Καλλιεργητικές φροντίδες Ιανουαρίου

Καλλιεργητικές φροντίδες Ιανουαρίου

Καλλιεργητικές φροντίδες Ιανουαρίου

Ο Ιανουάριος ένας ήρεμος μήνας για τον κήπο μας. Εκμεταλλευτείτε τις μέρες αυτές για να δώσετε μια νέα λάμψη στα εργαλεία σας. Μπορείτε να κάνετε σκούπισμα, καθάρισμα, λάδωμα, γυάλισμα και ακόνισμα ή να διορθώσετε άλλα τυχόν προβλήματα που θα εντοπίσετε, ώστε να είναι έτοιμα την άνοιξη. Κάντε επιδιορθώσεις στο μπαλκόνι σας, καθαρίστε τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες σας.

Ακόμη, είναι η περίοδος που συγκομίζουμε κάποια καρποφόρα δένδρα (ξινά) όπως: λεμόνια, πορτοκάλια κ.λπ., καθώς επίσης συνεχίζουμε να συγκομίζουμε και κάποια λαχανικά όπως κουνουπίδια, σπανάκι, μπρόκολο κ.λπ.

Σε κάποιες περιοχές (όπως η Αιτωλοακαρνανία) μαζεύουμε ακόμα ελιές, καθώς είναι πιο όψιμες περιοχές. Σπέρνουμε σε προστατευμένα και θερμαινόμενα σπορεία, μέσα σε θερμοκήπια, την πρώιμη σπορά των καλοκαιρινών μας λαχανικών (όπως ντομάτες, πιπεριές κ.λπ.). Καλύπτουμε τα φυτά μας σε περίοδο παγετού (κυρίως τα πιο ευαίσθητα), αφήνουμε τα πεσμένα φύλλα μέσα στους λάκκους των φυτών για προστασία και ποτίζουμε μόνο αν υπάρχει ανομβρία για μέρες και έπειτα από δυνατούς ανέμους. Κλαδεύουμε τα καρποφόρα, φυλλοβόλα δένδρα με σειρά προτεραιότητας (αν είναι δυνατόν, ξεκινώντας από τα πυρηνόκαρπα, ειδικά σε θερμότερες περιοχές). Το κλάδεμα γίνεται για δύο λόγους. Πρώτον για να αυξήσουμε την καρποφορία και δεύτερον για να δώσουμε σχήμα. Επίσης, κλαδεύουμε τα κλήματα (αμπέλια), όπως και τα φυλλοβόλα καλλωπιστικά (π.χ. Τριανταφυλλιές, Φιλάδελφους κ.α.). Σε περίπτωση που χιονίσει πολύ, τινάζουμε τα οπωροφόρα δένδρα μας για να πέσει το πολύ χιόνι και να μη σπάσουν τα κλαδιά τους.

Προετοιμάζουμε τα χωράφια μας για τη σπορά των ανοιξιάτικων σιτηρών και, αν θέλουμε, ενισχύουμε τη φθινοπωρινή λίπανση με επαναληπτική ή ρίχνοντας κοπριά και σκαλίζοντας τα δένδρα. Καθαρίζουμε τους σωλήνες και τις υδρορροές από τα ξερά φύλλα που μπορεί να εμποδίζουν τη διέλευση του νερού, επιθεωρούμε τα στηρίγματα και τους πασσάλους και προσέχουμε ώστε να μη συσσωρεύεται νερό στα πιατάκια των γλαστρών μας για να μη μας σαπίσουν οι ρίζες και μετέπειτα τα φυτά μας.

Κάνουμε ξεβοτάνισμα στα κηπευτικά μας, κρατάμε τα ωφέλιμα (όπως είναι η τσουκνίδα) και τα αποξεραίνουμε για αφεψήματα. Κρατάμε φύλλα και άλλα υλικά που θα βρούμε για να φτιάξουμε την κομπόστα μας (π.χ. ξερά ξύλα) και ψεκάζουμε με χαλκό τα δένδρα μας (για να αποφύγουμε όσο μπορούμε μυκητολογικές ασθένειες που ίσως να έχουν προκληθεί από κλαδέματα ή και άλλους παράγοντες). Τέλος, ψεκάζουμε τα δέντρα μας με χειμερινό πολτό ή χαλκό.

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση