ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ

ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ

ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ

Τα οπωροφόρα και οι τριανταφυλλιές είναι τα φυτά του κήπου μας που απειλούνται περισσότερο από τις επιθέσεις ποικίλων εχθρών. Παρακάτω, σας ενημερώνουμε ποιους πρέπει να καταπολεμήσετε συστηματικά:

Ακάρεα: Προσβάλλουν όλα τα οπωροφόρα αλλά κυρίως μηλιά και αμπέλι. Αντιμετωπίζονται αποφεύγοντας την υπερβολική λίπανση με άζωτο και τις επαναλαμβανόμενες αντιπαρασιτικές αγωγές που ευνοούν την εμφάνισή τους. Κάνετε μια επέμβαση το χειμώνα, μια προληπτική την άνοιξη και ένα ψεκασμό με ειδικό διάλυμα ενάντια στα ακάρεα κατά τα μέσα Μαΐου. Η εφαρμογή πρέπει να εφαρμόζεται καλά και στην κάτω επιφάνεια.

Βαλανίνοι και σκουλήκια των φρούτων: Προσβάλλουν τη φουντουκιά. Αντιμετωπίζονται κάνοντας μια εντομοκτόνα αγωγή. Μία εφαρμογή κατά το σχηματισμό των καρπών και όταν αρχίζουν να μεγαλώνουν δίνει καλά αποτελέσματα.

Κοκκοειδή- ψώρες: Προσβάλλουν κυρίως τα γιγαντόκαρπα, τα εσπεριδοειδή, τις ελιές και τα φραγκοστάφυλα. Αντιμετωπίζονται τρίβοντας με το χέρι τα όργανα που έχουν δεχτεί επίθεση ώστε να καθαρίσουν. Ρίξτε δύο φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα ελαιώδη προϊόντα και μην ακολουθείτε καμία αλλαγή κατά τη διάρκεια της βλάστησης. Τα κλασικά εντομοκτόνα δεν είναι αποτελεσματικά, εκτός από τα παρασκευάσματα με βάση τη δραστική ουσία Imidaclopride.

Σφήκες: Προσβάλλουν κυρίως αχλαδιά και δαμασκηνιά. Αντιμετωπίζονται ιδανικά κρεμώντας παγίδες στα δένδρα.

Ψύλλες: Προσβάλλουν κυρίως αχλαδιά, μηλιά και συκιά. Αντιμετωπίζονται με πολυάριθμα ωφέλιμα έντομα, ανάμεσά τους και οι πασχαλίτσες που αναλαμβάνουν να ρυθμίσουν τους πληθυσμούς. Οι χειμωνιάτικες αγωγές απομακρύνουν ένα μέρος των αυγών. Τέλος Μαΐου ψεκάζουμε με πυρεθρινοειδή.

Οτιόρυγχοι- κάμπιες: Προσβάλλουν όλο τον οπωρώνα. Αντιμετωπίζονται με προληπτικούς ψεκασμούς την άνοιξη, μειώνοντας την επιθετικότητα των εντόμων που προκαλούν φυλλόπτωση. Σε σοβαρότερη προσβολή να χρησιμοποιείτε εντομοκτόνο επαφής ή βακτοσπεΐνη ενάντια στις κάμπιες.

Αφίδες- φυτόψειρες: Προσβάλλουν όλο τον οπωρώνα. Αντιμετωπίζονται αφαιρώντας τα τμήματα που έχουν δεχθεί την επίθεση. Ψεκάστε με ένα εντομοκτόνο επαφής και τοποθετήστε λάρβες από πασχαλίτσες πάνω στα φυτά. Κάντε επεμβάσεις δύο φορές το χειμώνα.

Ελκώσεις: Προσβάλλουν κυρίως μηλιά, καστανιά, συκιά, ροδακινιά και αχλαδιά. Αντιμετωπίζονται με κόψιμο των προσβεβλημένων τμημάτων ή με τρίψιμο των σχηματιζόμενων ελκώσεων, ώστε να φανεί το υγιές ξύλο. Στη συνέχεια αλείφετε τις πληγές με επουλωτική μαστίχα.

Ανθράκωση- εντομοσπορίωση: Η ανθράκωση προσβάλλει φραγκοστάφυλα, καρύδια, φραουλιά και η εντομοσπορίωση κυδωνιά και κερασιά (όπου στην κερασιά ονομάζεται κυλινδροσπορίωση). Αντιμετωπίζονται ψεκάζοντας προληπτικά με θειάφι πριν την ανθοφορία και κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των καρπών. Με την εμφάνιση των πρώτων κηλίδων, ψεκάστε με ένα παρασιτοκτόνο για να αποφευχθεί η μετάδοση στους καρπούς. Σε περίπτωση ισχυρής επίθεσης, κόψτε και καταστρέψτε τα άρρωστα κλαδιά.

Χλώρωση- τροφοπενίες: Προσβάλλουν όλο τον οπωρώνα. Αντιμετωπίζονται χρησιμοποιώντας ισορροπημένο λίπασμα, εμπλουτισμένο με ιχνοστοιχεία. Να εξασφαλίζετε οργανική ουσία μέσα στο έδαφος και να ποτίζετε τη βάση των δένδρων με ένα διάλυμα χηλικού σιδήρου.

Καπνιά: Προσβάλλει όλο τον οπωρώνα. Αντιμετωπίζεται καταπολεμώντας τα έντομα που τσιμπούν. Να αποφεύγετε την υπερβολική χρήση αζώτου και να ψεκάζετε με νερό υπό πίεση το προσβεβλημένο φύλλωμα. Τέλος, χρησιμοποιήστε βορδιγάλειο πολτό στην αρχή της βλάστησης, στα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά τη φυλλόπτωση.

Ερυσίβη της ροδακινιάς: Προσβάλλει κυρίως ροδακινιές και αμυγδαλιές. Αντιμετωπίζεται εφαρμόζοντας αγωγή με οξυχλωριούχο χαλκό μόλις φουσκώσουν οι οφθαλμοί και επανάληψη σε 15 μέρες. Εφαρμόστε θειούχο χαλκό ακριβώς πριν την πτώση των φύλλων και μόλις το δένδρο έχει αποφυλλωθεί εντελώς. Κανένα μυκητοκτόνο που προορίζεται για ερασιτεχνικούς κήπους δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να ενεργήσει κατά της ερυσίβης της ροδακινιάς.

Βακτηριακό κάψιμο: Προσβάλλει κυρίως αχλαδιά, μηλιά και κυδωνιά. Αντιμετωπίζεται με κόψιμο και κάψιμο των προσβεβλημένων φυτών. Κάντε αγωγές με βορδιγάλειο πολτό προληπτικά. Το Fosetyl παρουσιάζει κάποια θεραπευτική δράση, αν εφαρμοστεί με ψεκασμό στην αρχή της ασθένειας. ΠΡΟΣΟΧΗ! Να δηλώνετε στις υπηρεσίες φυτικής προστασίας της περιοχής σας την ασθένεια.

Φέλλωση: Προσβάλλει κυρίως αχλαδιά και μηλιά. Δεν υπάρχει άμεση αγωγή για τις ιώσεις, αν, όμως, η ασθένεια παραμένει σε μερικούς καρπούς, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να καταστρέψετε τα δένδρα.

Κορύνεο: Προσβάλλει κυρίως ροδακινιά, κερασιά, δαμασκηνιά και βερικοκιά. Αντιμετωπίζεται  αφαιρώντας τους βλαστούς που έχουν έλκη. Ψεκάστε με προϊόντα που έχουν βάση το χαλκό στην αρχή της βλάστησης (όταν σκάσουν οι ξυλοφόροι οφθαλμοί) και το φθινόπωρο πριν και μετά τη πτώση των φύλλων. Προσοχή, κάποιοι ιοί και κάποια βακτήρια δημιουργούν παρόμοια συμπτώματα αλλά δεν υπάρχει καμία αγωγή.

Μονιλίωση: Προσβάλλει όλο τον οπωρώνα. Αντιμετωπίζεται κόβοντας αρκετά κοντά τους βλαστούς που έφεραν τους άρρωστους καρπούς. Μετά το φούσκωμα των μπουμπουκιών ρίχνουμε προληπτικά βορδιγάλειο πολτό και προσέχουμε να μην έχουμε υπερβολική παρουσία αζώτου και μειωμένη καλίου/ ασβεστίου γιατί αυτό ευνοεί την ανάπτυξη της ασθένειας. Όταν υπάρχει πλήρης άνθηση και κατά την πτώση των πετάλων, ψεκάζουμε με διάφορα συνθετικά μυκητοκτόνα.

Φουζικλάδιο: Προσβάλλει κυρίως αχλαδιά και μηλιά. Αντιμετωπίζεται μαζεύοντας και καίγοντας τα νεκρά φύλλα το φθινόπωρο γιατί περιέχουν τις διαχειμάζουσες μορφές της ασθένειας. Κάντε προληπτικές αγωγές στην αρχή της άνοιξης για να εξασφαλίσετε μια καλή προστασία  με φυσιολογικό καιρό, ενώ αν βρέχει χρησιμοποιήστε κάθε 15 μέρες ένα μυκητοκτόνο.

Σκωρίαση: Προσβάλλει κυρίως τα πυρηνόκαρπα εκτός της κερασιάς. Αντιμετωπίζεται απομακρύνοντας τις ανεμώνες που μεταφέρουν την ασθένεια. Χρησιμοποιήστε προληπτικά ένα πολυσθενές μυκητοκτόνο από το Μάιο, κυρίως στις δαμασκηνιές όταν έχει βροχερό καιρό και ανανεώστε την εφαρμογή κάθε 15 ημέρες αν οι συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές.

Βοτρύτης (Φαιά σήψη): Προσβάλλει κυρίως φραουλιές, σμεουριές και αμπέλι. Για τις φραουλιές αντιμετωπίζεται με εδαφοκάλυψη με άχυρο για να μην έρχεται σε επαφή ο καρπός με το χώμα. Οι σμεουριές, να μην φυτεύονται κοντά και το αμπέλι χρειάζεται καλό βλαστολόγημα για να εκτίθενται τα τσαμπιά στον ήλιο. Προτιμήστε το πότισμα στη βάση από το βρέξιμο στα φύλλα. Επίσης, καθαρίζουμε το χώρο από ζιζάνια, καθώς ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας.

Ωίδιο ή Λευκή σήψη: Προσβάλλει όλο τον οπωρώνα. Αντιμετωπίζεται μόνο με μια προληπτική αγωγή κάθε τρεις εβδομάδες που δίνει καλά αποτελέσματα εναλλάσσοντας θειάφι (όταν έχουμε θερμοκρασία κάτω των 20 βαθμών Κελσίου) και κάποιο μυκητοκτόνο.

Περονόσπορος του αμπελιού: Προσβάλλει τα λαχανικά και τα αμπέλια. Αντιμετωπίζεται συγκρατώντας το νερό ώστε να μη λιμνάζει στο έδαφος και, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, να εφαρμόζετε κάθε εβδομάδα βορδιγάλειο πολτό εναλλάξ με ένα συστηματικό μυκητοκτόνο.

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σπίτιΚατηγορίεςWishlistΛογαριασμό
Αναζήτηση