Ξεκινάει η πιο δύσκολη εποχή του χρόνου, όσον αναφορά τα φυτά. Ο χειμώνας, συνήθως είναι ή πιο χαλαρή εποχή για τη κηπουρική και για τη γεωργία.

Είναι η πιο ήρεμη περίοδος για το λαχανόκηπο και η πιο έντονη για τον οπωρώνα. Η ηρεμία της εποχής σας δίνει τη δυνατότητα να ξεφυλλίσετε βιβλία και καταλόγους, ώστε να λύσετε τα προβλήματα και τις απορίες που έχετε, να τολμήσετε αλλαγές και να πάρετε σωστές αποφάσεις για την επόμενη καλλιεργητική σεζόν.

χειμώνας | Φυτώρια/Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης: γλάστρες, φυτά, καρποφόρα, αειθαλή, φυτοχώματα, λιπάσματα, εργαλεία και είδη κήπου | Horomidis Agronomic Corp. Flower pots, plants, garden utensils and supplies, evergreens, fruit trees, fertilizer, soil

Ξεκινώντας λοιπόν τις συμβουλές μας, για τις καλλιεργητικές φροντίδες που πρέπει να ακολουθήσετε, είναι η επάλειψη με ασβέστη και χαλκό τους κορμούς και τα χοντρά κλαδιά των δέντρων, για την πρόληψη αποφυγής μυκητολογικών ασθενειών. Η αναλογία για ένα σωστό γαλάκτωμα ασβέστη είναι 8- 10 μέρη ασβέστη προς 100 μέρη νερού.

Καθαρίζουμε τις πρασιές μας και καταστρέφουμε με φωτιά τυχόν υπολείμματα από προηγούμενες καλλιέργειες (π.χ. καρπούς και ξερά φύλλα), τα οποία μπορούν να γίνουν εστίες δημιουργίας μυκήτων ή να περικλείουν έντομα ή σπόρια πολλών ασθενειών και ιών.

Απομακρύνουμε τα αυγά των προνυμφών ψεκάζοντας, με κατάλληλα σκευάσματα.

Μεταφέρουμε σε προστατευμένες θέσεις τα φυτά που είναι ευπαθή στο ψύχος (όπως το

κοράλλι, η καμέλια, η ορχιδέα κ.λπ.).

Προστατεύουμε τα λευκά κρεμμύδια και τα πράσα.

Κόβουμε και διατηρούμε τα εμβόλια μέσα σε άμμο, σε ψυχρό μέρος, ώστε να χρησιμοποιηθούν στους πρώιμους εμβολιασμούς.

Ξεκινάει το κλάδεμα τριανταφυλλιάς το οποίο διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία (δενδρώδεις, αναρριχώμενες, θαμνώδεις). Πάντα προσέχουμε το κλαδευτήρι μας να μην έχει κλαδέψει μολυσμένες τριανταφυλλιές και προσβληθούν οι καλές με κονιοθήριο.

Ελέγχουμε την υγρασία στις γλάστρες μας και ποτίζουμε μόνο όταν χρειάζεται. Λόγω των πολλών αλλαγών στις καιρικές συνθήκες και της υγρασίας του εδάφους, ευνοούνται διάφορες ασθένειες που μπορούν να καταστρέψουν το ριζικό σύστημα των φυτών μας.

Σκεπάζουμε με αντιπαγετικό πανί τα ευαίσθητα δένδρα μας στο παγετό.

Τέλος σε περιοχές που δεν πλήττονται από παγετούς, συνεχίζεται ακόμη η όψιμη συγκομιδή ελιάς.