Ζάμια

Αν πρέπει να έχετε κάποιο φυτό  μέσα σε εσωτερικό χώρο (σπίτι, επιχείρηση, ξενοδοχείο, εστιατόριο κτλ) αλλά δε σας το επιτρέπουν οι συνθήκες φωτισμού και ο ελάχιστος χρόνος για τη φροντίδα του, τότε έχετε μία επιλογή: το φυτό Ζάμια. Πρόκειται για φυτό που αντέχει σε συνθήκες έλλειψης φωτισμού και νερού. Έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να διατηρηθεί ακόμη και σε σημεία με τεχνητό φως.  Η ζάμια έχει σκουροπράσινα, γυαλιστερά, δερματώδη φύλλα που φύονται πάνω σε βλαστό κατευθείαν από το χώμα. Αν μεγαλώσει αρκετά και παραγεμίσει την γλάστρα, τότε έχετε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Μπορείτε να τη μεταφυτεύσετε και να τη διαχωρίσετε εύκολα σε 2 φυτά. Αν είστε τυχεροί και ανθίσει, θα δείτε να βγάζει χαμηλά στο έδαφος ένα μικρό, υπόλευκο ανθάκι σα μικρό κρίνο.

Πόθος

Ο Πόθος δε θα μπορούσε να λείπει από το αφιέρωμα στα φυτά που δεν απαιτούν την φροντίδα και την προσοχή μας. Πρόκειται για ένα κρεμοκλαδές φυτό με πλατιά φύλλα, πράσινα ή δίχρωμα. Συνήθως τοποθετούμε γλάστρα με πόθο σε κάποιο ψηλό ράφι ώστε να κρέμονται τα κλαδιά του προς τα κάτω, ή κάπου χαμηλά και στερεώνουμε τους βλαστούς του ώστε να αναρριχηθούν ψηλότερα. Μπορεί να ανταπεξέλθει στην έλλειψη νερού και να συνεχίσει να αναπτύσσεται ακόμη και αν μείνει πολύ καιρό απότιστος. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μόσχευμα και γι’ αυτό τον συναντάμε συχνά σε δημόσιους χώρους και γραφεία, όπου κάποιος επίδοξος κηπουρός προσπαθεί να ομορφύνει τον άχαρο χώρο φυτεύοντας πόθους.

Σανσεβιέρια

Η Σανσεβιέρια (ή Σανσιβέρια) είναι ένα φυτό εσωτερικού χώρου με μακρόστενα φύλλα που φύονται κατευθείαν μέσα από το χώμα. Τα φύλλα μπορεί να είναι πράσινα ή δίχρωμα και έχουν μυτερή άκρη. Το φυτό αυτό μπορεί να τα καταφέρει περίφημα με ελάχιστη φροντίδα και λίγο πότισμα. Αν είστε τυχεροί θα το δείτε να ανθίζει και να φτιάχνει ανθοφόρο βλαστό χαμηλά, στη βάση του φυτού, με μικρά, κίτρινα λουλουδάκια. Μπορεί εύκολα να πολλαπλασιαστεί με διαίρεση του φυτού σε 2 ή 3 νέα φυτά.

Κείμενο- Φωτογραφίες:
Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Διαβάστε επίσης:

Φυτά εσωτερικού χώρου και τα μυστικά της φροντίδας τους