Επιλογή Σελίδας

green wall, πρασινος τοίχος| Φυτώρια/Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης: γλάστρες, φυτά, καρποφόρα, αειθαλή, φυτοχώματα, λιπάσματα, εργαλεία και είδη κήπου | Horomidis Agronomic Corp. Flower pots, plants, garden utensils and supplies, evergreens, fruit trees, fertilizer, soil

Οι πράσινοι τοίχοι δεν αποτελούν πρόσφατη τάση στην αρχιτεκτονική τοπίου, αλλά όσο περνάνε τα χρόνια οι τεχνικές και τα συστήματα εξελίσσονται. Εξελίσσονται τα συστήματα ώστε να είναι πιο εύκολα στην τοποθέτηση, να ελαχιστοποιούνται οι διαρροές, να γίνεται πιο εύκολη η φύτευση και σιγά σιγά να πέφτει το κόστος τους ώστε να είναι πιο προσιτά σε περισσότερους ενδιαφερόμενους. Επίσης, τα περισσότερα συστήματα μπορούν να υποστηρίξουν είδη φυτών με ίδιες ανάγκες σε πότισμα. Αυτό ήταν δεσμευτικό για την επιλογή φυτών.

Σκεπτόμενος όλα τα παραπάνω ο αρχιτέκτονας τοπίου Κάρολος Χανικιάν δημίουργησε το σύστημα πράσινου τοίχου GreenTag. Το σύστημα αυτό είναι βελτιωμένο ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στην απαιτήσεις του μεσογειακού κλίματος και των φυτών του. Ta GreenTag βρίσκονται πάνω από 10 χρόνια στο χώρο της κηποτεχνίας και ένα από αυτά βρίσκεται και στα Φυτώρια Χορομίδη. Εδώ και δέκα χρόνια στολίζει μέρος του φυτωρίου μας και σήμερα καταπιαστήκαμε να ανανεώσουμε το χώμα και τα αναλώσιμα υλικά του.

Τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του πράσινου τοίχου GreenTag δε σταματούν εδώ, καθώς έγινε εφικτό να είναι ένα προϊόν ακόμη πιο σύγχρονο και αντάξιο των απαιτήσεων. Η κατασκευή, που αποτελεί πατέντα του Κάρολου Χανικιάν, αποτελείται από αυτόνομα αλουμινένια πλαίσια φύτευσης που το κάθε ένα έχει το δικό του σύστημα ποτίσματος. Αυτό βοηθάει στην μείωση του νερού που χρειάζεται συνολικά ο κήπος για να ποτιστεί.

Το σημαντικότερο, όμως, σε αυτό το σύστημα είναι ότι στον ίδιο τοίχο μπορούν να φυτευτούν σε διαφορετικά πλαίσια φυτά με διαφορετικές ανάγκες σε νερό και η τελική σύνθεση να είναι ασυνήθιστη και μοναδική. Μπορούμε να συνδυάσουμε ξηρανθεκτικά φυτά με φυτά που αγαπάνε την υγρασία και στη φύση τα συναντάμε σε σκιερές θέσεις στις όχθες ποταμιών. Το εξελιγμένο σύστημα ποτίσματος δε θα αφήσει κανένα φυτό παραπονεμένο και όλα θα λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα νερού που χρειάζονται.

Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ