Η Βουτλέια (ή Βουδλέια) είναι ένας μεγάλος, φουντωτός, φυλλοβόλος θάμνος που αγαπούν πολύ οι κηπουροί για φύτευση σε κήπους και μπαλκόνια. Έχει γκρίζα, μακριά φύλλα που φύονται πάνω σε κλαδιά μεγάλου μήκους. Τα κλαδιά της γέρνουν ευχάριστα προς διάφορες κατευθύνσεις και έτσι, η Βουτλέια έχει ένα ανάλαφρο και ανεπιτήδευτο σχήμα. Ένα ελαφρύ αεράκι δίνει το καλοκαίρι κίνηση στο φουντωτό αυτό θάμνο και τον κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Τα πανέμορφα άνθη της και οι επισκέπτες τους

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της Βουτλέιας είναι αναμφίβολα τα μεγάλα, μακρόστενα άνθη της σε χρώματα μωβ, λευκό και ροζ. Η ανθοφορία της είναι πολύ πλούσια και ασταμάτητη από το τέλος της άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο. Το κάθε άνθος μένει αρκετό καιρό φρέσκο πάνω στο φυτό. Όταν, όμως, αρχίσει να μαραίνεται, καλό είναι να το κόψουμε μαζί με μικρό τμήμα του ανθοφόρου βλαστού. Έτσι, ενθαρρύνουμε τη συνέχιση της ανθοφορίας και διατηρούμε την άριστη εικόνα του φυτού με φρέσκα μόνο άνθη. Η Βουτλέια δέχεται πολύ συχνά επισκέπτες στα λουλούδια της που δεν είναι άλλοι από τις πεταλούδες. Διάφορα είδη πεταλούδας με πιο συνηθισμένη την βασιλική πεταλούδα, πετάνε από λουλούδι σε λουλούδι και ολοκληρώνουν την όμορφη εικόνα του- έτσι κι αλλιώς- εντυπωσιακού φυτού.

Φυτεύοντας Βουτλέια στον κήπο

Σαν καλοκαιρινό φυτό, η Βουτλέια θα λατρέψει τις ηλιόλουστες θέσεις και τα ελαφριά εδάφη που δεν κρατούν παραπανίσιο νερό. Φροντίστε να τη φυτέψετε σε σημείο του κήπου όπου θα έχει τον απαραίτητο χώρο να αναπτυχθεί σε ύψος και σε όγκο και δε θα ενοχλεί και ενοχλείται από γειτονικά φυτά. Θα αναπτύξει μία κεντρική διακλάδωση με πιο σκληρά κλαδιά από τα οποία θα φύονται πλαγιόκλαδοι, ευλύγιστοι βλαστοί.

Η Βουτλέια μπορεί να φυτευτεί μεμονωμένη στο κέντρο ενός παρτεριού ή σε κάποια ευρύχωρη γωνία του κήπου. Από την άλλη, μπορούμε κάλλιστα να δημιουργήσουμε φράχτη μόνο με Βουτλέιες με διάφορα χρώματα λουλουδιών ή να τη συνδυάσουμε με άλλο φυτό.

Φροντίζοντας τη Βουτλέια

Μπορούμε να τη βοηθήσουμε να μας χαρίσει ακόμη πιο πλούσια ανθοφορία προσθέτοντας λίπασμα την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι. Τέλος, το χειμώνα την κλαδεύουμε αυστηρά αφήνοντας μόνο τα κλαδιά της κεντρικής διακλάδωσης. Μόλις μπει η άνοιξη, η Βουτλέια θα γεμίσει και πάλι νέα φύλλα και θα γίνει φουντωτή.

Αιμιλία Ροδοπούλου

MSc Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ