LONICERA JAPONICA (ΑΓΙΟΚΛΗΜΑ)

ΑΓΙΟΚΛΗΜΑ

Αγοράστε το Αγιόκλημα εδώ.

Κοινή Ονομασία: Αγιόκλημα
Λατινική Ονομασία: Lonicera sp.
Οικογένεια: Ροδοειδή ή Καπριφολιΐδες (Caprifoliaceae)
Άλλες Ονομασίες: Αιγόκλημα, Αγιόφυλλο, Μπιρμπιλιά, Ποντιτσά, Αγριόκλημα

LONICERA JAPONICA (ΑΓΙΟΚΛΗΜΑ)

Περιγραφή

Φυτό της Άπω Ανατολής. Το Αγιόκλημα είναι μία ομάδα φυτών και όχι ένα μοναδικό είδος. Τα «Lonicera» [που έχουν πάρει το λατινικό όνομά τους από τον Adam Lonicer (βοτανολόγος της Αναγέννησης)] είναι φυτά που εκτιμώνται για την όμορφη και πλούσια ανθοφορία τους, με το ευωδιαστό άρωμα και τους διακοσμητικούς καρπούς τους. Το Αγιόκλημα αποτελείται από 180 περίπου είδη, και είναι αειθαλείς ή φυλλοβόλοι, αναρριχητικοί, ξυλώδεις θάμνοι. Το Αναρριχητικό Αγιόκλημα είναι κατάλληλο για να αναπτυχθεί επάνω σε καφασωτά, αψίδες ή πέργκολες, ενώ το θαμνώδες είναι ιδανικό για μπορντούρες, βραχόκηπους και φράκτες. Τα λουλούδια τους έχουν σχήμα σάλπιγγας, εμφανίζονται από το τέλος του χειμώνα μέχρι την αρχή της άνοιξης ή από την αρχή της άνοιξης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και το χρώμα τους ξεκινάει από κρεμ και ανοιχτό κίτρινο μέχρι έντονο κόκκινο, μωβ και τριανταφυλλί. Συνοδεύονται από όμορφους καρπούς που το χρώμα τους μπορεί να είναι άσπρο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μπλε ή μαύρο. Τα φύλλα τους, ανάλογα με το είδος, μπορεί να είναι πράσινα ή κοκκινωπά. Είναι απλά, αντικριστά, έχουν οβάλ, στενόμακρο σχήμα που μοιάζει με φτερό και φτάνουν περίπου τα 7- 8cm. Είναι εύρωστο φυτό, ανθεκτικό στο ψύχος, στα φτωχά εδάφη και στις ημισκιερές θέσεις. Αναπτύσσεται γενικά γρήγορα, καλύπτοντας κάγκελα και περιφράξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το ιδιαίτερο και ελκυστικό άρωμα των λουλουδιών του Αγιοκλήματος, το κάνει πολύ δημοφιλές στις αυλές και στα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών. Το Αγιόκλημα χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία για μπορντούρες, δικτυωτά πλαίσια, πέργολες, φράχτες, ακόμη και για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους.

Εδαφοκλιματικές Συνθήκες

Το Αγιόκλημα προτιμά τις μερικώς ημισκιερές θέσεις φύτευσης καλύτερα από τις ηλιόλουστες. Θεωρείται ανθεκτικό φυτό, με δυνατό ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται τόσο πλευρικά όσο και σε βάθος. Το αγιόκλημα παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε όλα τα εδάφη αν και προτιμά τα πιο υγρά. Είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι, παγετούς και δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από ασθένειες.

Πότισμα

Το Αγιόκλημα θέλει άφθονο νερό και τακτικό πότισμα, λόγω της μεγάλης επιφάνειας διαπνοής του φυλλώματός του, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Λίπανση

Όσον αφορά στη λίπανση, το Αγιόκλημα είναι μέτρια απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία για να ευδοκιμήσει, και χρειάζεται προσθήκη πλήρους λιπάσματος κάθε δυο μήνες για την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Κλάδεμα

Το Αγιόκλημα χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα στα τέλη του χειμώνα για να αποτρέψουμε την ξυλώδη ανάπτυξή του. Στο πλαίσιο αυτό, παλαιοί και ξεροί βλαστοί του Αγιοκλήματος πρέπει να αφαιρούνται από τη βάση τους, ενώ οι πολύ πυκνοί πρέπει να αραιώνονται.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός του Αγιοκλήματος γίνεται κυρίως με καταβολάδες και με παραφυάδες.

Δημοφιλή Είδη

  1. Ιαπωνικό Αγιόκλημα «Lonicera Japonica»

Καταγωγή

Το ιαπωνικό Αγιόκλημα (που θα βρείτε και στο e- shop μας), είναι το πιο γνωστό είδος του γένους «Lonicera». Είναι ενδημικό φυτό της ανατολικής Ασίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Κορέας, εξ ου και η ονομασία του.

Ιδιαιτερότητες

Είναι ένα επιθετικό κλήμα με ικανότητες αναρρίχησης και εδαφοκάλυψης που έχει την ιδιότητα να εξαπλώνεται εύκολα. Οι επεκτατικές του δυνατότητες μπορούν να συντρίψουν και να «πνίξουν» όχι μόνο μικρά φυτά, αλλά και μεγάλα δέντρα. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα αγαπητό για τα αρωματικά λουλούδια του. Έχει εγκλιματιστεί σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής και τα λευκά άνθη του είναι σπουδαία τροφή για τα ελάφια και τα ζαρκάδια.

Εδαφοκλιματικές Συνθήκες

Το Αγιόκλημα προτιμά τη μερική σκιά καλύτερα από τον πλήρη ήλιο και υγρό χώμα.

Κλάδεμα

Το χειμώνα κάνουμε βαθύ κλάδεμα στο Αγιόκλημά μας, για να αποτρέψουμε την ξυλώδη ανάπτυξή του, και του προσφέρουμε τη στήριξη μιας πέργολας.

Μορφή

  • Ρίζες

Το συγκεκριμένο Αγιόκλημα διαθέτει πυκνό ριζικό σύστημα που έχει τη δυνατότητα να επεκτείνεται πλευρικά σε απόσταση 2,5- 3,5 μέτρα και βάθος 1,0- 1,5 μέτρα.

  • Φύλλα

Τα φύλλα του είναι απλά, αντικριστά, έχουν οβάλ, στενόμακρο σχήμα που μοιάζει με φτερό ή ψαροκόκαλο, είναι ημι-αειθαλή, μπορούν να παραμείνουν στο θάμνο για όλη τη διάρκεια του χρόνου και φθάνουν τα 7,5cm μήκος.

  • Άνθη

Τα εξαιρετικά αρωματικά, διπλόχειλα άνθη του σχηματίζονται σε ζευγάρια στις μασχάλες των νεαρών κλαδιών και παράγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έχουν μήκος 2.5- 5cm και χρώμα άσπρο με μια ρόδινη απόχρωση όταν είναι νεαρά, ενώ κιτρινίζουν καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία. Είναι εδώδιμα.

  • Καρποί

Τα άνθη του Αγιοκλήματος παράγουν ένα σφαιρικό, μαύρο καρπό (σα δρύπη) που περιέχει έναν με τρεις σπόρους.

Θεραπευτικές Ουσίες

Μετά από εργαστηριακές μελέτες, έχει βρεθεί πως το Αγιόκλημα περιέχει πολυσακχαρίτες και πολυφενολικές ενώσεις, ιριδοειδή γλυκοσίδια, οργανικά οξέα (κινινικό οξύ, καφεϊκό οξύ και τα παράγωγά τους), τριτερπενικά γλυκοσίδια, (σαπωνίνες), φλαβονοειδή, αιθέριο έλαιο (το οποίο περιέχει λιναλόλη, γερανιόλη, αρωμαντεντρένη και ευγενόλη), τανίνες και γλίσχρασμα. Στα Ευρωπαϊκά είδη του φυτού έχει βρεθεί πως περιέχουν και σαλικυλικό οξύ.

Θεραπευτικές Ιδιότητες

Στην Κίνα, το Lonicera Japonica χρησιμοποιείται ως ένα πολύτιμο φαρμακευτικό βότανο, λόγω των πολυσακχαριτών και των πολυφενολικών ενώσεων που περιέχει. Ένα μείγμα από άνθη του Αγιοκλήματος, μαζί με τμήματα από άλλα φυτά (γνωστό ως μείγμα «Aden I», αναφέρεται για τις αντιβιοτικές και αντιμολυσματικές ιδιότητές του. Κάποιοι γιατροί που ειδικεύονται στα βότανα, χρησιμοποιούν άνθη και φύλλα του φυτού για να αντιμετωπίσουν τη φλυκταινώδη νόσο των κοτόπουλων. Το αγιόκλημα Θεωρείται ένα αποτελεσματικό τονωτικό για την καρδιά και χρησιμοποιείται ως θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα καρδιακών διαταραχών. Το φυτό πραγματεύεται επίσης παθήσεις του δέρματος και του ήπατος, το άσθμα, την αρθρίτιδα και τους διογκωμένους αδένες. Είναι εξαιρετικό αντιβακτηριακό και αντιιικό (τόσο πολύ έτσι ώστε να θεωρείται η “εχινάκεια της κινεζικής ιατρικής”). Τα λουλούδια του χρησιμοποιούνται για λοιμώξεις και για φλεγμονές και έχουν βρεθεί να είναι αποτελεσματικά κατά των: Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus και Streptococcus pneumoniae. Στην ανατολική Ασία, το αγιόκλημα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία της δυσεντερίας, της επιπεφυκίτιδας, της φλεγμονής του ουροποιητικού συστήματος και των οργάνων αναπαραγωγής, ακόμα και για πυρετούς, κρυολογήματα και γρίπη. Το εκχύλισμα από τα λουλούδια του είναι χρήσιμο για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη θεραπεία της φυματίωσης. Εξωτερικά, το εκχύλισμα από αγιόκλημα μπορεί να ανακουφίσει ρευματισμούς, πληγές, όγκους, ψώρα, φουσκάλες και οιδήματα. Τα ιριδοειδή γλυκοσίδια του φυτού είναι παρόμοια με αυτά που υπάρχουν σε Ρεμάνια, Σκροφουλάρια και Γαδρένια, βότανα που χρησιμοποιούνται για να απομακρύνουν τη θερμότητα.

ΑΓΙΟΚΛΗΜΑ

  1. Ιαπωνικό Αγιόκλημα «Japanese honeysuckle»

Θεραπευτικές Ιδιότητες

Το ιαπωνικό Αγιόκλημα είναι εδώδιμο και ιαματικό. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, και κάλιο. Ολόκληρο το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί σαν εναλλακτική ιατρική για χιλιάδες χρόνια στην Ασία. Είναι αντιβακτηριακό, αντιφλεγμονώδες, αντισπασμωδικό, καθαριστικό, διουρητικό, αντιπυρετικό, και χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση της πίεσης του αίματος. Οι μίσχοι χρησιμοποιούνται εσωτερικά για τη θεραπεία οξείας μορφής ρευματοειδούς αρθρίτιδας, παρωτίτιδας και ηπατίτιδας. Οι μίσχοι συλλέγονται το φθινόπωρο και το χειμώνα, και αποξηραίνονται για μετέπειτα ιαματική χρήση. Εξωτερικά, τα λουλούδια χρησιμοποιούνται για πλύσεις σε φλεγμονές τους δέρματος, μολυσματικές αναφυλαξίες και πληγές. Τα λουλούδια μαζεύονται νωρίς το πρωί, πριν ανοίξουν και ξηραίνονται για να χρησιμοποιηθούν αργότερα σα βότανο.

Άλλες χρήσεις

  • Τα φύλλα του μπορούν να ζεματιστούν και να φαγωθούν σα λαχανικό.
  • Τα μπουμπούκια και τα λουλούδια του μπορούν να γίνουν σιρόπι ή να χρησιμοποιηθούν στις πουτίγκες.
  1. Ιταλικό Αγιόκλημα «Lonicera caprifolium»

Ένα άλλο δημοφιλές και εξίσου αρωματικό είδος Αγιοκλήματος που βρίσκουμε στην Ελλάδα είναι το «Lonicera Caprifolium», το λεγόμενο και «ιταλικό αγιόκλημα».

Μορφή

  • Άνθη

Τα άνθη του συγκεκριμένου Αγιοκλήματος έχουν συνήθως μια όμορφη ροζ- φούξια, ρόδινη η υποκίτρινη απόχρωση και είναι ιδιαίτερα αρωματικά την άνοιξη. Η ανθοφορία του Lonicera Caprifolium ξεκινά από τα τέλη Απριλίου και τελειώνει στο τέλος του Ιουνίου.

  • Καρποί

Οι καρποί του Lonicera Caprifolium έχουν πορτοκαλοκόκκινο χρώμα.

  • Φύλλα

Το Αγιόκλημα «Lonicera Caprifolium» έχει φύλλα γκριζοπράσινα.

  1. Αγιόκλημα Κίτρινο «Αλιάνα» (Lonicera japonica “Halliana”)

Από τις καλύτερες και… αρωματικότερες λύσεις για αναρριχήσεις και κατασκευές, ακόμα και στο μπαλκόνι. Μεγαλώνει γρήγορα και μπορεί να φτάσει και σε ύψος 8- 12 μέτρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σα φυτό εδαφοκάλυψης και κατά της διάβρωσης του εδάφους σε πλαγιές και άλλα δύσκολα σημεία.

Εδαφοκλιματικές Συνθήκες

Μεγαλώνει τόσο σε ηλιόλουστα όσο και σε ημισκιερά ή σκιερά μέρη και έχει γρήγορη και εντυπωσιακή ανάπτυξη. Είναι ανθεκτικό στο κρύο και στις παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη (ακόμα και σε φτωχά και ξερά) και είναι καλό να ποτίζεται κάπου- κάπου.

Άνθη

Το είδος «Κίτρινο Αγιόκλημα» ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και κάνει άφθονα, μεγάλα, πολύ αρωματικά, λευκά άνθη που γίνονται κίτρινα και αργότερα δημιουργούνται μικρά, στρογγυλά, μαύρα φρούτα.

Χρήσεις

Είναι ιδανικό για παραθαλάσσιες φυτεύσεις για αναρριχήσεις αλλά και για εδαφοκάλυψη.

Μάθε κι αυτό!

  • Τα διάφορα είδη αγιοκλήματος τα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στις παραστάσεις τους.
  • Το 1653 ο Νίκολας Κούλπεπερ έγραφε για το Αγιόκλημα: «Δεν ξέρω καλύτερο γιατρικό για το άσθμα από αυτό».
  • Ο Πλίνιος το συνιστούσε με κρασί για προβλήματα της σπλήνας.
  • Στη λογοτεχνία είχε συνδεθεί με τον έρωτα, αναμφισβήτητα λόγω του γλυκού νυχτερινού αρώματος.
  • Οι κοπέλες τα παλιά χρόνια έπαιρναν κρυφά στο δωμάτιο τους ένα κλαδάκι αγιόκλημα, γιατί τους το απαγόρευαν. Σύμφωνα με τις ιδέες της εποχής, το αγιόκλημα μπορούσε να πλάσει ερωτικά όνειρα.
  • Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούσαν το αγιόκλημα για το άσπρισμα των δοντιών και την καταπράυνση των φλογισμένων ούλων. Για τον λόγο αυτό έκαιγαν το αγιόκλημα και έσβηναν τα κάρβουνα με νερό. Στη συνέχεια τα θρυμμάτιζαν και τρίβανε τη σκόνη σε δόντια και ούλα.
  • Οι κληματσίδες από το κοινό αγιόκλημα είναι λίγο τοξικές και για τον λόγο αυτό τις κρεμούσαν οι χωρικοί στις οροφές των σπιτιών τους, όπου προσελκύονταν οι μύγες και ψοφούσαν. Το χρησιμοποιούσαν δηλαδή ως εντομοκτόνο.
  • Στην Κρήτη την καλλιεργούσαν μέσα σε πιθαρόγαστρες (γάστρες σε σχήμα πιθαριού) ή σε κουτσαχειλισμένα πιθάρια (πιθάρια που έχουν σπάσει τα χείλη).
  • Στην κινέζικη ιατρική, για πρώτη φορά αναφέρεται στο Tang Ben Cao το οποίο γράφτηκε το 659 μ.Χ. και ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κινέζικα βότανα για την κάθαρση του σώματος από τη θερμότητα και τα δηλητήρια.

4 Σχόλια

  1. 3 Ιουνίου, 2020 στο 7:09 μμ

    ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΤΙΝ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ.ΦΕΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣΑ ΤΟ ΦΥΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΡΙΝ 1 ΜΗΝΑ.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑ ΤΑ ΝΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΜΟΛΙΣ ΒΓΟΥΝ ΞΕΡΕΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    Απάντηση
    1. 4 Ιουνίου, 2020 στο 9:44 πμ

      maitouar

      Καλημέρα σας,

      Για πολλούς λόγους μπορεί να υπάρχει η φυλλόπτωση που αναφέρετε. Το καλύτερο είναι να αποταθείτε σε κάποιο κατάστημα με προϊόντα φυτοπροστασίας της περιοχής σας, με δείγμα από τα προσβεβλημένα φύλλα ή (ακόμα καλύτερα) από κάποιο κλαράκι.
      Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να το βοηθήσετε, αρχικά, με κάποιο σύνθετο λίπασμα.

      Απάντηση
  2. 31 Αυγούστου, 2020 στο 8:25 πμ

    Μαργαριτα

    Καλημερα σας, γιατι μπορει να μην ανθιζει το αγιοκλημα? Το ποτιζω μερα παρα μερα.. Χρειαζεται παραπανω? Ευχαριστω!

    Απάντηση
    1. 31 Αυγούστου, 2020 στο 8:34 πμ

      maitouar

      Καλημέρα σας,
      Δεν έχει άνθος το Αγιόκλημα αυτή την εποχή. Θα ξεκινήσει πάλι τον Ιούνιο.
      Εμείς ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

      Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σπίτιΚατηγορίεςWishlistΛογαριασμό
Αναζήτηση