LAVANDULA ANGUSTIFOLIA 'HIDCOTE' (ΛΕΒΑΝΤΑ Η ΣΤΕΝΟΦΥΛΛΟΣ)

Φυτά για χαμηλές μπορντούρες

Στις Γεωπονικές Επιχειρήσεις “Χορομίδης”, θα βρείτε αρκετές επιλογές, ώστε να φτιάξετε μία χαμηλή μπορντούρα από φυτά της αρεσκείας σας. Παρακάτω, σας δίνουμε κάποιες ιδέες:

EUONYMUS JAPONICUS 'ELEGANT AUREUS' (ΕΥΩΝΥΜΟ ΠΑΝΑΣΕ)

Ευώνυμο και ευώνυμο νάνο

Τα Ευώνυμα είναι αειθαλείς θάμνοι μεσαίας και μικρής ανάπτυξης και αποτελούν πολύ καλή λύση για χαμηλή ή πολύ χαμηλή μπορντούρα. Δεδομένου ότι και τα δύο κλαδεύονται και διαμορφώνονται, μπορούν να κρατηθούν στο επιθυμητό ύψος. Αν και πρόκειται για το ίδιο γένος φυτού, οι διαφορές ανάμεσα στα δύο είναι αρκετές και σημαντικές:

Το Ευώνυμο

  • Γίνεται πολύ ψηλότερο σε ύψος και δημιουργεί ξυλώδη κορμό.
  • Έχει μεσαίου μεγέθους φύλλα, που μπορεί να είναι πράσινα ή δίχρωμα (πράσινα/ κίτρινα ή πράσινα/ λευκά).
  • Φυτεύεται σε απόσταση περίπου 40εκ. το ένα από το άλλο, αν θέλουμε να φτιάξουν σε μικρό χρονικό διάστημα μία συμπαγή μπορντούρα.
  • Ταλαιπωρείται συχνά από ψείρες, κοκκοειδή και ωίδιο.

Το Ευώνυμο νάνο

  • Έχει πολύ χαμηλή ανάπτυξη που δεν ξεπερνάει το μισό μέτρο. Μπορεί να είναι ορθόκλαδο ή έρπον.
  • Έχει μικρά φύλλα σε χρώμα κίτρινο, πράσινο ή δίχρωμο.
  • Τα φύλλα του παίρνουν κόκκινη απόχρωση τους χειμερινούς μήνες. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό, αλλά απόλυτα φυσιολογικό.
  • Φυτεύεται σε απόσταση 30εκ., ώστε να πυκνώσει γρήγορα.

BUXUS SEMPERVIRENS 'FAULKNER' (ΠΥΞΑΡΙ Ή ΜΠΟΥΞΟΥΣ)

Πυξάρι

Αγαπημένο φυτό για χαμηλές μπορντούρες, το πυξάρι, καθώς είναι πολύ αργής ανάπτυξης και μένει ιδιαίτερα χαμηλό. Επίσης, επιδέχεται κλάδεμα, το οποίο μπορεί να το διαμορφώνει σε σχήμα και να διατηρεί το φυτό στο επιθυμητό ύψος. Συναντάμε δύο είδη Πυξαριού: το Buxus sempervirens με μικρό, σκούρο πράσινο φύλλο, λίγο μυτερό στην άκρη, και το Buxus rotundifolia, με μικρό, ανοιχτό πράσινο, ολοστρόγγυλο φύλλο. Ανθίζει την άνοιξη και το (αδιάφορο σε αισθητική αξία και μέγεθος) άνθος του προσελκύει πλήθος μελισσών.

Το χειμώνα, το Πυξάρι θα πάρει καφετί/ χρυσαφί χρώμα και θα μοιάζει ξερό, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει, καθώς με την άνοδο των θερμοκρασιών θα επανέλθει το ζωηρό, πράσινο χρώμα του. Κινδυνεύει να προσβληθεί από κάμπιες, οι οποίες μπορεί να το καταστρέψουν ολοκληρωτικά, αν δεν γίνει άμεσα κάποια ενέργεια εξαφάνισής τους.

LAVANDULA ALLARDII (ΛΕΒΑΝΤΑ)

Λεβάντα

Η Λεβάντα αποτελεί εξαιρετική επιλογή για μία χαμηλή μπορντούρα, που θα περιστοιχίσει μία ομάδα φυτών, ένα παρτέρι ή ένα μικρό ροδώνα. Το γκρι χρώμα των φύλλων της την καθιστούν ιδιαίτερης αισθητικής αξίας, και τα μωβ, μακριά άνθη της είναι μία ευχάριστη έκπληξη το καλοκαίρι, μέχρι και το φθινόπωρο. Η Λεβάντα κλαδεύεται, συνήθως, στο φυσικό της σχήμα που είναι η μπάλα. Άρα, όταν πρόκειται να φυτευτεί για δημιουργία χαμηλής μπορντούρας θα φτιάξει μία συμπαγή μπορντούρα με όμορφες, ολοστρόγγυλες καμπύλες. Καθώς ανήκει στα φρύγανα, απαιτεί λίγη φροντίδα και ελάχιστο πότισμα. Η κακή αποστράγγιση και το περιττό νερό θα την οδηγήσουν σε βέβαιο μαρασμό και ξήρανση. Αφότου τελειώσει η ανθοφορία της, συλλέγουμε τα άνθη της μαζί με τους ανθοφόρους βλαστούς, τα αποξηραίνουμε και τα διατηρούμε όλο το χρόνο σε πουγκιά ή ματσάκια μέσα στη ντουλάπα, καθώς την αρωματίζει και προστατεύει τα ρούχα από το σκόρο.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑρχικήΚατηγορίεςΑγαπημέναΛογαριασμος
Αναζήτηση