Επιλογή Σελίδας

GAZANIA SP. (ΓΚΑΖΑΝΙΑ) | Φυτώρια/Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης: γλάστρες, φυτά, καρποφόρα, αειθαλή, φυτοχώματα, λιπάσματα, εργαλεία και είδη κήπου | Horomidis Agronomic Corp. Flower pots, plants, garden utensils and supplies, evergreens, fruit trees, fertilizer, soil Gaillardia aristata (γκαϊλάρδια) | Φυτώρια/Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης: γλάστρες, φυτά, καρποφόρα, αειθαλή, φυτοχώματα, λιπάσματα, εργαλεία και είδη κήπου | Horomidis Agronomic Corp. Flower pots, plants, garden utensils and supplies, evergreens, fruit trees, fertilizer, soil

Τι κοινό έχουν η γκαζάνια και η γκαϊλάρδια εκτός από το ότι αρχίζουν και οι δύο από “γκα”; Όχι ένα και δύο, αλλά πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Είναι σαν δυο καλές φίλες αχώριστες, που οι  κηπουροί τις φυτεύουν μαζί σε παρτέρια και μπαλκόνια.

Πρώτα πρώτα κινούνται και οι δύο στις αποχρώσεις το πορτοκαλί. Η γκαϊλάρδια έχει δίχρωμα πέταλα πορτοκαλί και κόκκινα στις άκρες. Η γκαζάνια έχει άνθη πορτοκαλί, μπορντώ και κίτρινα ή ακόμη συνδυασμούς των παραπάνω. Είναι και οι δύο πολυετείς πόες που κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο μεγάλες και γεμίζουν ακόμη πιο καλά τα χωμάτινα κενά του κήπου σας. Ακόμη, και τα δύο φυτά ανθίζουν ασταμάτητα για πολλούς μήνες ξεκινώντας από το τέλος της άνοιξης και συνεχίζουν ακάθεκτα μέχρι και αργά το φθινόπωρο. Μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και μπορούν να πολλαπλασιαστούν με διαίρεση, χωρίζοντας προσεκτικά το ριζικό τους σύστημα και το υπέργειο τμήμα τους σε δύο ή παραπάνω μέρη. Τέλος, έχουν αρκετή αντοχή σε συνθήκες έλλειψης νερού.

Συνδυάζονται τέλεια μαζί στο ίδιο παρτέρι φυτεύοντας την γκαζάνια μπροστά από τις γκαϊλάρδιες, καθώς οι γκαϊλάρδιες μεγαλώνουν πολύ περισσότερο σε όγκο και ύψος. Επίσης, μπορείτε ακόμη να επιλέξετε για γρήγορη εδαφοκάλυψη την έρπουσα γκαζάνια που διαφέρει λίγο καθώς έχει κίτρινα άνθη και γκρίζα φύλλα. Και τα δύο φυτά, οι γκαϊλάρδιες και οι γκαζάνιες, όχι μόνο δε θα σας απογοητεύσουν αν τις φυτέψετε σε γλάστρα, αλλά θα μεταμορφώσουν το μπαλκόνι σας και θα σας το γεμίσουν καλοκαιρινή μαγεία.

Μάθετε και μερικά μυστικά για τις γκαζάνιες, και … να μείνουν μεταξύ μας! Οι γκαζάνιες αφότου ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους ξεραίνουν τα άνθη τους και τη θέση τους παίρνουν μικρά χνουδωτά σποράκια. Τα πανάλαφρα αυτά σπόρια μεταφέρονται εύκολα με τον άνεμο σε άλλα σημεία και πανεύκολα φυτρώνουν νέα φυτά. Έτσι, μην εκπλαγείτε αν δείτε νέες γκαζάνιες να φυτρώνουν εκεί που δε τις σπείρατε! Άλλωστε, αυτός είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να φτιάξετε μπόλικα νέα φυτά γκαζάνιας σπέρνοντας τα χνουδωτά αυτά σποράκια.

Αλήθεια, μήπως στην παρέα θα μπορούσε να προστεθεί και η γκάουρα, που αρχίζει και αυτή από “γκα” και μυρίζει καλοκαίρι; Θα την γνωρίσουμε σε κάποιο άλλο άρθρο και θα την συνοδεύει κάποιο όμορφο καλοκαιρινό ανθοφόρο φυτό.

Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ