Ελιά

Ένα αειθαλές δέντρο με λίγες ανάγκες σε νερό και φροντίδα που σίγουρα θα δώσει καρπούς ακόμη και σε γλάστρα είναι η ελιά. Μπορούμε να επιλέξουμε μεγάλο δέντρο με ελεύθερη διακλάδωση ή ένα μικρότερο με κόμη διαμορφωμένη σε μπάλα. Μπορείτε να βρείτε ελεύθερες ή διαμορφωμένες ελιές στο φυτώριό μας σε διάφορα μεγέθη για φύτευση σε γλάστρα ή κήπο.

Όταν πρόκειται για δέντρο με ελεύθερη διακλάδωση θα πρέπει να το κλαδεύουμε όπως όλα τα ελαιόδεντρα κάθε χρόνο στο τέλος του χειμώνα και αφού περάσουν οι τελευταίες πιθανές παγωνιές. Με το κλάδεμα θα πρέπει να πετυχαίνουμε αραίωμα των κλαδιών, ώστε να μπορεί να περνάει ελεύθερα αέρας και φως ανάμεσά τους. Αν επιλέξουμε μία διαμορφωμένη ελιά θα πρέπει να μεριμνούμε όλο το χρόνο για την διατήρηση της διαμορφωμένης μπάλας τριμάροντας ελαφρώς τις άκρες των κλαδιών που προεξέχουν από τη μπάλα. Και στις δύο περιπτώσεις δε θα πρέπει να ξεχνάμε όλο το χρόνο να κόβουμε τα λαίμαργα κλαδιά που φύονται στον κορμό κοντά στις ρίζες και σε όλο το μήκος τους, εκτός της κόμης φυσικά.

Η ελιά θα μας δώσει καρπούς το φθινόπωρο και θα τους συλλέξουμε περίπου τέλη Οκτωβρίου. Μπορούμε να βοηθήσουμε την ελιά να έχει πλούσια ανθοφορία και καρπόδεση λιπαίνοντας αντίστοιχα άνοιξη και τέλος καλοκαιριού με λιπάσματα πλούσια σε άζωτο και κάλιο.

Μουσμουλιά

Ακόμη ένα αειθαλές δέντρο με μικρές απαιτήσεις είναι και η μουσμουλιά. Το φυτεύανε πολύ συχνά πριν 20-30 χρόνια σε κήπους, αυλές, πάρκα και μπαλκόνια, καθώς αποτελούσε αγαπημένο δέντρο των κηπουρών και “μόδα” της εποχής. Η ζήτησή του επανήλθε τα τελευταία χρόνια αναγκάζοντας τους παραγωγούς και εμπόρους να το φέρουν και πάλι στο προσκήνιο. Αποτελεί και πάλι επιλογή για φύτευση, καθώς δε θα ρίξει τα φύλλα του το χειμώνα και συνάμα είναι πολύ ανθεκτική στο κρύο και τις παγωνιές. Θα είναι μόνιμα πράσινη και στα μέσα στο χειμώνα ανθοφορεί δίνοντας λευκά αρωματικά άνθη. Δέσει αργότερα στο τέλος της άνοιξης σφαιρικούς πορτοκαλί καρπούς.

Ροδιά

Η ροδιά, τέλος, είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο χαρακτηριστικό του ελληνικού κήπου και γενικότερα του ελληνικού τοπίου, καθώς καλλιεργείται εκτενώς σε όλη την Ελλάδα για τον καρπό και τον χυμό που δίνει. Καλλιεργούνται διάφορες ποικιλίες και για καλλωπιστικούς σκοπούς. Στο φυτώριό μας θα βρείτε:

  • ανθοροδιά με εντυπωσιακά διπλά και δίχρωμα άνθη
  • θαμνώδη ροδιά για μεμονωμένη φύτευση, καρποφορία και μεγάλη ανάπτυξη
  • μίνι δεντράκι ροδιάς με κορμό και
  • ροδιά νάνα, που θα δώσει πολύ μικρό διακοσμητικό καρπό

Επιλέγουμε για φύτευση στο μπαλκόνι θαμνώδη ροδιά, αν έχουμε χώρο για μία μεγάλη γλάστρα, μίνι δεντράκι ή νάνα ροδιά. Και στις τρεις περιπτώσεις θα πάρουμε καρπό από το φυτό μας, φροντίζοντας όταν καρπίζει να μειώνουμε το πότισμα διορδωτικά. Θα αγαπήσει ηλιόλουστες θέσεις του μπαλκονιού μας σε γλάστρα με χώμα καλής αποστράγγισης.

Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ