ECHEVERIA SP. (ΕΧΕΒΕΡΙΑ)

Κηπουρική στο σπίτι: η καλύτερη ενασχόληση για τις μέρες που μένουμε σπίτι!

ECHEVERIA SP. (ΕΧΕΒΕΡΙΑ)

1) Πολλαπλασιάζουμε εύκολα φυτά με μόσχευμα

Πρόκειται για αγαπημένη ενασχόληση των κηπουρών, καθώς μπορούν να φτιάξουν φυτά από το «μηδέν»! Αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε το χώρο μας με νέα φυτά, ζητάμε κλαδάκια- μοσχεύματα από τους γείτονες, οι οποίοι μπορούν απλά να τα αφήσουν στην είσοδο του σπιτιού μας, χωρίς να χρειαστεί να μας συναντήσουν από κοντά.
Φυτά που πολλαπλασιάζονται εύκολα με μόσχευμα: τηλέγραφος, παχύφυτα (σέδο, εχεβέρια, κρασούλα, καλαγχόη, αιώνιο κτλ), αλόη, χλωρόφυτο, γεράνια κτλ.

2) Μεταφυτεύσεις μέσα και έξω από το σπίτι!

Η πλέον κατάλληλη εποχή για να βάλετε σε μεγαλύτερη γλάστρα τα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου είναι τώρα. Προσέχετε κατά την μεταφύτευση να μη σπάσετε τη μπάλα χώματος και να μην ταράξετε το ριζικό σύστημα. Αμέσως μετά, ποτίζετε γενναιόδωρα, ώστε να ενυδατωθεί καλά το φυτό στο νέο χώρο του. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε αν δεν έχετε γλάστρες, καθώς από το e- shop των Φυτωρίων Χορομίδη μπορείτε να παραγγείλετε και να παραλάβετε στο σπίτι σας όποια γλάστρα σάς αρέσει από την τεράστια συλλογή που διαθέτουμε.

ΧΕΙΜΩΝΑΣ...

3) Ολοκληρώνουμε τα κλαδέματα

Στις αρχές κάθε άνοιξης καλό είναι να ολοκληρώσουμε τα κλαδέματα, καθώς από εδώ και πέρα τα φυτά θα αναβλαστάνουν και θα γεμίσουν νέα φύλλα και άνθη. Κλαδεύουμε φράχτες κωνοφόρων και πλατύφυλλων, ελαιόδεντρα, αρωματικά φυτά, καλλωπιστικά δέντρα και πολυετή φυτά.

4) Ετοιμάζουμε το σπορείο του καλοκαιριού

Έτσι κι αλλιώς ο Μάρτιος είναι η κατάλληλη εποχή για να φτιάξουμε το σπορείο για τα ανθοφόρα και τα λαχανικά του καλοκαιριού που έρχεται. Χρησιμοποιούμε κυπελάκια από μικρά εποχιακά φυτά. Αν δεν έχουμε, δε χρειάζεται και πάλι να βγούμε από το σπίτι, καθώς μπορούμε γι’ αυτή τη δουλειά να αξιοποιήσουμε άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι και ρολά από χαρτί υγείας.
Λαχανικά που σπέρνουμε αυτή την εποχή: ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, κολοκυθάκι, κολοκύθα, μελιτζάνα κτλ.
Εποχιακά ανθοφόροα και αρωματικά: κατιφές, πετούνια, σουρφίνι, βασιλικός κτλ

5) Κάνουμε συντήρηση του αυτόματου ποτίσματος στο μπαλκόνι και στον κήπο.

Ξεβιδώνουμε τους καρφωτούς σταλάκτες και τους αφήνουμε λίγες ώρες μέσα σε λευκό ξύδι να καθαρίσουν από τα άλατα και να φύγουν τυχόν πετραδάκια. Ελέγχουμε αν έχει μπαταρία ο προγραμματιστής και προγραμματίζουμε εκ νέου τα ποτίσματα, καθώς σιγά σιγά θα είναι ανάγκη να ποτίζονται τα φυτά τακτικά λόγω ζέστης και ηλιοφάνειας.

6) Καθαρίζουμε τα πιάτα και τα αποτυπώματά τους

Είναι μία βαρετή και ίσως κουραστική δουλειά, αλλά όταν την τελειώσουμε θα είμαστε πολύ περήφανοι για το αποτέλεσμα και θα χαιρόμαστε καθαρό το μπαλκόνι και τις γλάστρες μας. Όπως ξέρουμε, τα πιάτα από τις γλάστρες μαζεύουν συχνά άλατα, χώματα και φύλλα. Με μία σκληρή βούρτσα μπορούμε να απομακρύνουμε τη βρωμιά, και με τρίψιμο με ξύδι καθαρίζουμε και τα άλατα. Το ίδιο κάνουμε και για τα άλατα που αφήνουν αποτύπωμα γύρω από τις γλάστρες στο πάτωμα του μπαλκονιού.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση