Το καλοκαίρι είναι περίοδος διακοπών για τους περισσότερους αλλά και, για πολλούς από εμάς, παραμονής στη βάση μας για διάφορους λόγους, όπως είναι η δουλειά.

Βασικό για όσους από εμάς έχουμε κήπους ή μπαλκόνια είναι, είτε μείνουμε είτε φύγουμε για διακοπές, να μην ξεχνάμε να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση. Αυτοί που θα φύγουν είναι ωραίο να γυρίσουν και να βρουν τα φυτά τους ζωντανά και εύρωστα και αυτοί που θα μείνουν πίσω να τα χαρούν.

Οι καλοκαιρινές καλλιεργητικές φροντίδες είναι ελάχιστες και συγκεκριμένες, αλλά σημαντικές. Επίσης, μπορούμε να φυτεύσουμε και διάφορα εποχιακά (μονοετή ή πολυετή) λουλούδια όπως οι πετούνιες, οι εχινάτσιες, οι γκαϊλάρδιες και άλλα, ώστε να δώσουμε χρώμα. Το τελευταίο κομμάτι, αφορά αυτούς που θα μείνουν πίσω και θα αφιερώσουν τη χαλάρωσή τους στον κήπο ή στο μπαλκόνι τους, ομορφαίνοντας το και απολαμβάνοντάς το.

Ξεκινώντας με τις συμβουλές μας:

  • Το πιο βασικό είναι να ελέγξουμε πάλι το ποτιστικό μας εάν δουλεύει σωστά, και επειδή έχουμε ανεβασμένες θερμοκρασίες, χρειάζεται να ρυθμίσουμε τη σωστή ποσότητα νερού ανάλογα με τις ανάγκες των φυτών μας. Καλό είναι να ποτίζουμε βραδινές ώρες.
  • Γι’ αυτούς που έχουν κήπους με γκαζόν χρειάζεται να το κόβουμε συχνά, με ένα μέσο όρο μία φορά την εβδομάδα.
  • Κόβουμε (κλαδεύουμε αλλά όχι αυστηρά) τα περιττά κλαδάκια που ίσως να είναι ξερά ή βλάπτουν τα πιο υγιή και ορθώς αναπτυσσόμενα, βοηθώντας στην ανάπτυξη νέων βλασταριών.
  • Κόβουμε τα ξερά άνθη από τους ανθοφόρους θάμνους που έχουν απανθίσει και βρίσκονται επάνω στα φυτά εμποδίζοντας την ανάπτυξη.
  • Αποφεύγουμε τη λίπανση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
  • Ψεκάζουμε ή κάνουμε ριζοπότισμα με μυκητοκτόνα (πάντα με τη συμβουλές κάποιου γεωπόνου) στα κωνοφόρα μας, προληπτικά ή αν έχουν προσβολή.
  • Ψεκάζουμε για μελίγκρα, δάκο στην ελιά, τετράνυχο ή κάποια άλλη εντομολογική προσβολή που μπορεί να αντιληφθούμε, καθώς είναι πολύ εύκολο λόγω της ζέστης και της υγρασίας κάποιες από αυτές να υπάρχουν.
  • Συγκομίζουμε τα καλοκαιρινά μας λαχανικά και φρούτα, τα βότανά μας και προετοιμαζόμαστε για τη φύτευση των χειμωνιάτικων λαχανικών μας.
  • Κόβουμε τα χόρτα που μπορεί να υπάρχουν, μαζεύουμε ξερά φύλλα.

Διαβάστε επίσης:

ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
Τα μυστικά του σωστού ποτίσματος!
Φροντίδα των φυτών μας μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές