Καλλιεργητικές φροντίδες Ιουνίου

Καλλιεργητικές φροντίδες Ιουνίου

Καλλιεργητικές φροντίδες Ιουνίου

Το καλοκαίρι είναι περίοδος διακοπών για τους περισσότερους αλλά και, για πολλούς από εμάς, παραμονή στη βάση μας, για διάφορους λόγους όπως είναι και η δουλειά. Βασικό για όσους από εμάς έχουμε κήπους ή μπαλκόνια είναι, είτε μείνουμε είτε φύγουμε για διακοπές, να μην ξεχνάμε να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση. Αυτοί που θα φύγουν, είναι ωραίο να γυρίσουν και να βρουν τα φυτά τους ζωντανά και εύρωστα και αυτοί που θα μείνουν πίσω να τα χαρούν.

Οι καλοκαιρινές καλλιεργητικές φροντίδες είναι ελάχιστες και συγκεκριμένες, αλλά σημαντικές. Είναι η αρχή μιας καλής εποχής, καθώς όλα αρχίζουν και βλασταίνουν ή ανθίζουν ταυτόχρονα. Άνθη, λαχανικά, ζιζάνια, παράσιτα κ.α. Για να μην πελαγώσετε, επιθεωρήστε τακτικά και προσεκτικά τον κήπο σας. Σε συνέχεια της άνοιξης μπορούμε να φυτεύσουμε και διάφορα εποχιακά (μονοετή ή πολυετή) λουλούδια όπως οι πετούνιες, οι εχινάτσιες, οι γκαϊλάρδιες και άλλα, ώστε να δώσουμε χρώμα. Το τελευταίο κομμάτι, αφορά αυτούς που θα μείνουν πίσω και θα αφιερώσουν τη χαλάρωσή τους στον κήπο ή στο μπαλκόνι τους, ομορφαίνοντάς το και απολαμβάνοντάς το.

Το πιο βασικό είναι να ελέγξουμε πάλι το ποτιστικό μας εάν δουλεύει σωστά, και επειδή έχουμε ανεβασμένες θερμοκρασίες, χρειάζεται να ρυθμίσουμε τη σωστή ποσότητα νερού, ανάλογα με τις ανάγκες των φυτών μας. Καλό είναι να ποτίζουμε βραδινές ώρες.

Γι’ αυτούς που έχουν κήπους με γκαζόν, χρειάζεται να το κόβουμε συχνά (με ένα μέσο όρο μία φορά την εβδομάδα) γιατί μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς.

Κόβουμε (κλαδεύουμε αλλά όχι αυστηρά) τα περιττά κλαδάκια που ίσως να είναι ξερά ή βλάπτουν τα πιο υγιή και ορθώς αναπτυσσόμενα, βοηθώντας στην ανάπτυξη νέων βλασταριών.

Επίσης, εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα αναγκαία βλαστολογήματα, κορφολογήματα, οι αραιώσεις των καρπών και φύλλων, καθώς και οι προσδέσεις ή διανοίξεις για την επιτυχία ισορροπήσεως των κλαδιών.

Κόβουμε τα ξερά άνθη από τους ανθοφόρους θάμνους που έχουν απανθίσει και βρίσκονται επάνω στα φυτά, εμποδίζοντας την ανάπτυξη.

Αποφεύγουμε τη λίπανση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Ψεκάζουμε ή κάνουμε ριζοπότισμα με μυκητοκτόνα (πάντα με τη συμβουλές κάποιου γεωπόνου) στα κωνοφόρα μας, προληπτικά ή αν έχουν προσβολή.

Ψεκάζουμε για μελίγκρα, δάκο στην ελιά, τετράνυχο ή κάποια άλλη εντομολογική προσβολή που μπορεί να αντιληφθούμε, καθώς είναι πολύ εύκολο λόγω της ζέστης και της υγρασίας κάποιες από αυτές να υπάρχουν.

Ψεκάζουμε με βρέξιμο θειάφι το αμπέλι μας, προληπτικά για το ωίδιο.

Συγκομίζουμε τα καλοκαιρινά μας λαχανικά και φρούτα, τα βότανά μας και προετοιμαζόμαστε για τη φύτευση των χειμωνιάτικων λαχανικών μας και μερικών ακόμα καλοκαιρινών, ώστε να πάει πιο μετά η συγκομιδή τους.

Κόβουμε τα χόρτα που μπορεί να υπάρχουν και μαζεύουμε τα ξερά φύλλα, για να προφυλαχθούμε από πυρκαγιές.

Και μην ξεχνάμε, είναι ο μήνας που θερίζουμε.

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σπίτιΚατηγορίεςWishlistΛογαριασμό
Αναζήτηση