Μελίγκρα, ωίδιο και τετράνυχος: δε σας φοβόμαστε πια!

Μελίγκρα, ωίδιο και τετράνυχος: δε σας φοβόμαστε πια!

Μελίγκρα, ωίδιο και τετράνυχος: δε σας φοβόμαστε πια!

Η άνοιξη, μαζί με τις υπέροχες ανθοφορίες στον κήπο μας, φέρνει μαζί της και κάποιους ανεπιθύμητους επισκέπτες: τα έντομα και τις ασθένειες των φυτών. Στους περισσότερους έχει συμβεί να αντιμετωπίσουν στα φυτά τους ένα ή και τα τρία ταυτόχρονα προβλήματα: μελίγκρα, ωίδιο, τετράνυχος. Οι ανοιξιάτικες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξή τους. Η υγρασία και η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας είναι οι σύμμαχοι των παραπάνω προβλημάτων. Τι κάνουμε, όμως, για να ξεφορτωθούμε όποιο από τα τρία ταλαιπωρεί τα φυτά μας;

Ωίδιο: είναι τα λευκά στίγματα (σα μούχλα) που απλώνεται στα φύλλα των φυτών. Ταλαιπωρεί πολλά φυτά, ανάμεσά τους και την τριανταφυλλιά. Σε πρώτη φάση, μεταφέρουμε το προσβεβλημένο φυτό σε ηλιόλουστη θέση, έτσι ώστε να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν υψηλότερες θερμοκρασίες στο φυτό. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι εχθροί του ωιδίου και θα περιορίσουν την εξάπλωσή του. Ταυτόχρονα, μειώνουμε το πότισμα και φροντίζουμε να μη μένει περιττή υγρασία στο χώμα. Σε δεύτερη φάση, κλαδεύουμε τα προσβεβλημένα τμήματα και τα πετάμε στα σκουπίδια, όχι στο κομπόστ.

Μελίγκρα: πρόκειται για τις γνωστές ψείρες! Σε όλους έχει τύχει να μαζεύονται μεγάλοι πληθυσμοί από τα διόλου συμπαθητικά αυτά έντομα γύρω από μπουμπούκια λουλουδιών και πάνω στα φρεσκοξετυλιγμένα φυλλαράκια! Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καταστροφικό αποτέλεσμα, αλλά καλό θα είναι πάντα να ελέγχουμε την προσβολή. Έτσι, μπορούμε να ψεκάσουμε το φυτό με διάλυμα με νερό, λίγες σταγόνες υγρό πιάτων και λίγες σταγόνες οινόπνευμα (το οποίο εμποδίζει το υγρό πιάτων να αφρίσει).

Τετράνυχος: ο τετράνυχος προσβάλλει πολλά είδη φυτών, και σε στάδιο προχωρημένης προσβολής τυλίγει τα φύλλα με ένα λεπτό πέπλο σαν ιστό αράχνης. Η πρώτη ένδειξη προσβολής είναι ότι τα φύλλα χάνουν το καθάριο ζωηρό χρώμα, αποκτούν μία χλωμάδα και αποκτούν μικρές- μικρές κουκίδες αποχρωματισμού. Το επιβεβαιώνουμε κοιτώντας την κάτω επιφάνεια των φύλλων, όπου αρχίζει ο τετράνυχος να απλώνει τον ιστό, και βλέπουμε με λίγη δυσκολία τα μικρά ακάρεα να περπατάνε. Πρέπει να δράσουμε άμεσα, καταβρέχοντας ολόκληρο το φυτό με καθαρό νερό και σε δεύτερη φάση κλαδεύοντας τα μέρη με την προσβολή.

Προσοχή: όταν κλαδεύουμε προσβεβλημένα από οποιαδήποτε αιτία τμήματα φυτών, θυμόμαστε να απολυμάνουμε το κλαδευτήρι με οινόπνευμα, έτσι ώστε να μη μεταφέρουμε σε άλλα φυτά την προσβολή.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση