Ανθούριο

Πολύ εντυπωσιακό το Ανθούριο, έχει μεγάλα, γυαλιστερά φύλλα και κόκκινα, μεγάλα άνθη. Σπανιότερα θα το συναντήσουμε με λευκά άνθη. Το φυτεύουμε σε γλάστρα με αφράτη τύρφη και καλή αποστράγγιση και το τοποθετούμε σε φωτεινή θέση, π.χ. κοντά σε ένα παράθυρο. Αποφεύγουμε σημεία όπου το χτυπάνε απευθείας οι ακτίνες του ήλιου, γιατί θα εμφανίσει εγκαύματα στα όμορφα φύλλα του. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο πότισμα, καθώς αν παραποτιστεί θα ρίξει τα φύλλα του αφού τα κιτρινίσει και θα μαράνει τα άνθη του.

Φυτά εσωτερικού χώρου και τα μυστικά της φροντίδας τους / Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης: γλάστρες, φυτά, καρποφόρα, αειθαλή, φυτοχώματα, λιπάσματα, εργαλεία και είδη κήπου | Horomidis Agronomic Corp. Flower pots, plants, garden utensils and supplies, evergreens, fruit trees, fertilizer, soil

Σεφλέρα

Η Σεφλέρα είναι ένα όμορφο φυτό εσωτερικού χώρου που στις νότιες περιοχές της χώρας μπορεί κάλλιστα να ευδοκιμήσει και εκτός σπιτιού. Έχει μεγάλα, παλαμοσχιδή φύλλα σε σκούρο πράσινο χρώμα ή σε διχρωμία. Έχει αρκετά γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει τα 2- 2,5 μέτρα. Πιθανότατα να την δείτε ανθισμένη μετά από λίγα χρόνια. Φτιάχνει υπόλευκα άνθη σε ταξιανθία βότρυ που μετατρέπονται σε πορτοκαλοκόκκινους, μικρούς, σφαιρικούς καρπούς. Είναι σχετικά εύκολο φυτό στη φροντίδα, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στο πότισμα, καθώς η κακή αποστράγγιση και το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσουν μαύρα στίγματα στα φύλλα. Η Σεφλέρα προσβάλλεται πολύ συχνά από κοκκοειδή, τα οποία δημιουργούν γρήγορα μεγάλους πληθυσμούς πάνω στο φυτό που αργούν να γίνουν αντιληπτοί λόγω του μικρού μεγέθους του εντόμου και επειδή συχνά βρίσκονται στο κάτω μέρος του φύλλου. Τα μελιττώματα που δημιουργεί το έντομο προσελκύουν πολλά μυρμήγκια τα οποία σκαρφαλώνουν στο φυτό. Τότε, λοιπόν, είναι η στιγμή που οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται την ύπαρξη των κοκκοειδών. Η πρώτη κίνηση είναι να καθαρίσουμε σχολαστικά τα φύλλα με τις προσβολές με ένα βαμβάκι με καθαρό οινόπνευμα. Αν το έντομο επιμένει, τότε επεμβαίνουμε με το κατάλληλο εντομοκτόνο.

Φίκος Μπέντζαμιν

Ο Φίκος Μπέντζαμιν είναι αγαπημένος σε εσωτερικούς (δημόσιους και ιδιωτικούς) χώρους εδώ και πολλές δεκαετίες που εισήλθε στην ελληνική αγορά. Τα μικρά και συνήθως σγουρά φύλλα του είναι εντυπωσιακά, καθώς σχηματίζουν φουντωτή φυλλωσιά. Τον συναντάμε σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου, καθώς και σε διχρωμία. Έχει κεντρικό κορμό από τον οποίο φύονται λεπτοί, ευλύγιστοι βλαστοί. Είναι ταχυαυξές φυτό και με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2- 2,5 μέτρα σε ύψος. Πρόκειται, γενικά, για φυτό εύκολο στη φροντίδα υπό κάποιες προϋποθέσεις: δεν πρέπει να μετακινείται και να αλλάζει θέσεις και περιβάλλον, γιατί θα παρουσιάσει αμέσως φυλλόπτωση και θα αργήσει να επανακάμψει. Μία τακτική λίπανση είναι ό,τι χρειάζεται για συνεχή βλάστηση νέων φύλλων. Τέλος, πρέπει να ελέγχουμε τακτικά για τυχόν ασθένειες και προσβολές όπως τετράνυχος και κοκκοειδή.

Κείμενο- Φωτογραφίες:
Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Διαβάστε επίσης:

Φυτά εσωτερικού χώρου που χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα!