκαιριού: μυκητιάσεις στα κωνοφόρα και στο γκαζόν | Φυτώρια/Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης: γλάστρες, φυτά, καρποφόρα, αειθαλή, φυτοχώματα, λιπάσματα, εργαλεία και είδη κήπου | Horomidis Agronomic Corp. Flower pots, plants, garden utensils and supplies, evergreens, fruit trees, fertilizer, soil

Από τι κινδυνεύουν τα κωνοφόρα μας την άνοιξη και το καλοκαίρι, πώς θα καταλάβουμε αν έχουν πρόβλημα και τι να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε.

Οι περισσότεροι κήποι έχουν ένα κωνοφόρο μικρό ή μεγάλο στον κήπο ή το μπαλκόνι τους: τούγια, κυπαρίσσι, αριζόνικα, λέιλαντ, λεμονοκυπάρισσο και πολλά άλλα. Πολλές φορές αυτά μπορεί να προσβληθούν από μύκητα και αν δεν μπορούμε να το αναγνωρίσουμε εγκαίρως, το φυτό να ξεραθεί ολοσχερώς.

Οι μυκητιάσεις είναι στο φόρτε τους την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι, καθώς ανεβαίνουν ταυτόχρονα η υγρασία και η θερμοκρασία που είναι ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης μυκήτων. Αν παράλληλα παραποτίζουμε τα κωνοφόρα μας ή αν δεν στραγγίζει καλά το χώμα τους, τότε έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον μύκητα φυτόφθορα. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε αν παρατηρήσουμε ένα φυτό να αρχίσει να ξεραίνει τα κλαδιά του κοντά στον κορμό και να προχωράει το πρόβλημα προς τις άκρες των κλαδιών. Αυτό είναι απόδειξη ότι το φυτό ταλαιπωρείται από φυτόφθορα. Αν ένα κωνοφόρο ξεραίνει πρώτα τις άκρες των κλαδιών του και αργότερα το πρόβλημα προχωράει προς τον κορμό, τότε αυτό δεν έχει να κάνει με μυκητίαση αλλά με άλλη αιτία.

Στην περίπτωση που παρατηρήσουμε εγκαίρως την ξήρανση του φυτού, μπορούμε να επέμβουμε και να το σώσουμε. Αραιώνουμε τα ποτίσματα, σκαλίζουμε το χώμα ώστε να αεριστεί καλύτερα και καλούμε αδειοδοτημένο γεωπόνο να εφαρμόσει μυκητοκτόνο στα φυτά μας.

Οι χλοοτάπητες ταλαιπωρούνται, επίσης, από μυκητιάσεις με υπαίτια την φυτόφθορα. Η προσβολή είναι συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες με υψηλές θερμοκρασίες μέρα και νύχτα. Εμφανίζονται κηλίδες στην επιφάνεια του χλοοτάπητα και προσβάλλονται κυρίως ψυχρόφιλα είδη. Για την αποφυγή της φυτόφθορας προσπαθούμε να ποτίζουμε πολύ νωρίς το πρωί, ώστε αργότερα μέσα στην ημέρα να εξατμιστεί η παραπανίσια υγρασία. Περιορίζουμε τις λιπάνσεις και καθαρίζουμε τον χλοοτάπητα από τα συσσωρευμένα ξερά φύλλα του (thatch).

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ