PLUMBAGO AURICULATA (ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΓΙΑΣΕΜΙ Ή ΠΛΟΥΜΠΑΓΚΟ Ή ΜΠΛΕ ΓΙΑΣΕΜΙ)

Αναρριχώμενα για πέργολες

PLUMBAGO AURICULATA (ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΓΙΑΣΕΜΙ Ή ΠΛΟΥΜΠΑΓΚΟ Ή ΜΠΛΕ ΓΙΑΣΕΜΙ)

Πλουμπάγκο

Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο, ημιαναρριχώμενο φυτό που μπορεί κάλλιστα να καλύψει καφασωτά και πέργολες ή να σταθεί μόνο του πάνω σε έναν τοίχο. Έχει γρήγορη ανάπτυξη και προτιμάει καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Το καλοκαίρι δεν πρέπει να του λείψει το νερό, καθώς θα δείξει εύκολα μαραμένο. Μόλις, όμως, ποτιστεί, θα αποκτήσει πάλι σπαργή και θα ζωντανέψει γρήγορα. Το αποκαλούν και «μπλε γιασεμί», καθώς κάνει μεγάλα, μπλε άνθη. Η πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία του, άλλωστε, είναι ο λόγος που προτιμάται πολύ συχνά από τους κηπουρούς. Το Πλουμπάγκο αρχίζει να ανθίζει την άνοιξη και παραμένει ανθισμένο μέχρι το χειμώνα. Τότε είναι που ρίχνει τα φύλλα του και είναι κατάλληλη εποχή για να κλαδευτεί και να διαμορφωθεί το σχήμα του και να περιοριστεί η ανάπτυξή του. Πολύ σημαντικό είναι ότι, λόγω της πολύ πλούσιας και συνεχόμενης ανθοφορίας του, ρίχνει πολλά ξερά άνθη στο χώμα ή στο μπαλκόνι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καθαρίζεται συχνά ο χώρος.

RHYNCHOSPERMUM JASMINOIDES OR TRACHELOSPERMUM JASMINOIDES (ΡΥΓΧΟΣΠΕΡΜΑ Ή ΡΥΓΧΟΣΠΕΡΜΟ Ή ΤΡΑΧΗΛΟΣΠΕΡΜΑ)

Ρυγχόσπερμα

Το Ρυγχόσπερμα είναι ένα αειθαλές, αναρριχώμενο φυτό πολύ γρήγορης ανάπτυξης. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε εδαφικές συνθήκες και μπορεί να ανταποκριθεί περίφημα, τόσο σε σκιερά και ημισκιερά, όσο και σε ηλιόλουστα μέρη. Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι είναι αειθαλές και έτσι μπορεί να φτιάξει πράσινο, πυκνό φράχτη χωρίς να χάνεται κάθε χειμώνα. Ανθίζει Μάιο με Ιούνιο και η πλούσια ανθοφορία του έχει έντονο άρωμα. Χρειάζεται κλάδεμα 2- 3 φορές το χρόνο (εκτός από το καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες). Το κλάδεμα γίνεται για να περιοριστεί η ανάπτυξή του και να κατευθύνουμε πιο εύκολα τα κλαδιά του, ώστε να ντύσουμε τα σημεία που θέλουμε.

CLEMATIS MONTANA 'RUBENS' (ΚΛΗΜΑΤΙΔΑ)

Κληματίδα

Η Κληματίδα ή Κληματσίδα ή Αγράμπελη είναι ενδημικό φυτό της ελληνικής χλωρίδας και το συναντάμε συχνά στα δάση να πλέκεται πάνω σε δέντρα ή άλλους θάμνους. Είναι φυλλοβόλο, αναρριχώμενο φυτό. Πλέον καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες με διαφορετικό χρώμα λουλουδιών. Βρίσκουμε αποχρώσεις του ροζ και του φούξια, μέχρι και χρώματα μωβ, λευκό και μπλε. Τα άνθη της μπορεί να είναι μονά ή διπλά, δηλαδή ακόμη πιο εντυπωσιακά. Φτιάχνει λεπτούς βλαστούς που πλέκονται εύκολα πάνω σε καφασωτά και πέργολες.

BIGNONIA CAPENSIS (ΜΠΙΓΝΟΝΙΑ Ή ΜΠΙΓΚΝΟΝΙΑ ΚΑΠΕΝΣΙΑ)

Μπιγκνόνια Καπένσια

Η Μπιγκνόνια Καπένσια (ή συχνά αποκαλούμενη σκέτο «Καπένσια») είναι ένα φυλλοβόλο, αναρριχώμενο φυτό. Πολύ συχνά λάθος αναφέρεται σαν “Μπιγκόνια”, αλλά δεν έχει καμία σχέση με της Βιγόνιες (ή Μπιγκόνιες). Μπορεί να ντύσει πολύ γρήγορα σιδερένιους φράχτες και πέργολες. Αποτελεί, άλλωστε, πολύ συχνή επιλογή των κηπουρών από πολύ παλιά, και γι’ αυτό τη συναντάμε σε παλιούς κήπους σπιτιών να έχει γίνει πλέον πελώριο φυτό. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι τα μεγάλα, πορτοκαλοκόκκινα άνθη της που μοιάζουν με μεγάλα χωνάκια. Θέλει προσοχή, καθώς όσο παραμένει ανθισμένη συγκεντρώνει γύρω της πολλές μέλισσες.

PARTHENOCISSUS QUINQUEFOLIA (ΑΜΠΕΛΟΨΗ Ή ΠΑΡΘΕΝΟΚΙΣΣΟΣ ΠΕΝΤΑΛΟΒΟΣ)

Αμπέλοψη

Η Αμπέλοψη ή Παρθενόκισσος είναι αναρριχώμενο, φυλλοβόλο φυτό. Έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και έχει μικρές απαιτήσεις όσον αφορά στο έδαφος και στη θέση φύτευσης. Φτιάχνει πολύ γρήγορα πολύ πυκνό φράχτη, ο οποίος πρέπει να κλαδεύεται 2- 3 φορές το χρόνο ώστε να περιορίζεται και να διαμορφώνεται. Αφότου ανθίσει, φτιάχνει σε τσαμπιά μικρούς, μαύρους, στρογγυλούς καρπούς. Εντυπωσιάζει κάθε φθινόπωρο, καθώς πριν ρίξει τα φύλλα της για το χειμώνα, τα φύλλα παίρνουν χρωματισμούς του κόκκινου. Έτσι, ο φράχτης από πράσινος μετατρέπεται για ένα περίπου μήνα σε κόκκινο. Καθώς θα πέφτουν τα πολλά φύλλα της, χρειάζεται ο κήπος ή το μπαλκόνι συνέχεια να καθαρίζεται από αυτά.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σπίτιΚατηγορίεςWishlistΛογαριασμό
Αναζήτηση