AESCULUS HIPPOCASTANUM (ΙΠΠΟΚΑΣΤΑΝΙΑ Ή ΑΓΡΙΟΚΑΣΤΑΝΙΑ)

Λιριόδεντρο και Ιπποκαστανιά

Και τα δύο αυτά δέντρα έχουν πανέμορφη και πλούσια κόμη. Τα φύλλα τους είναι επίσης όμορφα και με πρωτότυπο σχήμα. Αλλά αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν από τα περισσότερα δέντρα, είναι τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά άνθη τους, που όμοιά τους δε βρίσκεις σε μεγάλα δέντρα.

Ιπποκαστανιά

AESCULUS HIPPOCASTANUM (ΙΠΠΟΚΑΣΤΑΝΙΑ Ή ΑΓΡΙΟΚΑΣΤΑΝΙΑ)

Μορφολογία- Ανάπτυξη

Η Ιπποκαστανιά (Aesculus hippocastanum) είναι ένα ταχυαυξές, φυλλοβόλο δέντρο με μεγάλη ανάπτυξη, που μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα σε ύψος. Η διάμετρος της κόμης της είναι, επίσης, εντυπωσιακά μεγάλη, καθώς τα κλαδιά της αναπτύσσονται τόσο σε ύψος, όσο και πλαγίως. Έτσι, δημιουργεί μία μεγάλη και παχιά σκιά, κατάλληλη να φιλοξενήσει στον κήπο ένα καθιστικό ή μία μικρή τραπεζαρία. Έχει μεγάλα, παλαμοσχιδή φύλλα με οδοντωτές παρυφές, που αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου να κάνουν παιχνιδίσματα, και το αεράκι να δημιουργεί ένα ευχάριστο θρόισμα. Ακόμη και λίγο πριν την πτώση τους στο τέλος του φθινοπώρου, το φύλλωμα εντυπωσιάζει, καθώς παίρνει κιτρινοπράσινες αποχρώσεις!

Ανθοφορία

Ερχόμαστε να πούμε για τα όμορφα άνθη της Ιπποκαστανιάς, που κάνουν την εμφάνισή τους στα τέλη της άνοιξης. Πρόκειται για μεγάλα, πυραμιδοειδή άνθη με χρώμα λευκό ή ροζ που προσελκύουν πολλές μέλισσες. Δυστυχώς, η ανθοφορία δεν κρατάει πάνω από ένα μήνα, καθώς σχετικά γρήγορα ακολουθεί η καρπόδεση, που θα μας δώσει τα άγρια κάστανα στα μέσα του φθινοπώρου.

Χρήση στους κήπους

Η Ιπποκαστανιά αποτελεί εξαιρετική λύση, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μία σκιερή θέση στον κήπο μας ή μία πλούσια δενδροστοιχία ή συστάδα σε ένα πάρκο. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά στο έδαφος. Το καλοκαίρι θέλει ιδιαίτερη προσοχή με το πότισμα, καθώς η έλλειψη νερού είναι κάτι που δεν αρέσει στην Ιπποκαστανιά. Φυτεύεται άνετα σε μέτρια υψόμετρα και ευδοκιμεί και σε χαμηλότερες θέσεις.

Λιριόδενδρο

LIRIODENDRON TULIPIFERA (ΛΙΡΙΟΔΕΝΔΡΟ Ή ΤΟΥΛΙΠΟΔΕΝΔΡΟ)

Μορφολογία – Ανάπτυξη

Είναι τόσο όμορφο το Λιριόδενδρο (Liriodendron tulipifera) που άδικα δεν το φυτεύουν πιο συχνά σε κήπους και χώρους αστικού πρασίνου! Πρόκειται για ένα ταχυαυξές, φυλλοβόλο δέντρο με μεγάλη ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει τα 20- 25 μέτρα σε ύψος. Η κόμη του σε πλήρη ανάπτυξη, μετά από κάποια χρόνια, μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα σε διάμετρο. Τα φύλλα του Λιριόδενδρου έχουν τέτοιο ιδιαίτερο σχήμα, που με το φύσημα του αέρα, όλο το δέντρο μοιάζει να χορεύει ρυθμικά! Το φθινόπωρο, το φύλλωμα πριν πέσει, παίζει με αποχρώσεις του κίτρινου, του κόκκινου και του πορτοκαλί.

Ανθοφορία

Το άνθος του Λιριόδενδρου μοιάζει πάρα πολύ με αυτό της τουλίπας! Γι’ αυτό, άλλωστε, το φυτό λέγεται αλλιώς και “Τουλιπόδενδρο” (tulip tree). Τα μπουμπούκια του κάνουν την εμφάνισή τους στα δέντρα στα μέσα της άνοιξης, και αργότερα ανοίγουν σαν κιτρινοπράσινες τουλίπες. Καθώς ωριμάζουν τα άνθη, παίρνουν χρώμα λευκό και στο κέντρο τους πορτοκαλί.

Χρήση στους κήπους

Μπορεί κάποιος άνετα να φυτέψει Λιριόδενδρα σε κήπους (και σε μεγάλο υψόμετρο) και να μην φοβηθεί την παγωνιά. Το δέντρο δεν πτοείται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά θα δυσαρεστηθεί αν μείνει απότιστο και του λείψει το νερό το καλοκαίρι. Δεν είναι καλή ιδέα να φυτευτεί κοντά στη θάλασσα, καθώς το Λιριόδενδρο δεν αγαπά την αλατότητα του εδάφους. Δείχνει πανέμορφο μόνο του ή σε συστάδα, σε κήπους σπιτιών ή σε πάρκα, και αποτελεί ευχάριστη έκπληξη όταν φυτεύεται σε δενδροστοιχίες δρόμων μέσα στις πόλεις.

Κείμενο:

Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

2 Σχόλια

  1. 26 Μαρτίου, 2020 στο 1:04 πμ

    Αγαθή

    Οι ρίζες του λιριοδεντρου φεύγουν προς τα κάτω;Είναι καλή ιδέα να το φυτέψω στο πεζοδρόμιο;Ο αυλόγυρος είναι στα 50 εκατοστά από το δέντρο.Ευχατιστωωωω

    Απάντηση
    1. 27 Μαρτίου, 2020 στο 10:45 πμ

      maitouar

      Παρακαλούμε, καλέστε μας στο 2102465205. Οι γεωπόνοι μας χρειάζονται κάποιες επιπλέον πληροφορίες για να σας απαντήσουν με σιγουριά. Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

      Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σπίτιΚατηγορίεςWishlistΛογαριασμό
Αναζήτηση